Kniha „Vydajte sa a podriaďte sa“ pobúrila feministky

2,631
Kultúra smrti

Arcidiecéza v španielskom Granade vydala novú knihu o kresťanskom chápaní ženskosti. A to, ako si razí cestu medzi bestsellery, privádza feministky do zúrivosti. Žiadajú politikov, aby knihu zakázali.

Kniha Vydajte sa a podriaďte sa je určená pre mladé manželky. Napísala ju talianska novinárka Costanza Mirianová, manželka a matka štyroch detí. Obdobou pre mladých mužov je kniha Ožeňte sa a obetujte jej svoj život.

Obviňujúc Mirianovú, že obhajuje utláčanie žien, sa feministky pustili do protestov trhaním knihy. Avšak autorka trvá na tom, že hovorí o podriadení sa podľa sv. Pavla, a nie o podriadení sa vo femistickom zmysle slova.

Člen mestského zastupiteľstva v meste Granada, Maite Molina, z politickej strany Zjednotená ľavica, požiadal okresného prokurátora, aby zakročil proti vydaniu knihy so slovami, že ide o obhajobu násilia páchaného na ženách.

Kniha sa tiež dostala k španielskej ministerke Zdravia a rovnosti, Ane Matoovej, ktorá sa 25. novembra počas Medzinárodného dňa za ukončenie násilia na ženách pre tlač vyjadrila, že by bola rada, keby stiahli knihu z predaja, keďže je neprimeraná a uráža ženy”.

Autorka aj arcibiskup Granady, Msgr. Francisco Javier Martinez, však knihu obhajujú.

V nedávnej tlačovej správe arcibiskup Martinez označil kritiku za absurdnú a farizejskú vzhľadom na to, že Španielsko povoľuje potraty, ktoré sú prejavom hrubého násilia na ženách. Tvrdí, že kritika len prispieva k prenasledovaniu kresťanov.

Podľa arcibiskupa túto kontroverziu zapríčiňujú tí, ktorých zámerom nie je primárne ochrana žien a ich dôstojnosti”.

Ide skôr o to, aby poškodili jedinú inštitúciu, ktorá sa odmieta nechať prevalcovať prevládajúcou kultúrou, a to kresťanov,” vyjadril sa arcibiskup.

Dôležité je, že Božia láska zvíťazí,” povedal arcibiskup. Prenasledovanie je príležitosťou pre Cirkev preukázať lásku každému ľudskému stvoreniu.

Poukázal na to, ako sú niektoré dnešné knihy, ktoré sa vysmievajú z posvätných vecí ako manželstvo a materstvo, chránené slobodou prejavu, s ktorou len tak mimochodom prišli kresťania.

Ani táto kniha a ani jedno z mojich vyhlásení nikdy neospravedlňovali a ani nepodnecovali násilie voči ženám, trvá na svojom. Skôr to podľa neho zapríčiňujú potraty a všetky opatrenia, ktoré oslabujú a likvidujú manželstvo.

Mirianová povedala pre ACI Prensa, že sa necíti kritikou dotknutá, lebo žena, ktorá takto reaguje, je zranená a neobjavila svoju skutočnú krásu, nemá v sebe pokoj a vo svojom povolaní sa cíti nešťastná”.

Matkám a ženám, o ktorých viem, že sú šťastné, sa kniha páčila, dodáva. V Taliansku sa predalo okolo 50 000 výtlačkov, čo je na túto krajinu slušné číslo.

Ako povedala, jej kniha je o zasnúbení, manželstve, rodinnom živote, otvorenosti pre život, počatí a výchove detí”.

Vysvetlila, že mala v úmysle vyjadriť pohľad Cirkvi na manželstvo v jazyku, ktorému všetci rozumieme. A obzvlášť chcem, aby mu rozumeli tí, ktorí sú od Cirkvi vzdialení”.

Nie je to o tom, že si vykričíme svoju pravdu, ale o tom, že každý prizná svoje vlastné nedostatky. Vysvetlila, že svätý Pavol v inej pasáži povedal, že máme byť jeden druhému podriadení.

Po hromadných útokoch na arcibiskupa sa v miestnej katedrále 17. novembra zhromaždili veriaci z Granady a ďalších španielskych miest, aby odslúžili omšu a preukázali tak podporu svojmu prelátovi.

Na stránke amazon.com dostala kniha hodnotenie 4.5 z 5 a reakcie ako napríklad: Táto kniha je oslavou ženskej krásy. Je to skutočne ženská kniha. Násilie nemá žiadne dočinenie s tým, čo Mirianová napísala, keď opisuje lásku v rodine, ktorá našťastie ešte vo svete existuje. Je to vzácna kniha.

Ďaľší čitateľ sa vyjadril, že kniha sa čítala úžasne. Hovorí o službe ženy v rodine, ktorú si sama vyberá dobrovoľne a z lásky, a o vzájomnom darovaní sa medzi ňou a manželom. Pre snúbencov by bolo veľmi prospešné prečítať si túto knihu.

Celkom rozumiem, prečo španielski politici na túto knihu útočia,” píše sa v ďalšej reakcii. Obávajú sa, že Španieli by sa mohli prebudiť z politicky korektnej” diktatúry.

Podľa Španielskeho národného štatistického úradu sa medzi rokmi 2005 a 2013 zvýšila rozvodovosť párov v Španielsku o 54%. Španielsko má tiež najnižšiu pôrodnosť v Európe.