EÚ by nemala nanucovať manželstvá rovnakých pohlaví, to má byť kompetencia krajín

738
Kultúra života

Iniciatíva však musí získať do 10. decembra milión podpisov po celej Európe

Pojmy ako manželstvo, rodina či rodinný vzťah by sa mali zakladať na tom, čo je spoločné, teda na prieniku týchto pojmov vo všetkých krajinách v rámci Európskej únie (EÚ). Základom by malo byť manželstvo medzi mužom a ženou, rodina na základe manželstva alebo rodičovstva a rodičovský vzťah medzi rodičmi a deťmi. To je cieľom európskej iniciatívy Mama, otec a deti (Mum, dad and kids). “Výskumy ukazujú, že najlepším prostredím na výchovu a rast detí je vzťah muža a ženy. Vieme aj to, že mnohé rodiny zlyhávajú, že je veľa rozvodov, ale myslíme si, že extrémne prípady nemôžu byť smerodajné pri prijímaní legislatívy,” uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predsedníčka iniciatívy Edit Frivaldszky.

Podľa iniciatívy je potrebné sa pozerať na danú problematiku z hľadiska detí. Práve preto by malo byť manželstvo muža a ženy tým najlepším prostredím a najbezpečnejším miestom pre deti. Zároveň je to miesto, kde môžu vyrastať nové generácie. “Treba si uvedomiť, že vždy, keď sa zavádzajú nové procesy, tak sa to v spoločnosti vždy otestuje. V mnohých krajinách Európy vidíme, že keď sa prijímajú manželstvá osôb rovnakého pohlavia, bez toho, aby sa urobil nejaký test, výskum, aký to bude mať vplyv na deti a spoločnosť, tak sú deti použité ako také testovacie zvieratká,” myslí si Edit Frivaldszky.

Fungovať by to teda malo tak, že keď EÚ vydá predpis, v ktorom spomenie slová ako manželstvo či rodina, malo by to mať jasný, avšak minimálny obsah, ktorý bude prienikom všetkých pojmov platným pre všetky krajiny. To by malo zabezpečiť, aby žiadna krajina nebola prinútená meniť svoju legislatívu v oblasti manželského práva, lebo predpis sa bude vzťahovať len na to, čo je všetkým krajinám spoločné. Na druhej strane si ale samotné krajiny môžu v tomto smere pridať aj “pojmy navyše”, teda napr. schváliť manželstvo medzi osobami rovnakého pohlavia. Podľa iniciatívy to ale bude závisieť od nich a nebude im to nanútené zo strany EÚ, čiže bude to v kompetencii výhradne jednotlivých krajín.

“Keď sa zoberie Holanďanka s Holanďanom, tak to bude uznané aj na Slovensku. Keď sa ale zoberú dvaja Holanďania, tak to, samozrejme, nebude uznané na Slovensku, lebo to na Slovensku nepoznáme. Jedine, ak Slovensko zmení svoju legislatívu,” vysvetlil Anton Chromík, predseda Asociácie Otca mamu deťom. Na otázku TASR, či si nemyslí, že to môže byť vnímané ako diskriminácia niektorých ľudí, odpovedal záporne s tým, že ich cieľom je, aby to nebolo nanucované zo strany EÚ.

Iniciatíva však musí získať do 10. decembra milión podpisov po celej Európe, pričom v siedmich krajinách sa musí splniť určité minimum. Aktuálne by mala mať vyzbieraných viac ako 100.000 podpisov online, teda cez internet a okolo 80.000 v papierovej podobe. Iniciatívu možno podporiť na webovej stránke www.mamdadandkids.eu, a to elektronicky i prostredníctvom papierových formulárov.

Na Slovenku je projekt podľa Chromíka spojený aj s posilňovaním vzájomných rodinných vzťahov a akýmsi obdarúvaním. Popri zbieraní podpisov tak budú dobrovoľníci rozdávať aj záložky, ktoré si následne môžu dať manželka manželovi alebo naopak, ale aj rodičia deťom, prípadne deti svojim rodičom. Manželia si tak budú môcť obnoviť vzájomnú lásku, manželka môže uznať šikovnosť svojho manžela, ktorý zasa môže niečím obdarovať svoju manželku. Záložka pre deti môže napr. hovoriť, že ten deň, kedy sa dieťa narodilo, bol jedným z najkrajších dní jeho života a zároveň by to mohla byť aj akási darčeková poukážka pre dieťa na čas pre strávenie s rodičom. Deti zasa môžu dať svojim rodičom záložky, ktoré hovoria, že ich nikto nemôže nahradiť a že im ďakujú za to, čom im dali.