"Odmietnite registrované partnerstvá", apeluje Cirkev na poslancov

1,649
Kultúra života

Katolícka cirkev vyzýva poslancov Národnej rady, aby odmietli návrh zákona o registrovaných partnerstvách z dielne SaS, ktorým sa bude parlament zaoberať. Ako sa uvádza vo vyhlásení Rady pre rodinu Konferencie biskupov Slovenska, návrh zákona kladie homosexuálne partnerstvo na úroveň rodiny, čím popiera výnimočnosť rodiny založenej manželstvom.

Bez takejto rodiny by však spoločnosť nebola, lebo v nej sa odovzdáva život a je ideálnym prostredím pre výchovu detí a starostlivosť o ne.

"Súčasné zákony zabezpečujú všetko potrebné pri spolunažívaní osôb v jednej domácnosti, takže aj z tohto pohľadu nie je dôvod na vytváranie nového zákona. Katolícka cirkev vyjadruje úctu a duchovnú starostlivosť o osoby s homosexuálnym cítením v duchovnom sprevádzaní a službou spoločenstva," uvádza sa vo vyhlásení.

Registrovaní partneri majú byť podľa návrhu SaS pred zákonom ako navzájom blízke osoby, a to nielen z hľadiska občianskeho práva, ale aj trestného, teda budú môcť napríklad odoprieť výpoveď v neprospech registrovaného partnera. Ak by došlo medzi partnermi k týraniu, bude to konanie spáchané na blízkej osobe. Registrované partnerstvo sa má ako rodinný stav uvádzať do dokumentov. Partneri budú mať voči sebe vyživovaciu povinnosť, budú sa môcť zastupovať v bežných veciach.

Registrovaní partneri by mali mať nárok na vdovecké a vdovské po smrti partnera a tiež majú mať nárok na plnenia z úrazového poistenia. Registrované partnerstvo má vznikať na matrike, kde by sa zapísalo v knihe registrovaných partnerstiev.