Olympiáda 2020: Uvidíme stredoveké turnaje?

1,098
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Je za tým oveľa viac, než len dvaja obrnení jazdci, rútiaci sa proti sebe s namierenou tri a pol metrovou kopijou v ruke. Rytierske turnaje si vyžadujú určitú úroveň atletickej zdatnosti, čulosť, pohyblivosť a jazdeckú zručnosť, čo z nich robí priam ideálneho kandidáta na zaradenie do Olympijských hier, tvrdí English Heritage. 

Táto organizácia spustila kampaň za uznanie turnajov ako olympijského športu už v Tokiu 2020.                     

„Myslíme to smrteľne vážne“, povedala vedúca projektov v English Heritage Lucy Hutchingsová. „Pre diváka je to neuveriteľne príťažlivý šport a jeho sledovanie vás fascinuje. Zručnosť rytierov a koňov z neho robí fascinujúce divadlo ... sme absolútne presvedčení, že si zaslúži svoje miesto za olympijským stolom.“

English Heritage už absolvovala predbežné rozhovory s Medzinárodným olympijským výborom (MOI) a  Medzinárodnou jazdeckou federáciou, a vo štvrtok spustili online petíciu.   

Hutchingsová povedala, že podľa MOI má byť program Olympijských hier flexibilnejší  a preto aj zavádza pravidlo, podľa ktorého si môže hostiteľská krajina navrhnúť vlastný druh športu.

 

Tokio uvažuje o skateboardingu, lezectve a surfingu. „Ak im schvália skateboarding, potom rytierske turnaje majú veľkú šancu,“ dodala Hutchingsová.

Odborník na jazdectvo v organizácii English Heritage Dominic Sewell s tým súhlasí: „Keď vezmeme do úvahy, aké športy sa už Olympijskému výboru predložili na posúdenie, tak niet dôvodu aby neodsúhlasil niečo, čo je športom už vyše tisíc rokov. Všetko čo s týmto športom súvisí, si vieme zorganizovať sami a na Tokio by sme boli určite pripravení.“

Sewell povedal, že „rytiersky turnaj si vyžaduje obrovskú zručnosť a každodenný tréningový režim. Musíte byť totiž silní nielen po fyzickej, ale aj mentálnej stránke, aby ste dokázali tvárou v tvár svojmu protivníkovi nebojácne sedieť v sedle a v podstate robiť zo seba terč.“

Rovnako ako drezúra, aj tieto turnaje si vyžadujú nesmierne náročný jazdecký výcvik. Musíte totiž presvedčiť koňa, aby na sebe akceptoval jazdca v dvadsaťkilogramovom oceľovom brnení a pri útoku na protivníka s ním cválal  rýchlosťou až do 50 kilometrov za hodinu.

 

„Ako zviera je kôň korisťou a preto od prírody stvorený na to, aby utekal od niečoho, čo ho môže ohroziť; takže presvedčiť ho, aby vo vysokej rýchlosti cválal priamo proti druhému útočníkovi, si vyžaduje čas“, povedal Sewell. A dodal, že rytierske turnaje by sa mali považovať za prvý anglický národný šport.

Tento „šport“ zaznamenal najväčší rozkvet v 15. a 16. storočí za vlády Henricha VIII, jedného z jeho najznámejších obhajcov.  Historici uvažujú,  že práve zranenia z rytierskych súbojov sú zrejme príčinou krutosti a tyranie, ktorými sa vyznačovala jeho osobnosť.

V histórii Olympijských hier sa prijalo aj niekoľko nových druhov športu, vrátane plážového volejbalu v roku 1996 a golfu a sedmičkového rugby v Rio de Janeiro tohoto roku. V roku 1998 do nich síce zaradili aj baseball, ale po roku 2008 ho zo zoznamu vyňali.

English Heritage tvrdí, že rytierske turnaje nie sú populárne iba v Anglicku, a nielen na zámkoch, kde sa aj počas tohto leta organizujú rytierske turnaje.

Tieto turnaje sa poriadajú od Belgicka až po Nový Zéland a ako druh športu ich uznáva aj veľa štátov USA. Napríklad v Marylande je rytiersky turnaj oficiálnym športom od roku 1962.  

Na turnajoch, ktoré poriada English Heritage sa zúčastňujú rytieri z celého sveta, povedala Hutchingsová, hoci pripustila, že vysokou zručnosťou v nich vynikajú najmä rytieri z Veľkej Británie. „Myslím si, že na Olympiáde by sme mali skvelé šance na úspech.“

Online petícia sa spustila hneď ako tím Veľkej Británie odštartoval do Ria na olympiádu. Kto sa nevie dočkať Tokia 2020, môže si rytiersky turnaj prísť pozrieť tento víkend do Suffolku na Framlingham Castle.  Ďalšie sú na programe neskôr na Pendennis Castle v Cornwalle, na Carisbrooke Castle na ostrove Wight a na Bolsover Castle v Derbyshire.