Jakubisko: Svoj hlas dávam rodine, ktorá ma vychovala

1,696
Kultúra života

Svoju podporu blížiacemu sa Referendu o rodine, ktoré sa uskutoční už túto sobotu 7. februára, vyjadrili režisér, scénarista, kameraman a výtvarník Juraj Jakubisko a operný spevák Martin Babjak.

Juraj Jakubisko

Podľa Juraja Jakubiska existuje v 21. storočí snaha nahradiť prirodzené umelým. „Luxusné značky sa ochraňujú, a pritom sa neochraňuje tá značka, ktorá v podstate reprodukuje život. Tá zostáva bez ochrany,“ vysvetlil Jakubisko.

Zdôraznil tiež, že namiesto toho, aby spoločnosť podporovala rodinu, v podstate vytvára akési režimy náhradné, ktoré vždy zostanú iba náhradnými.

Jakubisko vo svojej výpovedi tiež poukázal aj na potrebný element ženy. Vo veku ôsmich rokov zomrela mu mama. Element ženy podľa jeho slov nahradila babička, ktorá ho učila mnohému, a to neskôr ovplyvnilo jeho život. „Myslím si, že keby ma bol vychovával iba môj otec mužskou rukou... moje cesty by sa boli rozvinuli inak a neviem či tak pozitívne, ako to, že som mal tú babičku,“ dodal.

Jakubisko sa na rodinu pozerá aj okom umelca: „Plus a mínus sú dve znamienka, na ktorých od pradávna stojí celý svet. Je to kreatívna energia, ktorá platí pre život, a platí i v umení.“

Slovenský režisér podporuje rodinu, ktorá ho vychovala. „Svoje áno a svoj hlas dávam prirodzenej rodine, tej aká ma vychovala a tej, ktorej štafetu som preniesol na svoje deti aj ja,“ dodal na záver Juraj Jakubisko.

Martin Babjak

Operný spevák Martin Babjak považuje účasť na referende za svoju občiansku povinnosť.

Rodina tvorená otcom a mamou je podľa neho budúcnosť ľudskej spoločnosti. „Dieťa, keď sa narodí potrebuje aj matku, potrebuje aj otca. To sa jednoducho nedá z prírody nijakým spôsobom vykoreniť, pretože príroda si tieto veci určuje sama,“ vysvetlil Babjak.

Operný spevák odporúča ľuďom, aby išli hlasovať, pretože „tým, že máme slobodu prejavu, ktorú sme pre tým nemali, a boli sme z toho veľmi smutní, a teraz žijeme v časoch, kedy máme slobodu prejavu a zase sme z toho smutní, pretože tú slobodu prejavu mnohí odignorujú...“

Ľudská spoločnosť sa môže podľa Martina Babjaka raz dostať do takého bodu, že bude túžiť a doslova hladovať po tom, aby spoločnosť bola zasa rodinná, aby boli rodiny, aby boli deti vychovávané mužom a ženou... Preto by sa referendum podľa neho nemalo podceňovať, pretože na to doplácajú ďalšie generácie, ktoré prídu po nás.