Prestaňte financovať detskú kliniku, ktorá poskytuje zadarmo antikoncepciu

1,578
Kultúra života

NAIROBI – Biskupi Kene vyzvali katolíkov v Kanade a USA, aby prestali financovať kliniku v ich krajine prevádzkovanú svetskou charitatívnou organizáciou Free the Children (Osloboďte deti) často spolupracujúcu s katolíckymi školami. Klinika totiž rozdáva antikoncepciu.

Biskupi tiež spochybňujú tvrdenie organizácie Free the Children, že vláda nariaďuje zdravotníckym zariadeniam zjednodušiť poskytovanie antikoncepcie.

„Uvažujúc nad zlom, ktoré v Keni rodinám a spoločnosti spôsobuje užívanie antikoncepcie, katolícki biskupi Kene prostredníctvom katolíckej zdravotníckej komisie Konferencie biskupov Kene žiadajú darcov z Kanady a zo Spojených štátoch, aby nasmerovali svoju štedrosť na katolícke zdravotnícke zariadenia a nie na inštítúcie a programy rozdávajúce antikoncepciu, ako napríklad Free the Children’s Baraka Medical Centre,“  uvádzajú biskupi v otvorenom liste z 26. marca, ktorý je adresovaný obyvateľom Ottawy a iným „kresťanom dobrej vôle“.

List zverejnený na blogu Socon or Bust napísal biskup Paul Kariuki Njiru, predseda Katolíckej zdravotníckej komisie v Keni.

List prišiel po tom, ako znepokojení katolícki rodičia v Ottawe naliehali na Ottawskú katolícku školskú radu (ang. skr. OCSB), aby ukončila svoje partnerstvo s Free the Children kvôli množstvu dôkazov o tom, že táto charitatívna organizácia na svojich klinikách a vo svojich programoch propaguje „plánovanie rodiny“.

Študenti z Ottawskej katolíckej školy spustili Centovú kampaň a Pôstnu zbierku pre Free the Children.

List, ktorý bol v piatok prezentovaný Ottawskou katolíckou školskou radou, opäť obhajoval partnerstvo s organizáciou. Mardi de Kemp, OCSB manažér pre komunikáciu, odpovedal LifeSiteNews e-mailom: „Naše stanovisko ohľadom asociácie našej Rady s Free the Children sa nezmenilo.“

Školská rada bola v posledných týždňoch pod paľbou po tom, čo LifeSiteNews dostala októbrový list od spoluzakladateľa Free the Children, Marca Kielburgera, v ktorom písal predstavenstvu Rady. Priznal, že ich klinika Baraka Health Clinic má na sklade „zásoby antikoncepcie, ktorú poskytuje pacientom“.

Rada predtým ignorovala otázky ohľadom tejto práce Free the Children v oblasti „plánovania rodiny“.

Vo svojom liste Kielburger tvrdil, že vláda Kene „poverila zo zákona“  všetky zdravotnícke zariadenia zásobovaním sa antikoncepciou. Tiež vyhlasoval, že katolícke nemocnice a kliniky v tejto oblasti „majú antikoncepciu po ruke... ako to vláda vyžaduje.“

Ale biskupi vo svojom liste popreli Kielburgerove tvrdenia. „Zo strany Free the Children boli tiež tvrdenia, že od všetkých zdravotníckych zariadení v Keni sa zo strany vlády požaduje, aby skladovali a distribuovali antikoncepciu kvôli plánovaniu rodiny. Hoci vláda a iné svetské zdravotnícke zariadenia v Keni poskytujú antikoncepciu, nie je to požiadavka zo zákona, a tak katolícke zdravotnícke zariadenia neskladujú ani nedistribuujú antikoncepciu,“ vyhlásili biskupi.


Namiesto podpory zdravotníckych zariadení, ktoré poskytujú antikoncepciu, biskupi Kene žiadajú katolíkov, aby podporovali ich vlastný „zdravotnícky apoštolát“ , ktorý zahŕňa starostlivosť o matku a dieťa, ako aj výučbu „prirodzene plánovaného rodičovstva“.

„Tento projekt Viera pre život (Faith for Life Project) si kladie za cieľ zlepšenie zdravia matiek, novorodencov a detí propagovaním prorodinnej katolíckej etiky pri poskytovaní zdravotníckych služieb,“  hovoria biskupi o svojom projekte.


V zdravotníctve sa musí posilniť katolícka etika „uprostred zvýšeného a cieleného konania pro-choice organizácií, ktoré do zdravotníctva v Keni zavádzajú protirodinné princípy.“

John Pacheco zo Socon or Bust  hovorí, že list biskupov objasňuje, že katolíci, ktorí podporujú Free the Children tiež podporujú distribúciu antikoncepcie v rozvojovom svete.

„Vo svetle tohto vývoja sa zdá, že katolíci v severnej Amerike boli organizáciou Free the Children mylne informovaní o finančnej podpore distribúcie antikoncepcie,“ napísal na svojom blogu.


„Okrem toho, ak majú katolíci v úmysle naozaj pomôcť ľuďom v Keni, je nepravdepodobné, že by niekto mohol ospravedlniť poskytovanie podpory skrze zariadenie poskytujúce antikoncepciu, pri čom podpora môže byť rovnako jednoducho ponúknutá prostredníctvom katolíckych zariadení, ktoré rešpektujú integritu osôb a ich sexuality.“

Ottawská katolícka školská rada schválila v minulom roku verejnú rezolúciu ubezpečujúcu rodičov, že Rada bude partnerom jedine s organizáciami, ktoré „sa pridŕžajú“ rímsko-katolíckej tradície.