Premiér pôjde na referendum!

1,171
Kultúra života

Ľudia by podľa neho nemali referendum ignorovať. Je to aktivita, na ktorej by sa mali občania zúčastniť. Ja sa zúčastním -  povedal Fico

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa zúčastní na februárovom referende o ochrane rodiny (7.2.).

"Nemôžeme si dovoliť odhovárať ľudí od účasti na referende. Je to aktivita, na ktorej by sa mali občania zúčastniť. Ja sa zúčastním. Ľudia by mali ísť na referendum, lebo my to referendum raz môžeme potrebovať," vyhlásil Fico v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Otázky o manželstve, adopciách detí homosexuálmi a sexuálnej výchove v školách nepovažuje predseda vlády za životne dôležité otázky Slovenska. Ľudia by podľa neho napriek tomu nemali referendum ignorovať. Lebo keď budú naučení nechodiť na referendum, nemusia sa zúčastniť ani na plebiscite o životne dôležitých otázkach pre krajinu, ak by k takému niekedy v budúcnosti došlo.

Ako bude hlasovať, Fico nepovedal. Svoj postoj k témam podľa vlastných slov vyjadril aj tým, že jeho vláda spolu s KDH zakotvila do Ústavy SR definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy.

To však podľa Fica nebráni tomu, aby sa riešili práva párov, ktoré spolu žijú v jednej domácnosti. Ide napríklad o právo na informácie o zdravotnom stave partnera. Nepovedal, či to jeho vláda vyrieši do konca volebného obdobia. Naznačil, že sa niečo pripravuje, nehovorí však o registrovaných partnerstvách ako takých.

Referendum

Samotné referendum sa uskutoční 7. februára. Vyhlásil ho prezident Andrej Kiska. Podnet pre vypísanie referenda podala Aliancia za rodinu, po tom, čo sa za jeho uskutočnenie vyslovilo viac ako 400 000 ľudí.

Z pôvodných štyroch otázok sa budú občania Slovenskej republiky po rozhodnutí Ústavného súdu SR vyjadrovať k trom otázkam.

V prieskume agentúry Focus uskutočnenom v septembri roku 2014 svoju účasť na referende potvrdilo 45 percent respondentov. Drvivá väčšina opýtaných bola rozhodnutá hlasovať Áno. Podpora referendovým otázkam (volím Áno) sa pri jednotlivých otázkach pohybovala od 67 do 90 percent.

Prvou otázkou referenda je, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy. Ďalšou je či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí. Záverečná otázka sa týka najme problematiky sexualizácie deti v školách, kedy by rodičia mali právo rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako sú sexuálne správanie alebo eutanázia - "súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?"