Montreal - hlavné mesto sexuálneho turizmu v Severnej Amerike

1,746
Kultúra smrti

Montreal – Ak si v Montreale chcete objednať dievča, je to také jednoduché ako vyzdvihnutie si jedla z obchodu s rýchlym občerstvením, citovali nedávno quebecké noviny mladú sociálnu pracovníčku.

V Montreale si dievča môžete objednať ako pizzu. Chcete, aby bola vysoká, blondína, chudá, s prsiami veľkosti B alebo D? O pol hodiny ju môžete mať. Je to také jednoduché!“ rozhovorila sa Pascale Philibertová, pracovníčka organizácie Mobilis Project z Montérégie Youth Centre v Longueuil, Quebec, v článku publikovanom v novinách La Presse. Snahou tohto združenia je vyhľadávanie pouličných gangov a mladých prostitútok.

Novinárka Isabelle Hacheyová poukázala na to, že v správe o obchodovaní s ľuďmi Ministerstva zahraničia USA sa Montreal uvádza ako hlavná destinácia sexuálneho turizmu.

Sex je značkou montrealského turizmu,“ uviedla Louise Dionneová, koordinátorka akčného výboru proti domácemu a medzinárodnému obchodovaniu s ľuďmi. „Logo turizmu v Montreale zobrazuje pery ženy. Nechcem byť machiavelská, ale myslím, že to hovorí samo za seba!

Hacheyová poznamenala, že cestovné agentúry v USA označujú Montreal ako mesto dobrej voľby pre akýkoľvek druh „zážitkov vhodných pre dospelých“.

Nech už hľadáte akékoľvek zážitky pre dospelých, v Montreale ich pravdepodobne nájdete,“ píše sa na internetovej stránke agentúry Global Express Tours z Massachusetts, ktorá pre turistov organizuje autobusové zájazdy z Bostonu do Montrealu.

Philibertová tvrdí, že Montrealčania by mali prestať „strkať hlavy do piesku“ a uvedomiť si, že ich mesto je  „Mekkou sexuálneho priemyslu v Severnej Amerike. Korupcia v Montreale nie je len o kanalizácii a chodníkoch, ale zahŕňa tiež dievčatá využívané pouličnými gangmi“.

Miestne úrady Philibertová obvinila z ignorancie tvrdej reality a skutočnosti, že zločinecké gangy zneužívajú zraniteľných adolescentov.

Korupcia sa netýka len sveta financií, ale aj obchodu so sexom,“ uviedla. „Isté je, že z neho profituje príliš veľa ľudí, či už politici alebo podnikatelia.

Organizácia Mobilis Project vyjadrila svoj nesúhlas s návrhmi dekriminalizovať prostitúciu v Kanade. Skupina by radšej uprednostnila kriminalizáciu klientov podľa príkladu švédskej legislatívy.

Švédsko v roku 1999 prijalo zákon, ktorý kupovanie sexu označuje za trestné. Predávanie sexu, naopak, zákon dekriminalizoval.

Princíp tejto právnej úpravy je jasne vyjadrený vo vládnych dokumentoch k zákonu: „Vo Švédsku je prostitúcia chápaná ako aspekt mužského násilia voči ženám a deťom. Oficiálne je to forma vykorisťovania žien a detí a predstavuje významný sociálny problém ... rodovú rovnosť nedosiahneme, kým muži budú môcť kupovať, predávať a vykorisťovať ženy a deti prostredníctvom prostitúcie.

Vďaka tejto úprave prostitúcia a obchodovanie so sexom vo Švédsku takmer vymizlo.

Švédska vláda odhadovala, že od roku 1999 bolo do krajiny privezených za účelom prostitúcie len 200 až 400 žien a dievčat ročne. V susednom Fínsku je to údajne 15 000 až 17 000 prostitútok.

Základom švédskej legislatívy o prostitúcii je zabezpečenie prostriedkov pre prostitútky, aby mohli prestať vykonávať túto prácu a zároveň zaistenie potrebnej sociálnej pomoci na znovuvybudovanie ich vlastných životov.

Štúdia škótskej vlády z roku 2003 o následkoch stratégií o prostitúcií vo viacerých krajinách uvádza, že tie štáty, ktoré legalizovali a/alebo regulovali prostitúciu, zaznamenali dramatický nárast vo všetkých aspektoch sexuálneho priemyslu.

V krajinách, ktoré legalizovali prostitúciu, došlo k nárastu organizovaného zločinu v sexuálnom priemysle a k hrozivému vzostupu detskej prostitúcie, obchodovaniu so ženami a dievčatami a násiliu na ženách.

Thaddeus Baklinski