Pražský kardinál blokuje aktivizmus LGBT

1,811
Kultúra života

PRAHA,3. augusta 2015 (ChurchMilitant.com) - Pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka, zabránil miestnej farnosti v hosťovaní dvoch homosexuálnych podujatí v rámci mestského homosexuálneho „Pride“ pochodu.

Touto farnosťou je Akademická farnosť Prahy. Tá sa spolu s homosexuálnou nátlakovou skupinou s názvom Logos chystala usporiadať diskusiu o údajnom šikanovaní ľudí s príťažlivosťou voči rovnakému pohlaviu. V diskusii sa mala objaviť aj americká disidentka sr. Jeannine Gramick z pro-LGBT skupiny New Ways Ministry, teda skupiny, ktorú Cirkev už odsúdila a zakázala.

Mal sa tiež premietať film o istom homosexuálnom kňazovi.

Na príkaz kardinála Duku boli obe akcie zrušené.

Je jasné, že dôvodom prečo kardinál zakázal tieto farnosťou usporiadané udalosti bolo to, že homosexuálny pochod je prepojený s názormi, ktoré sa vymykajú učeniu Cirkvi o homosexualite a sodomii.

 Tamojší farár, mons. Tomáš Halík, prijal správu s poslušnosťou.

„Rešpektujeme toto rozhodnutie a vrátime sa k tejto potrebnej akademickej diskusii a otvorenému dialógu o tejto otázke neskôr, za priaznivejších okolností,“ uviedol.

Hoci si mons. Halík stále myslí, že „dialóg“ s pro-homosexuálnymi aktivistami môže byť prospešný, nemyslí si, že by bol potrebný v Prahe. „Myslím si, že takéto podujatia majú zmysel v Rusku, kde sú homosexuáli vystavení perzekúciám,“ hovorí, „sotva však v našej krajine, v ktorej ich nikto neprenasleduje.“

Hoci sú všetky farské podujatia zrušené, vodca miestnej pražskej pobočky skupiny Logos trvá na tom, aby sa podujatia konali aj tak, ale inde a bez spolupráce cirkvi.