Embryá na požiadanie: 25 tisíc dolárov za dávku tkaniva

1,049
Kultúra smrti

Je to jeden z najstarších príbehov známych človeku – bohatí, ochotní za večnú mladosť zaplatiť akúkoľvek čiastku či urobiť čokoľvek. Deväť obžalovaných čelí obvineniu maďarského súdu z trestného činu spolupráce na podnikaní s „liečbou“ sľubujúcou znovunadobudnutie strateného elánu, duševnej bystrosti či mladého vzhľadu. K ukončeniu tohto desivého podnikania došlo náhle, keď v júli 2007 zasiahol maďarský štátny výkonný orgán.

Podľa informácií uvedených v spise, bohatí zákazníci obvineným zaplatili 5 miliónov maďarských forintov (asi 25 tisíc amerických dolárov) za jedinú dávku dosiaľ bližšie nešpecifikovanej zmesi tkaniva a kmeňových buniek odobratých z potratených detí.

Najprv to bolo spojenectvo medzi ukrajinskými potratármi a „estetickými lekármi“ na Barbadose, neskôr sa podnik presťahoval do Maďarska, keďže bola po odhalení na BBC v roku 2006 jeho činnosť pozastavená. Známy príbeh, ktorý viedol k zadebneniu priestorov kliniky na Barbadose mnohých vydesil, ale neboli vznesené žiadne obvinenia z trestného činu. A to aj napriek hororovým príbehom o kradnutí novorodencov mladým matkám na Ukrajine a ich následné poskytovanie na orgány obsahujúce vraj najcennejšie kmeňové bunky na „terapeutické“ účely. Keď bola ich činnosť odhalená, niektorí páchatelia sa jednoducho presťahovali do Maďarska a obnovili svoje vysoko nákladné služby pre tých, ktorí majú dosť peňazí, aby sa podrobili klinicky neoverenej liečbe neznámeho pôvodu.

V júli 2007 boli traja obžalovaní, momentálne v súdnom procese, zadržaní v budapeštianskej nemocnici, ktorá spolupracovala s klinikou. István Seffer, majiteľ kliniky Seffer&Renner v maďarskom Kaposváre, bol takisto zadržaný v momente, keď mal konzultácie s klientmi plastickej chirurgie v neďalekom zariadení. Na pozadí poskytovania plastických operácií a pôrodno-gynekologických služieb kliniky Seffer&Renner sa skrývalo ponúkanie tejto nákladnej terapie. Klinika však urobila veľký prešľap, keď si z už neexistujúceho projektu na Barbadose ponechala názov Inštitút regeneratívnej liečby (Institute for Regenerative Medicine – IRM).

Podľa obvinení sa krvavý podvod vyznačoval niekoľkými znakmi. István Seffer vlastnil a riadil kliniku, ktorá zastrešovala IRM. „Liečbu“ vykonával proktológ V. Baltaytis, ukrajinský profesor, ktorý si sám publikoval dve obsiahle „štúdie“ tejto problematiky. Tieto však neboli posúdené inými odborníkmi, ani akceptované v rámci európskej či medzinárodnej komunity lekárov. Baltaytis vstrekol embryonálnu zmes zdravým pacientom, ktorí boli navrhnutí zberateľom umenia Imre Pákhom a expertom gastronómie Ádámom Fásym. Obaja majú údajne aj maďarské aj americké občianstvo. Materiál pre liečbu bol pripravený ukrajinskou biologičkou Nataliou Karnikovou, ktorá taktiež pracovala pre IRM.

Klinika Seffer&Renner je stále v prevádzke. Majiteľov brat Tibor Seffer, zdá sa, na klinike stále vykonáva potraty a iné procedúry. IRM získal oficiálny súhlas na zbieranie a uchovávanie kmeňových buniek a podpísal kontrakt so štyrmi maďarskými nemocnicami vykonávajúcimi potraty. Nie je známe, koľko pozostatkov z potratených detí využitých Baltaytisom prišlo z kliniky Seffer&Renner alebo iných nemocníc, a koľko bolo zaobstaraných a použitých samotným Baltaytisom.

Obvinenia, ktorým páchatelia čelia, sa netýkajú legálne alebo nelegálne vykonávaných potratov, alebo ničenia a manipulácie s ľudskými embryami, keďže IRM má na ich vykonávanie všetky potrebné povolenia. Z čoho sú Baltaytis a jeho kolegovia obvinení je to, že používali ľudské bunky na liečbu so zámerom na tom zarábať. Ak budú uznaní za vinných, hrozí im väzenie od troch do ôsmich rokov.

Medzi klientmi tohto eticky úpadkového podniku bola aj Krisztina Bodri, Miss Maďarska z roku 2007 a študentka Katolíckej univerzity v Budapešti, ktorá bola v médiách označovaná aj za Baltaytisovu partnerku. IRM sa tiež tešil z podpory politikov – na otvorení kliniky v roku 2007 bola prítomná vtedajšia ministerka práce Mónika Lamperthová, v súčasnosti členka parlamentu za Maďarsku socialistickú stranu.

Toto všetko vychádza najavo, keď EÚ zvažuje veľkú investíciu do výskumov biomedicíny, aby svojim výskumným inštitúciám zabezpečila prvenstvo vo vývoji . Návrh nazvaný „Horizon 2020“ nevylučuje získavanie výskumného materiálu z potratených plodov a umožní vznik fondu 90 miliárd EUR na podporu výskumu.

Proti výskumu kmeňových buniek, vedúcemu k ničeniu a využívaniu plodov nenarodených detí, stojí Občianska iniciatíva EÚ nazvaná „Jeden z nás“. Toto hnutie podalo návrh na zmenu Článku 16, projektu Horizon 2020, ktorý sa zaoberá „etikou a jej princípmi.“ Táto zmena by úplne zamedzila využívaniu embryonálnych kmeňových buniek na výskumné účely či finančnej podpore akýchkoľvek výskumov predpokladajúcich deštrukciu ľudského embrya.

Dobrou správou je, že iniciatíva Jeden z nás stojí na pevnom a legálnom precedense v opozícii k deštruktívnemu využívaniu plodov na výskumné účely. Podľa zdôvodnení Európskeho Centra pre právo a spravodlivosť:

Iniciatíva môže využiť argument prijatý Európskym súdnym dvorom prípade Brüstle vs. Greenpeace (C-34/10) z 18. októbra 2011. V tomto prípade definovali luxemburskí sudcovia ľudské embryo ako organizmus „schopný začať proces vývoja človeka,“ nech už je spôsob jeho zaobstarania akýkoľvek (klonovaním, zo skúmavky a pod.). Súdny dvor spojil zákon aj s vedou, keď vyhlásil, že ľudský život začína počatím, a že už od tohto momentu si zaslúži právnu ochranu, najmä s ohľadom na princípy rešpektovania fyzickej integrity a ľudskej dôstojnosti. Vzhľadom na túto ochranu musí byť patentovanie vylúčené zo všetkých procesov, ktoré ohraničujú deštrukciu ľudského embrya, použitím z neho získanej vzorky kmeňových buniek.

Iniciatíva Jeden z nás, založená v roku 2012 Carlom Casinim, členom EP, musí do 1. novembra 2014 získať najmenej 1 milión podpisov aspoň zo siedmich členských štátov EÚ. Každý občan akéhokoľvek štátu EÚ, ktorý dosiahol vek voliča, môže iniciatívu podporiť online cez www.oneofus.eu.

Bez uskutočnených zmien, navrhnutými iniciatívou Jeden z nás, sa dá len ťažko vidieť, ako môžu byť podobné zneužívania zastavené. Hoci má Európska únia obmedzené právomoci zasahovať do domácej legislatívy, vrátane záležitostí bioetiky, 90-miliónov EUR určených na podporu môže vyústiť do veľkých strát na životoch. A to všetko pod rúškom „pokroku“ a „vedy.“ Ochota tvorenia kompromisov je na strane ľudí, stojacich za týmto fondom, veľmi malá. Akokoľvek vznešene ich ciele znejú, motívy sú dosť podobné tým, ktoré viedli k zneužívaniu tohto oficiálne schváleného objektu – Inštitútu regeneratívnej liečby.

Imre Telgasy, PhD., je riaditeľom organizácie Human Life International v Maďarsku. Organizácia úplne podporuje iniciatívu  Jeden z nás a vyzýva všetkých obyvateľov krajín Európy k angažovaniu sa v iniciatíve. Tento článok pôvodne vyšiel na stránke Zenit.org a bol reprodukovaný s ich povolením.