Európsky parlament: Chrty sú dôležitejšie ako nenarodené deti!

2,022
Kultúra smrti

BRUSEL  – Európsky parlament náhle zrušil stánok v Európskom parlamente na propagáciu Iniciatívy európskych občanov na podporu práva na život a Iniciatívy európskych občanov, One of Us, (Jeden z nás)

Vyvolalo to okamžitú reakciu rakúskej skupiny mladých, ktorá plánovala zviditeľniť tieto iniciatívy a preto obvinila EÚ z diskriminácie.  Carina Brouceková, tlačová riaditeľka „Youth for Life“ (Mládež za život) povedala, že ona a mladí v jej skupine sa cítia byť diskriminovaní Európskym parlamentom. „Toto rozhodnutie Európskeho parlamentu ako politického vedenia je nepochopiteľné. Naša iniciatíva, informačný stánok v budove Európskeho parlamentu v Bruseli, bola zaregistrovaná podľa pravidiel platných v parlamente,“ povedala Carina.

Informačné stánky zorganizované lobbystami alebo občanmi sú úplne bežné v Európskom parlamente, pretože takéto informácie poskytujú členom Európskeho parlamentu príležitosť dostať sa do styku s občanmi a ich záujmami.
Napríklad iba minulý týždeň schválili takého stánky na povzbudenie poslancov, aby podpísali Písomné deklarácie o otázkach ako obete kolonizácie, o sexuálnom zneužívaní detí a o zlom zaobchádzaní s chrtmi,“ povedala Carina. „To sú všetko nepochybne prípady hodné toho, aby sa na nich upútala pozornosť. Ale zdá sa, akoby Európsky parlament bol presvedčený, že nenarodené ľudské bytosti si zaslúžia menej pozornosti ako chrty.“
„Youth for Life“ pozval rakúsky člen Európskeho parlamentu (MEP) Ewald Stadler. Plánovali prezentovať vývoj nenarodených ľudských bytostí ako aj Iniciatívu európskych občanov „Jeden z nás“. Táto iniciatíva sa zakladá na rozhodnutí Európskeho súdu (C-34/10, Greenpeace versus Brüstle). V ňom sudcovia vyhlásili, že ľudský život sa začína v momente počatia.
Parlament namietal, že náš informačný stánok bol príliš kontroverzný. Som zvedavá, či existuje nejaká politická téma, ktorá nie je kontroverzná. Na čo sú tu teda poslanci, ak nie na preskúmanie kontroverzných otázok?“ kladie si Carina otázku.

Europoslanec zodpovedný za schvaľovanie výstav a informačných stánkov, kvestor Jim Higgins z Írska, člen politickej strany Fine Gael v parlamentnej frakcii, odôvodnil svoje rozhodnutie odmietnuť schválenie informačného stánku poznámkou s niekoľkými slovami.
Odvolali sme sa proti rozhodnutiu kvestora Jima Higginsa a napísali sme jemu i celému kolégiu  kvestorov, a ponúkli sme, že odložíme všetky materiály, ktoré by sa mohli považovať za kontroverzné, ak pán Higgins jednoducho  identifikuje, ktoré texty alebo obrázky za také považuje. Ale trvali sme na  svojom práve šíriť One of Us, pretože je to Iniciatíva európskych občanov, čo je právo zaručené občanom EÚ Lisabonskou zmluvou. Iniciatíva už predtým dostala schválenie Európskej komisie na zbieranie podpisov,“ povedala Carina.
Toto je po prvý raz, čo parlament zakázal propagovanie Iniciatívy európskych občanov. Som nesmierne šokovaná touto diskrimináciou. Všetky ostatné iniciatívy majú voľný prístup do parlamentu. A čo my?“


„Youth for Life“ zamýšľa podať formálnu sťažnosť európskemu ombudsmanovi z odôvodnením, že toto odmietnutie je prípad pochybenia v administratívnej správe. Skupina tiež uviedla, že sťažnosť podaná proti „Youth For Life“ sa riešila za zatvorenými dverami, kam skupina nebola prizvaná, aby mohla brániť svoj prípad. „Takéto skryté posudzovanie vecí je nehodné demokratickej inštitúcie ako Európsky parlament,“ povedal Carina Brouceková.
Prezident parlamentu, Martin Schulz, bol tiež vyzvaný, aby tento prípad komentoval. V zmysle Pravidiel postupu Európskeho parlamentu prezident musí poskytnúť formálnu odpoveď do 30 dní od podania otázky ktorýmkoľvek europoslancom. Ewald Stadler, ktorý pozval a povzbudil „Youth for Life“, aby prišla do Bruselu, takto postupoval.

Sme zvedaví, ako prezident Schulz zareaguje na túto otázku. Ako najvyššia politická autorita v parlamente, dúfam, že bude brániť záujmy európskych občanov,“ zdôraznila Carina