Kiska: Každé vyjadrenie proti moslimom u nás znižuje Lajčákove šance na šéfa OSN

729
Neutral

V uplynulých dňoch sa v New Yorku zišla svetová elita pri príležitosti valného zhromaždenia OSN. Nechýbal ani prezident SR Andrej Kiska, ktorý tam šiel lobovať za Slovenského kandidáta na šéfa OSN, Miroslava Lajčáka. Okrem lobingu poslal Kiska prostredníctvom médií odkaz aj na Slovensko. Podľa prezidenta každé negatívne vyjadrenie voči moslimom znižuje Lajčákove šance na úspech.

“Musíme a skúšame spraviť všetko preto, aby sme takýto úžasný post obsadili práve tak vzácnym človekom, ako pán Lajčák je,” povedal prezident Kiska pre slovenské médiá.

Kiskovi sa ale nepáčia výroky zaznievajúce zo Slovenska namierené proti imigrantom a moslimom:

“Musím skonštatovať, že (Miroslav Lajčák) má obrovskú podporu, ale na druhej strane mnohí svetoví lídri mi kladú otázku, prečo z našej krajiny vychádzajú signály, že sledujeme moslimov, že neprijmeme žiadneho moslima a toto je otázka, ktorá žiaľ veľmi znepríjemňuje kandidatúru nášho ministra zahraničných vecí,” povedal Kiska v narážke na premiéra Fica, ktorý sa o moslimoch vyjadril v negatívnom zmysle.

Ako ďalej dodáva:

“Všetci doma by sme si mali byť vedomí, že každé jedno vyhlásenie, každá jedna veta vo vzťahu k zahraničnej politike je veľmi, veľmi podrobne všímaná všetkými našimi zahraničnými partnermi aj tými najväčšími.”

Na Kiskove vyjadrenia reagoval pre TV Markíza aj Úrad vlády Slovenskej republiky, ktorý sa ohradil voči prezidentovým slovám na adresu premiéra Fica:

“Keby pán prezident aspoň sčasti pomohol Miroslavovi Lajčákovi tak ako premiér Robert Fico, určite by to veci viac prospelo. Táto kandidatúra si vyžaduje súdržnú politickú scénu, nie robenie politiky.”

Miroslav Lajčák je považovaný za horúceho kandidáta na šéfa OSN. Potvrdzujú to aj výsledky hlasovania. V zatiaľ poslednom kole hlasovania skončil druhý. Z pätnástich členov bezpečnostnej rady získal Lajčák až 10 hlasov za, 4 proti a jeden sa zdržal hlasovania. Na prvom mieste skončil bývalý portugalský premiér Antonio Guterrés. Je veľký predpoklad, že práve medzi týmito dvoma kandidátmi sa odohrá najväčší súboj. Silné slovo pri voľbe šéfa OSN budú mať ešte svetové veľmoci ako USA, Rusko a Čína.