Fínsky prezident podpísal zákon o „manželstve“ osôb rovnakého pohlavia

1,562
Kultúra smrti

Helsinki, Fínsko, 23. februára 2015 (LifeSiteNews.com) – Fínsky prezident podpísal zákon o „manželstve“ osôb rovnakého pohlavia. Zákon v novembri prešiel cez fínsky parlament pomerom hlasov 105 ku 92.

Prezident Sauli Niinistö podpísal návrh zákona 20. februára, ale právna úprava nenadobudne platnosť skôr než 1. marca 2017, takže Fínsko bude poslednou škandinávskou krajinou, ktorá zmení svoju definíciu manželstva, aby zahŕňala i parnerstvá rovnakého pohlavia.

Hoci Fínsko vytvorilo civilné partnerstvo osôb rovnakého pohlavia v roku 2002, udržalo si tradičnú definíciu manželstva a adopciu detí vyhradzuje len párom v prirodzenom manželstve.

Nový zákon, ktorý teraz dáva homosexuálnym párom aj právo na adopciu detí, podporila aj hlava fínskej luteránskej cirkvi. To odštartovalo silný odpor a masový odchod z oficiálnej štátnej cirkvi.

Deň po hlasovaní v parlamente a jeho schválení Karim Mäkinenom, luteránskym arcibiskupom Turku a Fínska, takmer 8000 ľudí oficiálne vystúpilo zo štátom podporovanej luteránskej cirkvi. [Ako dôvod] uvádzali nesúhlas s podporou arcibiskupa s „manželstvom“ osôb rovnakého pohlavia.