Fico pobúril európskych socialistov aj LGBTI aktivistov

1,160
Kultúra života

Cez víkend sa v Prahe konal trojdňový kongres strany Európskych socialistov (PES), ktorého sa zúčastnil aj slovenský premiér Róbert Fico. Ten svojím prejavom, v ktorom vyzýval na skončenie s politickou korektnosťou a riešenie problémov bežných ľudí a nie rôznych sexuálnych menšín, pobúril európskych socialistov aj aktivistov LGBTI.

Róbert Fico hneď v úvode svojho prejavu kritizoval politickú korektnosť:

“Nikdy som nechcel podvádzať a klamať, niekedy som jednoducho nepovedal, čo som povedať chcel. Ak chceme byť úspešní, musíme skončiť s politickou korektnosťou.”

Ako ďalej Fico povedal, s politickou korektnosťou nikdy neporazia extrémistov, lebo oni sú politicky nekorektní, čo bežní ľudia vítajú. Fico taktiež skritizoval byrokraciu európskej únie. Informoval o tom portál aktuality.sk

Svojim kolegom zo zoskupenia (PES) vyčítal aj to, že viac ako záujmy vo vnútri jednotlivých krajín sú pre nich dôležitejšie tzv. práva homosexuálov a moslimov.

Slovenský premiér svojimi kritickými vyjadreniami pobúril značnú časť svojich kolegov. Napríklad, rakúsky politik Andreas Schieder mu oponoval, že pre neho, ako sociálneho demokrata, má byť rovnako dôležitých viacero priorít naraz a to popri ekonomických a sociálnych aj práva migrantov, rodovej rovnosti či gayov.

Najvaic kritiky si ale Fico vyslúžil od LGBTI aktivistov z organizácie Rainbow Rose, ktorá patrí pod PES. LGBTI aktivisti tvrdia, že boj za práva LGBTI patrí k “DNA” sociálnej demokracie.

Aktivisti presadzujúci pseudopráva pre rôzne sexuálne menšiny zároveň požiadali Róberta Fica o ospravedlnenie:

“Po dvoch dňoch diskusií na tému straty práv občanov EÚ vyjadrujeme naše obavy z rastúcich hrozieb, akou je aj nástup populistov a fašistov. Považujeme preto stanovisko Roberta Fica za neakceptovateľné.”

K incidentu sa vyjadril aj prezident organizácie PES, Sergej Stanišev:

“V priebehu týchto troch dní sme zistili, že máme rozdiele názory na veľa otázok a ja rešpektujem všetky z nich. Ale nemôžem akceptovať neúctivý postoj k pocitom ostatných, ktorý sme tu počuli včera. Toto nie je dobrý príklad, a toto nie je tolerovateľné a akceptovateľné v našej politickej rodine.”

Strana Róberta Fica, SMER -SD je akousi výnimkou v zoskupení európskych socialistov. V roku 2014 spolu so stranou KDH schválila ústavný zákon, ktorým zadefinovala manželstvo ako jedinečný zväzok medzi mužom a ženou čím zabránila homosexuálom privlastniť si túto definíciu. Ficovi kolegovia z partnerských strán po Európe však idú opačným smerom. Vo veľkej miere presadzujú takzvané práva LGBTI, uzákoňujú partnerstvá či dokonca manželstvá homosexuálov, ako aj adopcie detí.