Grónsko si osvojilo „manželstvo“ homosexuálov

1,017
Kultúra smrti

Grónsky parlament 26. mája jednomyseľne odhlasoval, že sa prispôsobí dánskym zákonom o legalizácií „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia a o adopcii detí homosexuálnymi pármi.

Grónsko s asi 57- tisícovou populáciou prevažne grónskych Inuitov je autonómnou oblasťou v rámci Dánskeho kráľovstva. Zá právo na sebaurčenie hlasovalo v roku 2008.

Dánsko bolo prvou krajinou na svete, ktorá v roku 1989 zlegalizovala homosexuálne občianske partnerstvá. Tento právny predpis dal homosexuálnym párom všetky zákonné práva, aké sú dané zosobášeným mužom a ženám. Pozastavil však povolenie manželstiev rovnakého pohlavia a cirkevné sobáše.

V roku 1997 krajina zlegalizovala „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia. Podľa tohto zákona mohli homosexuáli dostať „manželské“ požehnanie po bežnom cirkevnom obrade.

V roku 2009 dánski homosexuáli dostali právo na adopciu detí.

V roku 2012 dánsky parlament odhlasoval právne predpisy, ktoré zbory v tradičnej evanjelickej luteránskej cirkvi nútia, aby vo svojich kostoloch vykonávali „sobášne“ obrady párom rovnakého pohlavia. Aj keď, priložil klazulu, ktorá pastorom, ktorí boli kvôli teologickým dôvodom proti realizácii „sobášnych“ obradov, umožňovala tieto obrady odmietnuť.

Grónsky zákon vojde do platnosti 1. októbra 2015.