Cenzúra v parížskom metre. Prevádzkovateľ zakázal pojem "kresťania východu"

1,152
Kultúra smrti

Portál Citizengo.org zahájil petíciu

Prevádzkovateľ hromadnej dopravy v Paríži (RATP) a jeho reklamná agentúra Metrobus zakázali v reklame podporujúcej koncert, ktorý sa uskutoční v júni tohto roka, používanie pojmu "kresťania východu".

Výťažok z koncertu skupiny s názvom "Kňazi" pôjde na pomoc kresťanom na Blízkom východe, ktorí sú prenasledovaní Islamským štátom a ďalšími džihádistickými skupinami pôsobiacimi na území Iraku a Sýrie. Informáciu zverejnil portál Citizengo.org, ktorý proti tomuto rozhodnutiu zorganizoval petíciu. Zahájená bola v pondelok, 6. apríla.

Už zajtra by sa mal parížsky prevádzkovateľ zúčastniť stretnutia s radou kresťanskej organizácie CHREDO, ktorej cieľom je snaha pomôcť zmierniť utrpenie prenasledovaných kresťanov na Blízkom východe.

Predstavitelia parížskeho prevádzkovateľa sa majú stretnúť aj s členmi francúzskeho parlamentu, pretože táto problematika sa dotkla mnoho Francúzov. Petícia preto vyzýva riaditeľa Pierra Mongina RATP, aby nariadenie zrušil.

"Kresťania východu"

Parížsky prevádzkovateľ vo svojom vyhlásení uviedol, že reklamu cenzuroval, pretože je jeho povinnosťou, aby poskytovateľ verejných služieb zostal neutrálny, uvádza sa v petícii.

V súvislosti s ozbrojeným konfliktom v zahraničí hlavný organizátor koncertu, biskup Jean-Michel Di Falco Leandri, uviedol, že RATP ho informovala, že pojem "kresťania východu" musí byť z reklamy odstránený, pretože ide o náboženský pojem.

Biskup na margo vzniknutej situácie tiež uviedol, že človek si nesmie pliesť svetskosť, ktorú cirkev rešpektuje, so svetským extrémizmom, ktorý sa stáva groteskným a absurdným honom na čarodejnice.

Petícia preto pripomína, že je potrebné rozlišovať medzi podporou náboženstva a pomocou bezbranným a prenasledovaným ľuďom.

Viac o petícii sa dozviete na stránke www.citizengo.org, kde jej zároveň môžete vyjadriť svoju podporu.