Nové tajomstvá pri nedávnom otvorení Kristovej hrobky: sladká aróma a elektromagnetické javy

3,761
Matej Trančo
Kultúra života

V dňoch 26., 27. a 28. októbra bola odňatá mramorová doska, ktorá pokrýva hrobku Krista. Akonáhle dostala skupina vedcov a náboženských autorít prístup do hrobky, začali sa šíriť chýry a klebety. Niektoré z týchto klebiet tvrdili, že bolo možné vnímať "sladkú arómu" vychádzajúcu z hrobky, ktorá je spájaná s čuchovými prejavmi bežne spájanými so zjaveniami Márie či iných svätých. Po druhé sa tvrdilo, že niektoré z meracích prístrojov používaných vedcami zaznamenali elektromagnetické rušenie. Akonáhle boli umiestnené vertikálne na kameň, v ktorom odpočívalo Kristovo telo, začali buď zlyhávať alebo úplne prestať fungovať.

Marie-Armelle Beaulieu, šéfredaktorka časopisu Terre Sainte Magazine, dostala povolenie k vstupu do hrobky a naďalej sa zdráhala uveriť povestiam spájanými s údajnou "sladkou arómou". Okrem tvrdenia, že vôňa je ľahko podmanivá, taktiež poznamenala, že v miestnoti nevnímala žiadny konkrétny parfém. Na druhej strane, počas posledného čiastočného otvorenia hrobky vykonaného Nikolaosom Komnenosom v roku 1809 tento kronikár sa taktiež zmienil o "sladkej aróme". Ľudia, ktorých zaujíma hrobka Božieho Hrobu, sú s týmto textom dobre oboznámení takže je možné, že by mohli podvedomo reagovať ohľadom vnímania spomínanej arómy.

Electromagnetické rušenia

Novinárka je už ale oveľa menej skeptická ohľadom elektromagnetických rušení zaznamenaných prístrojmi vedcov. Tento jav bol potvrdený jedným z vedcov, ktorým bol povolený vstup do hrobky. Neskôr jedna z vedúcich stavebného tímu, Antonia Moropoulou, ukázala, že je skutočne ťažké predstaviť si situáciu, že by bol niekto ochotný ohroziť svoju reputáciu len kvôli nejakému "reklamnému kúsku". Okrem toho novinárka hovorí o tom, ako boli vedci zaskočení počas odstránenia dosky pretože si mysleli, že hrob bude oveľa nižšie ako sa v skutočnosti ukázalo. Ich záverom je: predtým vykonané analýzy za pomoci prístrojov sa zdajú byť skreslené elektromagnetickým rušením.

Zdá sa, bez akýchkoľvek vysvetľujúcich prvkov, že hrobka Krista skutočne mala vplyv na prístroje citlivé na elektromagnetické rušenie. Avšak možné vysvetlenia príčin tohto javu nestoja ani za krátke zváženie pre tých, ktorí sú nadšení z Božieho Hrobu. Netreba ani spomínať, že takéto špekulácie siahajú od tých najkomplikovanejších až po najabsurdnejšie.

Len hrobka Krista?

Odňatie dosky a odhalenie kameňa, kde by malo odpočívať Kristovo telo potvrdili, že sa jeho hrobka skutočne zhoduje so židovskými hrobkami z obdobia prvého storočia nášho letopočtu. Ale podľa Marie-Armelle Beaulieu je potrebné hľadať jadro tohto problému inde. "Bola by som rada, keby vedecký odborník preukázal, že tento kameň bol naozaj tam, kde odpočíval Kristus, ale ak by aj bolo dokázané inak, stále by to bolo znamením zmŕtvychvstania."

Novinárka, ktorá bola obyvateľkou Jeruzalema posledných 17 rokov, bola súčasťou exkluzívnej privilegovanej skupiny, ktorej bol povolený prístup na toto miesto. Ako sama priznáva: "Kostol Božieho hrobu je znepokojujúcim miestom. Spočiatku som ho moc nemala v obľube. Očakávala som nádherný kostol no našla som len toto miesto zvláštnej architektúry, ktoré vo mne nevyvoláva žiadnu z biblických scén. Nie je tu žiadna stopa náhrobnej záhrady napríklad."

"Ale postupne som si vybudovala s týmto miestom puto a to počas procesií v ktorých som sa zúčastnila spolu s Františkánmi. Nie je to miesto na návšetvu, ale skôr na modlitbu. Vďaka mníchovi som dostala možnosť vôjsť až na koniec hrobu, kde som sa dostala ku skale, ktorá podopierala Kristovo telo, bolo to niečo, čo som si nedokázala ani predstaviť... Cítila som sa akoby bez tiaže no pamätám si všetky detaily. Už nikdy nenavštívim Boží hrob týmto spôsobom."

"Práve teraz vymenili mramorovú dosku položenú na vrchu a môžeme tak len čiastočne vidieť kryptu skrz otvor (chránený tieneným sklom). No ja viem, že tento kameň tam skutočne je. Mala som zvyk pokľaknutia pred hrobom Krista no potom som si uvedomila, že to bolo absurdné nakoľko v ňom nie je žiadna skutočná prítomnosť a že by sme mali radšej pokľaknúť pred najsvätejšou sviatosťou. No v Božiom hrobe, priamo pred jeho hrobkou je "skutočná absencia". Prázdna hrobka. Zázrak, pred ktorým padnú všetky kolená v nebi, na zemi či v pekle."