Kardinál Burke: Objasnenie k synode o rodine

1,039
Kultúra smrti

Raymond Burker eagoval na interpretáciu synody o rodine od Antonia Spadara SJ, šéfredaktora jezuitského časopisu La Civiltà Cattolica

Synoda a ani pápež nemôžu „otvoriť nijakú bránu“, ktorá neexistuje, ani existovať nemôže. Dobre vyškolené svedomie nemôže odporovať pravde o Eucharistii a nerozlučiteľnosti sviatosti manželstva, napísal kardinál Raymond Burke. Reagoval tak na interpretáciu synody o rodine od Antonia Spadara SJ, šéfredaktora jezuitského časopisu La Civiltà Cattolica.

Spadaro vo vydaní z 28. novembra tvrdil, že synoda chcela „zranené osoby a páry“ sprevádzať v „procese integrácie a zmierenia bez bariér“ a uzdraviť ich. Vzhľadom na pripustenie ku sviatostiam pre rozvedených a civilne znovu zosobášených synoda formulovala „cestu rozlišovania a ‚forum internum’, čo „otvára bránu“, ktorá bola v predchádzajúcej synode ešte zatvorená, ako napísal Spadaro.

Kardinál Burke tomuto chápaniu odporuje. Kresťanská láska nespočíva v „integrácii a zmierení bez bariér“, pretože spočíva na nezmeniteľných pravdách o prirodzenosti, prírode a milosti. Zodpovedá morálnemu poriadku pre jednotlivca aj spoločenstvo. Sprevádza každého na ceste ľútosti a zmierenia, ako píše kardinál.

Vo „forum internum“ má kňaz za úlohu zorientovať svedomie penitenta v pravde o Eucharistii a manželstve. To znamená žiť čisto a verne existujúce sviatostné manželstvo.

Úvahy Antonia Spadara privádzajú kňazov do nemožnej situácie. Mohlo by sa tak od nich očakávať, že pre penitentov otvoria bránu, ktorá neexistuje, ako píše Burke.