Írske občianske zhromaždenie hlasovalo za zmenu zákonov zakazujúcich potrat, nie však o ich zrušení

473
Kultúra smrti

8. dodatok írskej ústavy hovorí o nezákonnosti potratu s výnimkou, ak je “skutočné a podstatné riziko” ohrozenia života matky.

V krajine prebiehala kampaň na reformu týchto zákonov, čím sa írska vláda v minulom roku dohodla na konzultácii o budúcnosti 8. dodatku.

Náhodne vybraných bolo 99 členov verejnosti patriacich do tzv. Zhromaždenia občanov, ktoré sa od októbra minulého roka pravidelne stretáva s cieľom diskutovať o potratoch v Írsku, aby vydalo formálne odporúčanie írskej vláde o legislatíve. Toto Zhromaždenie zahlasovalo za zmenu namiesto zrušenia 8. dodatku.

Ako informuje britský The Independent, prvé hlasovanie o otázke, či by írska vláda mala ponechať 8. dodatok v súčasnej podobe, dopadlo v pomere 79:12 pre ponechanie. V neskoršom kole hlasovania o tom, či úplne zrušiť 8. dodatok, Zhromaždenie hlasovalo v pomere 50:39 za možnosť zmeny alebo doplnenia, pričom dvaja z 91 občanov sa zdržali hlasovania. Členovia výboru však presvedčivo odporučili, aby sa uskutočnilo referendum o írskych zákonoch o potratoch.

Zástupcovia kampane reagovali so sklamaním, že zhromaždenie neodporučilo, aby vláda úplne zrušila zákon: “Sme sklamaní, že po šiestich mesiacoch rokovaní, ktoré zahŕňali svedectvá žien nútených cestovať za potratmi, sa občianske zhromaždenie rozhodlo neodporučiť zrušenie ôsmeho dodatku. Sme však povzbudení, že 87 % členov hlasovalo za nejakú formu ústavnej zmeny – dokazujúc, že ​​väčšina verí, že ôsmy dodatok nie je prispôsobený účelu.” Podľa ich údajov, od novembra už 1600 žien odcestovalo z Írska do Británie kvôli potratu.