Prvé veľké víťazstvo hnutia La manif

2,031
Kultúra života

Dodatky PMA a GPA rozdelili aj samotných francúzskych politikov

Niekoľko dní pred nedeľnou demonštráciou  La manif a prakticky aj v deň jej konania, sa zástupcovia vládnej strany PS snažili vykresliť manifestujúcich ako zmanipulovaný dav  a  extrémistov, ktorí protestujú proti niečomu čo ani neexistuje. Minister vnútra Manuel Valls v nedeľu večer na adresu demonštrantov použil silné slová, keď toto hnutie označil za francúzsku verziu americkej Tea party a atmosféru v krajine podobnú situácii v 30-tych rokoch minulého storočia.  

Nedeľná demonštrácia bola okrem iného zameraná proti legalizácii PMA  a GPA t.j. umelého oplodnenia a inštitútu náhradnej matky pre páry rovnakého pohlavia. Ministerka rodiny Bertinotti neustále opakovala, že ani jedna  z týchto možností nie je súčasťou pripravovaného zákona o rodine. Hovorca kandidátky na primátorku Paríža za vládnu PS, Bruno Julliard na svojom twitterovom účte v konverzácii vyhlásil, že vidiac zábery  a správy z demonštrácie „má chuť všetkých zabiť“ (demonštrantov). Len čo na tento výrok prišla novinárka Ravinel pracujúca pre Le Figaro a spýtala sa Julliarda, či má skutočne chuť všetkých pozabíjať, výrok záhadne zmizol z časovej osi a Julliard poprel, že by také niečo vôbec napísal.

Prezidentka La manif Ludovine de la Rochére vysvetľovala mobilizáciu snahou reagovať v predstihu a vyslať vláde silný signál ešte pred zverejnením a prerokovávaním zákona, aby sa nezopakovala situácia  ako pri zákone Taubira, kedy sa zákon napriek masovým protestom  už nepodarilo zvrátiť. V radoch odporcov zákona panovala obava, že sa tieto sporné ustanovenia  majú dostať do zákona okľukou pomocou dodatkov. Pripravovali sa teda dodatky k zákonu, alebo boli manifestanti iba paranoidní a protestovali proti niečomu, čo v skutočnosti neexistuje, ako sa vyjadril minister vnútra?  

V pondelok ráno minister vnútra Valls vydal jednoznačné vyhlásenie, že vláda sa postaví proti akýmkoľvek dodatkom k zákonu, ktorý by umožňoval PMA alebo GPA. Netrvalo dlho a na ministrovo vyhlásenie zareagoval poslanec za vládnu PS stranu Bruno Le Roux, ktorý ministra vyzval, aby akceptoval "pravidlá hry" a v tejto oblasti vyčkal na verdikt Etickej komisie. (V ktorej prezident Holland vyhodil všetkých  religióznych predstaviteľov a nahradil ich svojimi ľuďmi.) Na ministrovo prehlásenie reagovala aj hovorkyňa LGBT Majorie Monni, ktorá toto rozhodnutie označila za  „znepokojujúce a neoprávnené.“ „Vyhlásenie Vallsa prišlo po demonštrácii "reakcionárov" a zdá sa nám úplne mimo a nepochopiteľné, aby sa vláda nechala ovplyvňovať stále menšou a menšou skupinou, ktorá ani nie je súčasťou elektorátu PS,“ dodala. Naopak predseda poslaneckého klubu opozičnej UMP Christian Jacob ministrovi odkázal: „Neverím Vallsovi. Ide iba o úhybný manéver. Uvidíte, že budú podané dodatky ohľadne PMA.“ Slovné prestrelky pokračovali počas celého dňa. Až v podvečer zasiahol prezident, ktorý ohlásil stiahnutie celého  pripravovaného zákona až do roku 2015. Svoj krok zdôvodnil nutnosťou venovať sa naliehavejším ekonomickým problémom krajiny a snahou upokojiť  vášne. (Hlavne pred komunálnymi voľbami.)

V utorok média ohlasovali prvé veľké víťazstvo hnutia La manif. Avšak žiadúce upokojenie vášní nenastalo, ale počas celého dňa pokračovala „kakofónia“ ako to nazvali média.  Hovorkyňa LGBT v rozhovore pre Le Figaro označila stiahnutie zákona za „strategickú  a politickú chybu“ a zároveň zbabelosť prezidenta. „Kandidát Holland opakovane vydal verejný záväzok, že otvorí PMA pre lesbické páry. My očakávame, že svoj sľub dovedie do konca,“ vyhlásila Monni. Medzitým sa rozdelila aj PS strana, ktorej niektorí členovia ohlásili, že budú podávať jednotlivé body zo stiahnutého zákona ako samostatné návrhy. Jednoznačne sa k problematike postavila strana zelených: „Rešpekt k rodine, to je zákonné uznanie nových foriem rodinného života.“ Premiér Jean-Marc Ayrault opakuje, že PMA a GPA „nebude figurovať v novom zákone.“

La manif na svojich stránkach uverejnila koláž prvých stránok množstva periodík, ktoré boli venované nedeľnej demonštrácií s lakonickým komentárom. „Nevzdáme sa. NIKDY, NIKDY, NIKDY.“     

Katarína Hanzlíková, Paríž