Epická odpoveď kardinála Arinzeho na politikov ktorí vravia "osobne som proti potratom"

1,513
Kultúra života

„Pre toho, kto hovorí: Ja osobne som proti potratu, no ak sa preň už niekto rozhodne, je to jeho rozhodnutie...“

Počas konferencie Totus Tuus organizovanej Apoštolátom pre zasvätenie rodiny v roku 2007, dostal kardinál Francis Arinze z Nigérie otázku, aký je jeho názor na politikov, ktorí osobne veria, že potrat je zlý, no na druhej strane ho politicky stále podporujú. Ako by mal odpovedať pravý katolík?

Tu je jednoduchá, no presvedčivá odpoveď kardinála Arinzea na otázku, prečo je prístup „síce proti, ale ...“ nesprávny (na konci článku sa nachádza video):

Mohli by ste povedať, členom Senátu alebo Kongresu: Ja osobne som proti tomu, aby vás tu všetkých zastrelili...“ Ľudia na konferencii sa začali smiať.

„No ak chce niekto iný zastreliť všetkých členov Senátu alebo Kongresu, je to jeho rozhodnutie. No ja osobne som proti.

Toto hovorí taký politik! Taký politik hovorí, že osobne je proti zabíjaniu miliónov nenarodených detí, ale ak to chcú urobiť iní, je to ich rozhodnutie. Presne toto hovorí.“

Kardinál Arinze ponúka tzv. argument reductio ad absurdum: človek sa zameria na podstatu argumentu svojho oponenta a ukáže, že logicky ide o absurditu a aurgument je teda nesprávny.

V tomto prípade by kardinál Arinze ani nikto iný neprehliadol osobu, ktorá by strieľala na členov Kongresu. Nikto by vtedy nepovedal, že osobne je proti tomu, ale bude chrániť právo človeka strieľať na členov Kongresu - toto sa všeobecne považuje za absurdnú reakciu.

A o to ide. Je absurdné tvrdiť, že potrat je zabíjanie nevinných detí a teda je naozaj nemorálne a zároveň brániť politické právo ostatných na zabíjanie ich vlastných detí.

Celé video s kardinálovou odpoveďou v angličtine nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?time_continue=165&v=kv3MRyKfEHA