Počet asistovaných samovrážd vo Švajčiarsku vyskočil v roku 2015 o 34%

667
Matej Trančo
Kultúra smrti

Swissinfo hlási, že vo Švajčiarsku bolo vykonaných 782 asistovaných samovrážd na klinike Exit za rok 2015 oproti 583 asistovaným samovraždám v roku 2014. V roku 2014 bol celkový počet asistovaných samovrážd v Švajčiarsku okolo 836 a to vrátane kliník Dignitas a Eternal Spirit.

Údaje naznačujú, že v roku 2015 došlo k nárastu 34% v prípade asistovaných samovrážd. V kombinácii s nárastom 27% v roku 2014 tak počet asistovaných samovrážd na tejto samovražednej klinike vzrástol o 70% v období dvoch rokov.

Článok uvádza, že prostredníctvom asistovanej samovraždy umiera viac žien ako mužov:

Z celkového počtu zosnulých tvorili 55% ženy a 45% muži, 

Priemerný vek osôb v čase smrti bol 77,4 roka. Pacienti pochádzali predovšetkým z okresov Zurich, Bern, Aargau, St Gallen, mesta Bazilej a taktiež Bazilejskej oblasti.

V máji 2014 švajčiarska samovražedná klinika rozšírila svoje služby asistovanej samovraždy na zdravých starších ľudí, ktorí žijú vo fyzickej alebo psychickej bolesti. Toto rozhodnutie viedlo k nárastu v počte úmrtí.

V auguste 2015 zomrela vo Švajčiarsku prostredníctvom asistovanej samovraždy zdravá Britka.

Vo februári 2014, Oriella Cazzanello, 85-ročná zdravá žena zomrela v tejto švajčiarskej samovražednej klinike. List, ktorý poslala svojej rodine uvádzal, že bola nešťastná z toho ako vyzerá.

V apríli 2013, Pietro D’Amico, 62-ročný sudca z talianskej Calabrie zomrel prostredníctvom asistovanej samovraždy na samovražednej klinike vo švajčiarskom Bazileji. Jeho pitva dokázala, že mu bola zistená nesprávna diagnóza.

Švajčiarska štúdia z roku 2014 zistila, že ľudia, ktorí zomreli na švajčiarskych samovražedných klinikách v 16% prípadoch nemali žiadne podstatné ochorenia.

V reakcii na nárast asistovaných samovrážd vo švajčiarskych samovražedných klinikách hlasoval nemecký Bundestag v novembri 2015 za zákaz komercializácie asistovanej samovraždy.

 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.