Sobotka-2.jpg

Sobotka: "Nechceme viac moslimov v Českej republike" - Hlavné správy

281
Neutral

Český premiér Bohuslav Sobotka nechce, aby moslimská komunita rástla v Českej republike, pretože vidí, aké problémy spôsobuje početné moslimské obyvateľstvo v iných európskych krajinách.

 

“Keď vidíme problémy v iných európskych krajinách, nechceme v Českej republike moslimov,” vyhlásil Sobotka v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse. U našich západných susedov (v Českej republike) žije okolo 22 000 moslimov a sú považovaní za dobre integrovaných bez známok radikalizácie.

“V Európe príliš často vidíme problémy s integráciou ľudí pochádzajúcich z iného kultúrneho alebo náboženského prostredia,” dodal v reakcii na správy o zločinoch, sexuálnych útokoch a terorizme migrantov z Blízkeho východu a Afriky. “Veľmi by sme ocenili, keby Európa lepšie ochránila svoju vonkajšiu hranicu. Prijímanie utečencov by malo byť vždy zodpovednosťou národných štátov.”

Sobotka poukázal na plnenie záväzku Českej republiky pomôcť pri riešení migračnej krízy a na finančnú podporu líbyjskej pobrežnej hliadky a táborov pre migrantov, tiež na posielanie policajtov na pomoc hraničným hliadkam na Balkáne. Pripomenul, že “pomáhajú tiež ľuďom pochádzajúcim z východnej Európy”.

Prezident Miloš Zeman už v septembri roku 2015 prehlásil, že ľudia utekajúci z Ukrajiny by mali byť tiež zaradení do programu prerozdeľovania migrantov. “Ukrajinci sú tiež utečenci a svojím pôvodom sú trochu blízki k nám,” povedal Zeman s dodatkom, že “na rozdiel od moslimov majú oveľa lepšiu schopnosť asimilovať sa”. Poľsko vydalo minulý rok takmer 1,3 milióna víz Ukrajincom vrátane tých, ktorí žiadajú o azyl.