Obama kresťanov varuje: Homosexuálne práva sú dôležitejšie ako náboženská sloboda

5,573
Kultúra smrti

Len čo pápež František odletel naspäť do Ríma, prezident Obama kresťanov prísne varoval, že ich pokusy presadiť svoju náboženskú slobodu zoči-voči homosexuálnym právam - zlyhajú.

„Potvrdzujeme, že si svoju náboženskú slobodu vážime a náboženské tradície hlboko rešpektujeme,“ trval na svojom počas dramatického newyorského prejavu, ktorý mal na benefičnej akcii pre LGBT. Chválil sa, aký pokrok sa dosiahol v oblasti práv homosexuálov za jeho administratívy. „Musíme však jasne povedať aj to, že naša náboženská sloboda nám nedáva slobodu odoprieť našim americkým spoluobčanom ich ústavné práva.“

Táto benefičná akcia pre Demokratický národný výbor sa zvlášť propagovala ako „Galavečer LGBT“. Konala sa v New Yorku a organizátori ju zosynchronizovali s Obamovou cestou na zhromaždenie OSN.

Obama počas svojho prejavu uviedol, že jeho administratíva rešpektuje to, čo opísal ako „skutočné obavy“ náboženských inštitúcií. Uviedol však, že republikáni túto záležitosť používajú len na to, aby získali viac hlasov - tak, ako to urobili v roku 2004.

„Amerika nechala republikánskych vodcov za sebou,“ vyhlásil pyšne.

Zosmiešnil Bena Carsona za to, že naznačil, že „väzenie z vás spraví homosexuála“ a dodal, že ďalší republikánsky kandidát sa vychvaľoval svojím zavedením ústavnej novely o zákaze manželstiev rovnakého pohlavia, čím pravdepodobne narážal na texaského senátora Teda Cruza.

Obama zosmiešnil aj jedného prezidentského kandidáta, guvernéra Mikea Huckabeeho, ktorý povedal, že „Američania by jednoducho vôbec nemali poslúchnuť rozhodnutie Najvyššieho súdu“.

„Som si istý, že miluje Ústavu. S výnimkou tretieho článku,“ povedal Obama posmešne. „A možno aj s výnimkou Dodatku o ochrane rovnosti. A vlastne Štrnásteho dodatku vôbec.“

Na benefičnej akcii sa zúčastnila aj Debbie Wassermanová Shultzová a očakávala sa aj účasť hviezdy Star Treku - Georgea Takeia.

Obama publiku hrdo povedal, že vo svojom úsilí o dosiahnutie pokroku pre LGBT komunity neprestane. Taktiež všetkých vyzval, aby aj naďalej bedlivo sledovali dôležité právne úspechy v krajine.

„To, vďaka čomu je Amerika špeciálna, je, že aj keď niekedy blúdime sem a tam, nakoniec, dúfam, vždy zvíťazíme,“ povedal. „Ale vyhrá len vtedy, keď ľudia ako vy položia ruku na koleso a roztlačia ho týmto smerom.“