Pohľad na LGBT konferenciu/komunitu očami kresťana.

6,654
Kultúra života

Minulý týždeň sa v Bratislave, presnejšie v suteréne budovy Nadácie Otvorenej spoločnosti na Baštovej ulici, konala zaujímavá beseda. Išlo o debatu s názvom LGBT aktivizmus v kresťanskej krajine, organizovanú homosexuálnou skupinou Inakosť.

Ako kresťan som si povedal, že bude iste zaujímavé si vypočuť pohľad hlavných aktérov slovenskej homo-loby, ako vnímajú svoju vlastnú činnosť v kresťanskej krajine. Musím povedať, že skúsenosť to bola vcelku bizarná.

V malej miestnosti sa mi podarilo získať miesto vzadu pri dverách. Nevedel som, čo mám očakávať a preto miesto pri východe mi vcelku vyhovovalo. Hlavnými aktérmi debaty bola bývalá homo-aktivistka Hana Fabry. Moderátor bol homo a gorila aktivista Peter Weisenbacher a v opačnom rohu za katolíkov sedela bývala novinárka TV LUX, Martina Karlíková.

V miestnosti ďalej sedela zmeska asi 30 ľudí, ktorá opticky viac rozdielna nemohla byť. Od alternatívnych mladých ľudí s piercingami po celej tvári v čiernom, až po konzervatívne oblečených businessmanov. Tých ale bolo len pár, atmosféra preto pôsobila viac menej ako v holandskom coffeeshope.

Debata sa zo začiatku zdala byť v priateľskej atmosfére. Tá sa ale postupne menila. Pán Weisbacher neustále dával posmešné komentáre voči svojmu hosťovi, Martine Karlíkovej. Neustále na ňu útočil napriek tomu, že ona vystupovala veľmi zmierlivo, v snahe vytvoriť dialóg. Čím viac boli otázky drzejšie a posmešnejšie, o to väčší potlesk zožali od podozrivo sa uškŕňajúcich osôb v publiku. Pán Weisbacher dával Martine Karlíkovej otázky typu:

  • ·         Nie ste náhodou lesba? (smiech)
  • ·         Ste si tým istá, že nie ste? Možno ste na to ešte len neprišla? (smiech, potlesk)
  • ·         Čo by ste na to povedala, že pápež je homosexuál? (smiech)
  • ·         Vieme, že v katolíckej sekte je veľa pedofilov. Čo na to vravíte?
  • ·         Nie je za nenávistnou mobilizáciou občanov proti právam homosexuálov práve RKC?
  • ·         Počuli sme, že biskupi platia obrovské sumy profesionálnym PR agentúram, aby ľudí postavili proti homosexuálom. Čo si o tom myslíte?

Martina Karlíková si zachovala pokoj. S prehľadom stoika na všetky útočné otázky šarmantne a kľudne reagovala. Ani raz sa nenechala vtiahnuť do ich prízemnej hry.

Treba povedať, že pani Fabry, ako jediná za stranu homo-loby pôsobila najviac pokojne. Viackrát dokonca tíšila vlastných kolegov aktivistov. Zato pán Weisbacher a pár ľudí z organizačného tímu Dúhového pochodu v publiku pôsobili priam freneticky. Nevynechali hádam jedinú príležitosť, pri ktorej by nešírili náboženskú neznášanlivosť, pohŕdanie iným názorom a arogantné a posmešné správanie. Neustále útočili na kresťanskú vieru a robili si z nej posmech. Ich útoky boli natoľko nutkavé, až pôsobili paranoidne. Jednoducho povedané, pre nich je zrejmé, že aj za zlé počasie môžu katolíci.

Situáciu viackrát musel nakoniec tíšiť riaditeľ Inštitútu Leva XIII. Robert Mátéffy po tom, čo útoky začali byť osobné a dokonca konfrontačné do ľudí v publiku. Pán Mátéffy vyzval útočných aktivistov, aby nešírili radikalizmus, čo sa zdalo, že aspoň dočasne zaberalo. Za zmienku stála aj reakcia pani Fabry, keď jej pán Mátéffy zacitoval z nedávneho vyjadrenia výboru pre rodovú rovnosť, teda z pera pani Pietruchvoej, kde nechtiac priznala, že ciele rodovej ideologie, ako homo-manželstvá, sú len politické ciele a nie ľudské práva. Pani Fábry sa zháčila a skonštatovala "pani Pietruchová tu nieje... a pre mňa je to právo". Myslela tým asi právo adopcie detí. Právo?

Z podujatia som odchádzal so zmiešanými pocitmi. Bol som rád, že som si mohol spraviť o tejto tzv. "tolerantnej" a údajne utláčanej sub-kultúre názor z prvej ruky. Videl som naopak frustrovaných ludí plných zlosti. Šokujúce bolo pre mňa zistenie, ako žije táto homo komunita paranoidne výhradná voči celému svetu. Dokonca aj snahu o diskusiu chápu ako rafinovaný útok. Jednoducho povedané, každý, kto nezdieľa ich ideológiu alebo politické ciele je nepriateľ a má nálepku. Bigotný katolík.

Z môjho pohľadu išlo naozaj o stret svetov. Alebo stret zdravého rozumu a civilizovanosti s ...

Tomáš Kolek

 

P.S.
Na dokreslenie prikladám pohľad na debatu z opačnej strany. Ako diskusiu vnímali slušní, tolerantní a láskaví homo-aktivisti.
(Debata je vykopírovaná z Facebooku)

 

Martina Pekarova Hani, prišli aj v rovnošate, alebo v ovčianskom maskovaní? Mňa by tam šľak trafil, máš môj nehynúci obdiv!
Hana Fabry Prešpurská
 Mati, dik, cestne priznavam, ze som sa tam naozaj citila az fyzicky zle. Hned ako to skoncilo som musela ujst domov ku kocurikovi za kuskom dobra, lebo ta ich falos bola naozaj neznesitelna.
Peter Weisenbacher
 Vďaka, že si prišla, viem, že to bolo náročné to tam znášať.
Hana Fabry Prešpurská
 V poho, ja dik za pozvanie, pre mna to naozaj bolo napokon dolezite kvoli mojmu zaverecnemu zisteniu, ze
radsej extremistov ako "hento". Btw kto bol ten slizky krasavec s krizom?
Peter Weisenbacher
 Ústav Leva 99-ho, alebo koľkáteho, Matéffy, ten čo ho vyhodili z Rady vlády keď sa hovorilo o stratégií, lebo sa neprístojne správal.
Michal Polák
 Fúha, veď ten Inštitút je riadne hustá omáčka... Nebol by som čakal, že bude medovo slizký, vzhľadom na ich preslávené plagáty o svetovej konšpirácii v miestnom meradle, zahŕňajúcu všetko od mladých anarchistov až po Sorosa...
Peter Weisenbacher
 Sofistikujú sa Michal, to je to alarmujúce.
Vladimir Skokna
 včera nedostali veľa šance a križiak bol ,,zlatý,, tak úpenlivo žiadal o nehanobenie cirkvi a zastavenie extrémizmu na oboch stranách a tak ťažko prehltával Andyho dôrazné upozornenie, že teraz nemá slovo a pregĺgal po Weisošovom ,,katolícka sekta"
Peter Weisenbacher
 No šak a né? Kresťanské sekty sú katolícka, luteránska, husitská a čojaviemaká ešte, to je normálne termínus technicus.
Vladimir Skokna
 Peter fakt je len málo opravdivých cirkiev napr. pastafarianska

Hana Fabry Prešpurská A mne, kedze som nechcela, aby sa rozputavali vasne, sa chcelo este aj zvracat samej zo seba, kedze som niekolko raz sama zdoraznila, aby sme nevytahovali jednotlive "extremne" priklady, lebo, citujem sa, "je ich dost na jednej aj druhej strane a sedeli by sme tu do zajtra". Toto bolo z mojej strany velmi neuprimne... ja totiz o extremizme z NASEJ AKTIVISTICKEJ strany neviem nic! A neverim, ze tu je! A ako sa nasi ludia vyjadruju vo virtulanom priestore, to neviem, lebo necitam diskusie ani nic... Kazdopadne aktivisticke mimovladky ziaden extremizmus nepestuju. Aj ked pre PKZ je extremizmom uz spajanie LGBTI ludi s ludskymi pravami.