Rím: Diecéza pripúšťa rozvedených jednotlivo k prijímaniu

1,112
Neutral

V Rímskej diecéze môžu teraz znovu zosobášení v určitých prípadoch prijímať Eucharistiu.

Vyplýva to zo smerníc vikára kardinála Agostina Valliniho o aplikovaní pápežskej exhortácie „Amoris laetitia“, z ktorých v sobotu citoval internetový portál „Vatican Insider“. Tu sa musia kňazi vyhýbať nadmernej prísnosti ako aj laxnosti, ako uviedol Vallini. Katolíci, ktorí sú po rozvode civilne znovu zosobášení, si to však nemôžu nárokovať ako právo. František v exhortácii v nijakom prípade neuviedol, že znovu zosobášení rozvedení musia dostať prijímanie. Iba nevylúčil, že je to v určitých prípadoch a za určitých podmienok možné, ako povedal kardinál.

Valliniho výpovede sú podľa „Vatican Insider“ z prednášky, ktorú mal už v septembri pre kňazov svojej diecézy. Kardinál Vallini je ako vikár zástupcom pápeža Františka – rímskeho biskupa.

Pripustenie ku sviatosti má byť v Rímskej diecéze možné, iba ak nie je možné vyhlásenie nulity prvého manželstva cirkevným súdom. To musí však predtým objasniť súd. Príslušný farár má príslušné páry najprv povzbudiť, aby dali objasniť platnosť svojho manželstva súdom. Ak by sa proces ukázal ako neuskutočniteľný, je potrebná duchovná pastorácia farára. Musí prebiehať so zásadou, že osoba príde pred súd. Tu musí kňaz každý jednotlivý prípad starostlivo skúmať a príslušnú situáciu rozlišovať. Na to sú potrebné pravidelné rozhovory s postihnutými, aby sa ubezpečil o „zrelosti svedomia“ a o ich ľútosti.

Exhortácia „Amoris laetitia“ z apríla 2016 vyvolal diskusiu medzi katolíkmi o prístupe k znovu zosobášeným rozvedeným osobám. Sporné je, či ich vo výnimočných prípadoch možno pripustiť ku sviatostiam.