Mali by sme mať "zdravý pocit hanby", keď ide o sex a naše telá?

1,207
Kultúra života

Jeden augustový deň som si rýchlo prešiel príspevky na mojom Facebooku a vtedy som narazila na niečo alarmujúce. Išlo o článok, ktorý kritizoval vatikánske vydanie nového edukačného programu ohľadom sexu. Ten je určený pre katolícku mládež a bol by im prezentovaný na Svetových dňoch mládeže. Daný článok bol varovaním najvyššieho stupňa a tvrdil, že program neberie do úvahy práva rodičov a učenie o smrteľnom hriechu. Klikla som teda naňho, aby som ho preskúmala.

Nebola som zatiaľ pripravená na to, že sa nahnevám. Vyzeralo to tak, ako keby sa mal nejaký malý čriepok pravdy rozvinúť do neuveriteľnej senzácie. Preštudovala som si tento program, a potom som si znova prečítala článok. Zanechal však vo mne dojem, že sa Vatikán náhle stal združením chlipníkov a prízemných ľudí, ktorí len chcú skorumpovať naše deti. Nesúhlasím s tým. Aj keď sa článok zameral na pozitívne aj na negatívne body programu, je tam jeden bod, o ktorom by sa dalo polemizovať. Bolo tam uvedené tvrdenie, že musíme mať "ohľadom tela a sexuality zdravý pocit hanby."

Po prvé, pri posudzovaní tohto programu zameraného na tínedžerov a mládež je nutné vziať do úvahy niekoľko vecí. Jednou z nich je preklad programu z taliančiny do angličtiny, pri ktorom sa vynechalo veľa žiadaných informácií. Vôbec to nie je tak úžasné. Rovnako užitočné je uvedomiť si, že oblasť sexuality a sexuálnej intimity je v Európe oveľa liberálnejšia ako v Spojených štátoch. Navyše to, čo by mohli Taliani považovať za normálne, alebo aspoň "nie až tak zlé", by pre Američna mohlo byť dosť šokujúce. Bolo tam niekoľko obrázkov, ktoré boli sporadicky umiestnené v celom šesť bodovom programe. Mala som voči nim námietky a cítil som, že nie sú vhodné pre dospievajúcich tínedžerov.

Napriek všetkému, tento program v sebe obsahuje veľa dobrých vecí. Očividne je založený na témach a učeniach svätého Jána Pavla II., ktoré vydal pod názvom Teológia tela. Viesť dospievajúcich cez niektoré dôležité otázky si vyžaduje veľkú starostlivosť. Je to nutné najmä vtedy, keď ide o témy, o ktorých sa v súčasnosti veľa nerozpráva, ako je úcta k niekoho sexualite, riadna identifikácia pohlavia (čo patrí v súčasnosti k zásadným problémom), zdržanlivé obliekanie sa, cnosti a dôležitosť cnostného správania sa a chápanie tínedžerov, prečo je sex v manželstve dobrý a prečo je mimo manželstva hriechom.

Myslím si však, že tento článok sa zvrtol zlým smerom, keď sa v ňom uviedlo, že "pokiaľ ide o telo a sexualitu človeka", tak ľudia potrebujú mať "zdravý pocit hanby". (Pokračovanie pod obrázkom)

 

Mali by sme mať zdravý pocit hanby už keď ide o HRIECH a nie sex alebo naše telo. Táto myšlienka úplne popiera všetky východiská Teológie tela. Sv. Ján Pavol II. v nej kladie dôraz na pochopenie toho, že naše telá a naša sexualita sú skutočné dary od Boha, ktoré sú dobré. Zameriava sa na vyvýšenie daru sexuality zo stoky, do ktorej ju naša spoločnosť ponížila a zároveň odhaľuje jej pravý význam - jej identitu, konanie a integráciu. Neexistuje na nej nič, za čo by sme sa mali hanbiť, no musíme tento dar užívať tak, ako to bolo plánované. Ak tak nečiníme, je to hriech, a on je tým, za čo by sme sa mali hanbiť.

Prosím, nechápte ma zle. Verím, že máme ako rodičia zodpovednosť učiť svoje deti o dôsledkoch hriechu a najmä toho smrteľného. Ale prečo by sme mali našim deťom hovoriť, že sex je zlý alebo nesprávny? Sex nie je len aktom, ale predstavuje aj to, kým sme ako ľudské bytosti. Som žena, je to teda moje pohlavie. Tamten chlap je muž, a to je jeho pohlavie. V tejto oblasti nie je nič, za čo by sa bolo treba hanbiť. Takto nás stvoril Boh a myslím si, že snažiť sa niekomu vštepiť "zdravý pocit hanby, keď ide o telo a sexualitu" marí snahu poskytnúť správnu predstavu o láske a manželstve.

Existuje veľa spôsobov, ako učiť deti o tom, prečo je sex mimo manželstva nesprávny a hriešny a nemusíme pri tom strhnúť so sebou dar ľudskej sexuality. Keď svojim deťom núkame správne chápanie sexu, abstinencie a manželstva, tak sa môžu vybrať do pohanského sveta a budú vyzbrojení pravdou. A vôbec sa pri tom nebudú musieť hanbiť za to, ako ich Boh stvoril. A úprimne, určite to budú potrebovať.