Pohľad na to, aké to je byť vydatá za Katolíckeho kňaza

3,647
Kultúra života

pozn. redakcie: otec Dwight je bývalý evanjelik, ktorý sa stal anglikánským kňazom a konvertoval ku katolicizmu.

********

V mojich textoch nespomínam manželku a rodinu často, pretože sú určené pre verejnosť a ja si chcem chrániť svoje súkromie.

Ľudia sa však mnohokrát pýtajú, aké je to byť manželkou kňaza. Myslím si, že sa môžem vyjadriť za pani Longeneckerovú a za moju rodinu.

Toto sú najčastejšie otázky a odpovede:

Otázka: Ako sa vaša žena vysporiadava s časovou náročnosťou, ktorú si vyžaduje kňazské povolanie?

Je to rovnaké ako u akejkoľvek inej ženy, ktorá je vydatá za muža s časovo náročnou, ale ohodnotenou prácou. Veľa žien sa musí vysporiadať s manželmi, ktorí sú preč oveľa dlhšie ako ja. Mám na mysli vodičov kamiónov na dlhé vzdialenosti, vojakov, námorníkov, predstaviteľov firiem, ktorí cestujú na služobné cesty. Ďalší muži majú náročnú a nepravidelnú pracovnú dobu, napr. doktori a zdravotné sestry, pohotovostná služba, hasiči a polícia. Okrem toho sa manželky týchto mužov doma boja, že sa ich manžel nevráti. V mnohých prípadoch ich práca nie je len časovo náročná, ale aj životu nebezpečná.

Manželka kňaza podobným ťažkostiam nečelí. Navyše, aj keď nemáme voľné víkendy, tak si ako kňazi môžeme sami naplánovať svoju pracovnú dobu. Ak je to nutné, tak si môžem veľa vecí zreorganizovať. Môžem teda byť mojej rodine nablízku takým spôsobom, ako to iní muži nedokážu.

Otázka: Nie sú náhodou kňazi v službe 24 hodín denne 7 dní v týždni? Nie sú neustále v pohotovosti, aby mohli utekať do nemocnice kvôli pomazaniu umierajúcich?

Opýtajte sa svojho kňaza, ktorý žije v celibáte, či je permanentne k dispozícii. Určite nie je.

Každý z nás má voľné dni a dovolenku. Musíme ich mať, inak by sme "vyhoreli". Je samozrejmé, že niekedy musím vstať uprostred noci a ísť pomazať umierajúceho. No máme aj nemocničných kaplánov a takéto prípady majú zvyčajne na starosti práve oni.

Otázka: Ako sa vám darí zvládať otázku financií?

Ja dostávam len toľko, koľko odporúča diecéza, aby bolo pridelené všetkým kňazom v nej. Nič viac. Je pravda, že platy kňazov sú v jednotlivých diecézach rôzne, ale buďme realistickí. Existuje mnoho rodín, ktoré bojujú s nízkym príjmom. A prežijú. Možno v týchto rodinách pracuje aj manželka. A možno, že obaja šoférujú staré auto, improvizujú, nakupujú oblečenie v Armáde spásy a učia sa ako žiť z mála.

Kňaz a jeho žena sú tiež schopní takto žiť, prečo nie? Na druhej strane, pozrite sa čo všetko kňaz dostane: 1. ubytovanie 2. auto 3. zdravotné poistenie 4. má radosť zo svojej práce a žiaden šéf ho nesleduje cez rameno 5. má úplnú istotu, že nestratí svoje pracovné miesto 6. má dôchodkový plán 7. má preplatené pracovné náklady 8. má zabezpečené bývanie po dosiahnutí dôchodkového veku... a podľa toho, kde pracuje, môže získať ešte viac. Poznám veľa mužov spolu s manželkami, ktorí by hneď využili príležitosť pracovať za takýchto podmienok.

Otázka: Ako si môžete dovoliť zaplatiť vysoké školy vašim deťom, stomatológa a vôbec všetko, čo je pre deti v týchto dňoch potrebné?

A ako to dokážu ostatní? Prežijeme. Vďaka Bohu mám vedľajší príjem za moje písanie, no obaja tvrdo pracujeme. Šetríme. Keď je to nutné, požičiame si. Ľudia sú veľkorysí. Pán nám všetko poskytne.

Žiť s vierou je vlastne dobrodružstvo. Mali by ste si to skúsiť!

Otázka: Nezasahuje vaša žena do vašej práce vo farnosti?

Zasahuje manželka vášho zubára do jeho práce? Alebo manželka vášho právnika? A čo manželka vášho automechanika? Samozrejme, že nie. Ona má na starosti svoj vlastný biznis, a tak prispieva do rodinného rozpočtu.

Otázka: Mali by byť vaše deti obzvlášť sväté?

Nemyslím si, že by mali byť viac alebo menej sväté ako iní Katolíci. Nečakám, že by z nich mali byť svätci, ale vyžadujem od nich, aby na tom pracovali... rovnako ako to robím ja a ich matka.

Otázka: A čo spovede. Nehovoríte všetko svojej žene?

Ale prosím vás. Povedal by žene právnik alebo lekár všetko o svojich klientoch len čo vkročí do domu? Nemyslím si.

Profesionáli vedia udržať tajomstvo. Svojej žene o spovediach nič nehovorím a ona to odo mňa ani neočakáva.

Otázka: Myslíte si, že by sme mali mať ženatých kňazov?

Fungovať to môže len vtedy, ak obaja manželia vnímajú volanie a sú pripravení byť flexibilní, žiť podľa viery, mať zmysel pre humor a robiť nevyhnutné obete.

Otázka: Myslíte si, že pápež František zmení pravidlá a dovolí, aby boli vysvätení ženatí muži?

Pravdepodobne nie.