Otázka čitateľa: Prečo tradiční katolíci maskujú Halloween?

1,044
Jakub Betinský
Kultúra života

Od čitateľa....

QUAERITUR:

Prekvapuje ma, ako populárnym sa medzi tradičnými katolíkmi stáva "maskovanie" Halloweenu. Určite to nie je tradičné! Tri dni tohto obdobia vždy predstavovali trilógiu: peklo, nebo a očistec. Je to čas na reflexiu o skutočnosti každého z nich. Strašidelnosť Halloweenu nie je uctievanie Satana alebo okultné vedy (i keď niekto sa pre to môže rozhodnúť), ale je to pripomienka podstatnej skutočnosti zla a pekla.

Mätie ma to, čo vyzerá ako protestantská reakcia na Halloween medzi tradičnými katolíkmi... mýlim sa?

 

 

SKVELÁ ODPOVEĎ od dlhodobého prispievateľa, otca Tima Fergusona:

Autor má pravdu, že na všetky tri dni: predvečer sviatku všetkých svätých, Všetkých svätých a Dušičky, by sa malo pozerať spolu. Tradícia obliekania sa do strašidelného oblečenia počas Halloweenu má dávnu históriu. Otec Augustine Thompson, O.P., ktorý je tu častým komentátorom a je mojim dobrým priateľom, napísal niečo, čo je podľa mňa definitívne internetové odhalenie katolíckych koreňov našej Halloweenskej tradície. Viac tu.

Po pravde by som bol radšej, ak by som videl deti prezlečené za duchov a démonov ako vidieť nedávny trend "sexy piráta", "sexy mačky", "sexy vandráka", "sexy rehoľnice" a "sexy maďarského husára". Študentsko/hollywoodská extrapolácia Halloweenu - ako ospravedlnenie toho, že môžem chodiť takmer nahý, divoko sa opiť a tváriť sa, že som zhýralé zviera bez kontroly nad svojimi vášňami - ma znepokojuje viac ako hrozba, ktorú predstavuje malý George a Jeanette oblečení ako vlkolak a upíria princezná.

Súčasne si myslím, že vidieť deti prezlečené za ich obľúbených svätcov je milé. Možno to nie je niečo, čo by malo dlhú tradíciu, ale i tak je to milé a chvályhodné. Na jednej strane môže mať to, že vidíme malé dieťa prezlečené za Pátra Pia zdraviu prospešný následok toho, že sa nám v mysli pripomenú štyri posledné veci [Pozn.prekladeľa: smrť a posledný súd, nebo a peklo]. Na strane druhej, keď sa pozeráme na našu súčasnú kultúru, čo ju desí viac, ako keď vidí hordu mladých detí vychovaných ako verných katolíkov, ktoré berú svoju vieru vážne i vonku na ulici s tekvicovým košíkom? Vidieť množstvo mladých, ktorí sú vzdelávaní doma od ortodoxných rodičov by isto spôsobilo vzdych zdesenia zo strany Demokratov či Planned-Parenthood expertov, ktorí by šoférovali mestom vo svojom hybride. Predstavte si ten pohľad hrôzy na tvári "zotavujúceho sa katolíka", ktorý by uvidel otvorené dvere dodávky, z ktorej by sa vykláňali Lumpenbraatove deti oblečené ako Thebanova légia (pred tým, samozrejme, ako ju zvliekli z uniforiem)? Pomyslite na zdesenia a nepohodlie spôsobené unitariánskemu univerzalistickému pastorovi, ktorý káže zľahčené evanjelium, ak by jeho verandu prepadli malý Ján Pavol II, malá matka Teraza a John Fisher, či skupinka mučeníkov z Otranta. Spoločnosť robí dosť na to, aby nás veriacich kresťanov vystrašila - a možno je Halloween čas, keď by sme im mohli oplatiť túto láskavosť.

- otec Tim Ferguson