Matka sa vzdala chemoterapie, aby zachránila nenarodenú dcérku

1,554
Kultúra života

NEW YORK - Newyorská žena vykonala najvyššiu obetu, keď zistila, že je zároveň tehotná a zároveň že sa jej aj vrátila rakovina. Odmietla potrat a liečbu rakoviny, aby jej nenarodená dcérka mala šancu žiť.

Elizabeth Joiceová, ktorú jej manžel Max opisuje ako „húževnatého bojovníka a stelesnenie sily a milosti“, zomrela 9. marca. No dieťa, po ktorom ona i Max túžili, sa predčasne narodilo cisárskym rezom v januári, hoci malo termín až v marci, aby tak Liz mohla začať liečbu rakoviny, len čo to bolo možné.

Liz bola v roku 2010 diagnostikovaná agresívna a zriedkavá forma rakoviny. Po magnetickej rezonancií sa ukázalo, že to, čo lekár považoval za vyskočenú platničku, bol vlastne nádor.

Podstúpila chemoterapiu, operáciu a potom ďalšiu chemoterapiu a nakoniec ju prehlásili za zdravú.

Lekári jej povedali, že šanca na počatie dieťaťa bola veľmi malá, ale keďže už toľko prekonali, mladý pár sa odmietol dať odradiť. A vlani v lete, k radosti a údivu priateľov a rodiny, oznámili, že čakajú dieťatko.

Potom prišla zdrvujúca správa, že Lizina rakovina sa vrátila. Postavila tak pár pred srdce drásajúcu voľbu: mohla by potratiť dieťa a ihneď začať s liečbou rakoviny, pokračovať v tehotenstve a podstúpiť liečbu rakoviny (čo by ohrozilo život ich nenarodeného dieťatka, ale možno zachránilo Lizin život) alebo vzdať sa liečby, aby dieťa mohlo bezpečne rásť, ale vystaviť tak Lizin život nebezpečenstvu.

Liz si vybral poslednú možnosť.

„Mať dieťa bola pre ňu jedna z najdôležitejších vecí na svete,“ povedal Max pre NY Post.

Povedala: „Ak ukončíme tehotenstvo a ukáže sa, že [neskôr už] nemôžem mať dieťa, budem na dne.“

Vedela, že by to mohla byť jej jediná šanca.

Na konci januára bola situácia už veľmi vážna. Rakovina sa rýchlo šírila a Lizini lekári ju poučili, že s liečbou už nemožno dlhšie čakať.

23. januára Liz porodila zdravé dievčatko, ktoré sa volá Lily Anne.

Podľa webovej stránky založenej priateľmi a rodinou hľadajúcou prostriedky pre Lily Anne a jej otca Maxa, Lizina rakovina sa stále napriek liečbe šírila. Časť, ktoré opisuje Lizino úsilie o prekonanie jej choroby a jej odchod:

S Lily, teraz už na svete a zdravou, Liz a Max spolu s ich priateľmi a rodinami robili, čo mohli, aby žili túto neskutočnú dualitu: tešiť sa a oslavovať Lilyn príchod na svet a zároveň sa konfrontovať s realitou, že Liz bola na tom neuveriteľne zle. Ďalších šesť týždňov bojovala. S tak veľkým dôvodom žiť, bojovala viac než kedy kohokoľvek jej lekári videli bojovať ... prekonávajúc problémy, aby mohla stráviť jeden deň s Lily a Maxom.... A ďalší. A potom ďalší.

Ale boj mohol trvať len takto dlho. Liz dala všetko, čo mala, ale nemohla už ďalej bojovať. Ráno 9. marca, so svojím milujúcim manželom po boku, Liz odišla na večnosť.

„Rozlúčili sme sa,“ povedal Max pre Post. „Bolo to ako z filmu. Sedeli sme tam a plakali. Snažili sme sa rozprávať príbehy, hovoriť o všetkých tých skvelých veciach.“

„Lizino čaro sa prenieslo na Lily,“ dodal Max. „Je krásna a pozoruhodná. To mi poskytuje silu, aby som sa cez to dostal.“

Na webovej stránke zbierky zorganizovanej pre Maxa & Lily je tu k dispozícií foto-prezentácia rodiny Joiceovcov skôr než Liz odišla.