Popoluška, Paddington, McFarland: povzbudivé znamenia Hollywoodu

2,248
Kultúra života

Už niekoľko mesiacov sa zdá, že Hollywood vyrába len priveľmi násilné, sexuálne zvrátené a vo všeobecnosti jednoducho hrozné filmy. Dokonca aj predpremiéry pripravovaných filmov pred ich hlavným predstavením často vystavujú divákov dlhšiemu vizuálnemu útoku. Niekedy sa im však podarí uviesť do kín aj skutočné drahokamy. V posledných mesiacoch mňa a moju ženu celkom prekvapili a potešili tieto filmy: Paddington, McFarland a najnovšie - prekvapivo, aspoň podľa mňa, azda najlepším z týchto troch je- Popoluška.

Áno, tieto filmy vrelo odporúčam takmer každému, hoci Paddington by v určitých pasážas mohol byť pre deti príliš desivý a aj Popoluška je v niektorých čiastiach skôr drámou pre dopelých ako pre našich najmenších. McFarland je vhodný skôr pre tínedžerov a starších.


Medvedík Paddington

Paddington je skvelý detský príbeh o nádhernom animovanom medveďovi, ktorý prichádza do skutočného Londýna v Anglicku, aby sa stretol so skutočnými neanimovanými ľuďmi. Po niekoľkých minútach sledovania tohto filmu sa vám už vôbec nezdá ako animovaný – to preto, že animácia je tak úžasne realistická. Dospelí sa môžu tešiť aj na toto nádherné prevedenie.

Rovnako ako ďalšie dva filmy, aj Paddington je rodinným filmom plným smiechu a hlúposti, dobrých hereckých výkonov všetkých ľudských postáv a zaujímavej prehliadky moderného Londýna, v ktorom sa Paddington počas dňa pohybuje. Je to aj akčný film – a to vďaka dobre zahranému nepríjemnému darebákovi. Toho hrala Nicole Kidman, ktorá sa zo svojej úlohy, balamutiť a pokúšať sa chytiť Paddingtona, očividne tešila.

Je tu len jeden malá problémová scéna, ktorá odráža zlý úsudok. Ide o ich mladú dospievajúcu dcéru a jej priateľa, ktorí žijú u rodičov Paddingtonovej rodiny. No keď prehliadneme túto miernu hlúposť, tak by tento film mohol potešiť každého.

McFarland, USA

McFarland je skutočne zábavný a film, ktorý rieši a odhaľuje skuotčné životné problémy. Je o viere v tých, ktorí neveria sami v seba a o odmenách osobnej disciplíny a vzájomného rešpektu - pričom kladie veľký dôraz na rodinný život. Navyše, je to príbeh založený na skutočných udalostiach.

Nejde o ďalší sentimentálny športový film. Je o zápasiacich mexických Američanoch a ich rodinách a o rozdiele, ktorý nedávno pokorený anglický športový tréner a jeho rodina nakoniec urobila v živote dospievajúcich detí týchto rodín. Naučíme sa priňom tiež predovšetkým oceniť tvrdý každodenný život, vnútornú silu, silnú oddanosť rodine a prirodzený život viery, ktorými oplýva mnoho Latino Američanov.

Anglický učiteľ (Kevin Costner) a jeho rodina, potom, čo sa presťahujú do tohto chudobného mesta, zažívajú vo svojom živote potrebnú obnovu v dôsledku toho, že čelia ťažkostiam svojho nového života v McFarlande a nečakane prínosným vzťahom, ktoré rozvíjajú s jeho obyvateľmi.

Občas je McFarland surový a nedá sa predvídať, ako skončí. No je v ňom i veľa humoru, inšpirácie, odvahy a miestami vykazuje i jemné náznaky viery. Na konci je víťazstvo a radosť a prekvapujúce stretnutie s dnes už dospelými, skutočnými postavami tohto neuveriteľného skutočného príbehu.

V McFarlande (je to názov mesta) nie je nič, čo by bolo problematické, ale rozhodne to nie je film pre malé deti. Jednoducho je o tom najlepšom z reálneho života a predovšetkým skutočnom rodinnom živote a nie takom, ktorý je filmovo prikrášlený. Tento film je dokonca pro-life, čo sa mi na filme od tvorcov Disney zdá prekvapujúce. Ak je toto nový a zrevidovaný Disney, tak sa na ich diela môžeme tešiť.

Tento film je čierny kôň. To znamená, že je nakoniec oveľa pôsobivejší než sa očakávalo a necháva divákov obohatených o mnohé myšlienky.

Keď sme pozerali McFarland, diváci na konci tlieskali. Nuž, ako často sa to dnes stáva?


Popoluška

Napokon - podľa môjho názoru - je nová Popoluška 10-krát lepšia ako Disneyho originál animovanej Popolušky, ktorú som videl a miloval už ako dieťa.

Popoluška a všetky ostatné postavy sú tentoraz skutočnými ľudmi. Výnimkou je okamih, keď Popoluškina vtipná Dobrá víla zmení tekvicu na koč s kočišom a koňmi. Ľudské postavy vo filme sú oveľa reálnejšie, než by ste vo filmovej Popoluške čakali: odhaľujú smútok, strach, hnev, hlbokú, čistú lásku či hmatateľnú, cielenú nenávisť (zo strany Macochy). Krutú macochu hrá výborná austrálska herečka Cate Blanchett.

Je to nádherné, veľkolepé spracovanie s úžasnými kulisami a kostýmami, vynikajúcou filmovou hudbou, emočne nabitými scénami a vynikajúcimi hereckými výkonmi. Detský film? To áno, ale je vhodný aj pre dospelých. Špeciálne efekty sú tak dobre spravené, že na miestach, kde sú najviditeľnejšie, to ani nezbadáte. Nepáčia sa vám animácie a Disneyho filmy? Toto je iné.

Popoluška zdôrazňuje, aké sú rodinné putá dôležité: [láska] dcéry, ktorá miluje svojho otca a matku, ich hlbokú láska k nej ako aj smútok, ktorý prirodzene sprevádza takúto lásku, keď sa stane nejaká tragédia. Princ a jeho ovdovený kráľovský otec majú tiež medzi sebou mužný a milujúci vzťah otca a syna. Tejto verzii Popolušky sa potešia chlapci aj dievčatá. Tento film predovšetkým úplne presvedčivo obhajuje cnosti odvahy a láskavosti – a to bez prílišnej sentimentálnosti.

Prial by som si len, aby Popoluškine šaty na princovom plese nemali taký krátky strih, ktorý toho odhaľoval príliš. Vo filme je celkom dosť rušivých dekoltov. No myslím, že to boli šaty toho obdobia a koniec koncov od žiadneho filmu nemožno očakávať dokonalosť.

Táto moderná novovytvorená Popoluška je nečakane obohacujúca. Stavím sa, že mnohí ju budú chcieť vidieť znova. Chytí vás za srdce, len čo ju uvidíte – a to je vždy znamenie tých najlepších filmov. Nuž a... všetci v kine tlieskali aj na konci tohto filmu.

Mimochodom, venujete pozornosť aj hudbe na konci filmu počas tituliek. Tá je nádherná, zvlášť pieseň od očividne veľmi talentovanej herečky, ktorá si vo filme zahrala hlavnú postavu Popolušky - anglickej herečky Lilly Jamesovej z Downton Abbey. Má nádherný spevavý hlas.

Ešte raz klobúk dolu pred Disneym. Čo sa s nimi stalo?! Zdá sa, že sa nielen vrátili k svojim pôvodným zásadam, ale že ich dokonca prekonali a prehĺbili.

Po tom všetkom sa miestami vykytnú náznaky, že v Hollywoode je predsa len aj niečo povzbudivé.

Vezmite svoje deti, manželku alebo manžela či iných aspoň na niektorý z týchto filmov. Bude to príjemný oddychový čas. My všetci si potrebujeme oddýchnuť od zlých správ a stresov dnešného každodenného života a od čítania správ na LifeSiteNews.

Ak už tieto filmy nebudú v kinách v čase, keď budete čítať tento článok, potom si zožeňte DVD alebo si ich pozrite na internete. Popolušku by však bolo ideálne pozerať v kine na veľkej obrazovke kvôli jej pôsobivému vizuálnemu a hudobnému spracovaniu (hoci to nie je muzikál).