OSN zamieta Deklaráciu mládeže

1,470
Kultúra života

NEW YORK - Začalo sa to síce slávne, no skončilo to sklamaním. Takmer rok po tom, čo sa na Bali zavŕšilo Global Youth Forum organizované kontroverznou agentúrou spadajúcou pod OSN, diplomati z OSN zamietli jeho konečnú deklaráciu . Dokonca ju odmietli vôbec „brať do úvahy“.

V „Deklarácii Bali“ sa odporúčalo, aby krajiny umožňovali legálne potraty a aby uznali „sexuálne práva“ mladých bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu či rodovú identitu. OSN s tým však nesúhlasila, a to ani na žiadosť zástupcov mladých ľudí.

Trojdňová konferencia, ktorá sa uskutočnila v decembri 2012, bola mladým ľuďom ponúknutá ako možnosť ovplyvniť agendu svetového rozvoja v rámci príprav OSN na 20. výročie káhirskej konferencie o populácii a rozvoji. Následne bola Deklarácia Bali uvedená  ako jedno zo „série oficiálnych odporúčaní OSN.“ Mladí ľudia, ktorí sa konferencie zúčastnili, však neboli oficiálnymi zástupcami svojich vlád. Boli zvolení výborom, ktorý tvorili aj niektoré pro-potratové organizácie, vrátane Planned Parenthood a Astra Youth.

Nedávno krajiny zamietli návrh Brazílie o tom, aby bola v uznesení OSN o programoch a stratégiách pre mladých uvedená aj Deklarácia Bali.

Toto zamietnutie je hlasným pokarhaním Populačného fondu OSN (UNFPA). Ako hlavný organizátor konferencie na Bali tento fond vložil svoju podporu a investoval obrovské množstvo peňazí do stratégie organizovania „zástupcov mladých“, aby sa zúčastnili konferencie a naliehali na presadzovanie potratov a sexuálnych práv.

Skúsení pozorovatelia OSN špekulujú o tom, že Valné zhromaždenie OSN je už vyčerpané z dohadovania sa o týchto neustále kontroverzných témach. Takisto je už vyčerpané z toho, ako sa UNFPA snaží do krajín pretlačiť potraty a sexuálne práva namiesto toho, aby tam fond plnil svoju misiu.

Za lesklým pozlátkom fóra Global Youth bolo vidieť trhliny už od začiatku. Krátko pred ním bol plánovaný počet zástupcov mladých znížený na 900 ľudí, z ktorých v skutočnosti prišlo len 600. Podľa spravodajcov z Youth Policy, ktoré ako jediné mediálne informovalo o celom priebehu fóra, sa hlavných stretnutí zúčastnila menej ako polovica účastníkov.

Aj keď organizátori silno vyzývali „virtuálnych zástupcov“, aby sa zapojili do konferencie online, zlyhali v tom, že neposkytli prekladové služby - a to aj napriek tomu, že najočakávanejšie stretnutie na tému „sexualita a rodinné práva“ bolo vo viacerých jazykoch. Ústredná téma bola uvedená v malajčine, jazyku Malajzie. Mladí účastníci dostali papiere s obšírnym prehľadom tém niekoľko hodín predtým, ako boli vyzvaní vytvoriť na ich základe odporúčania.

Youth Policy je organizácia so sídlom v Nemecku, ktorá sleduje aktivizmus mládeže. Táto organizácia označila konferenciu na Bali za „prejav tokenizmu“ a takisto kritizovala „sústavné pokusy OSN a jej úradov a programov organizovať nezáväzné konzultačné procesy“.

Aby toho nebolo dosť, samotná indonézska vláda sa od Deklarácie Bali dištancovala, a to aj napriek tomu, že konferencii hosťovala a mala v riadiacom výbore fóra svojho zástupcu. Svojím následným rozhodnutím tak bola prvou z mnohých vlád, ktoré tak učinili.

Aj keď Deklarácia Bali nemala na OSN žiadny vplyv, znovu naštartovala polemiku ohľadom  Girl Scouts - dievčenského skautingu v USA. Na rozdiel od pokusu Girl Scouts ukázať sa v otázke potratov neutrálne, ich medzinárodná materská organizácia zohrala aktívnu rolu v riadiacom výbore fóra Global Youth, ako aj počas menších diskusií v rámci fóra.