Biskupi sa búria proti manipulácii Synody

1,402
Kultúra života

Kardinál George Pell, vedúca osobnosť pre ortodoxiu počas prebiehajúcej Synody o rodine povedal, že malá skupina „radikálov“ neuspela vo svojom pokuse primäť Synodu akceptovať homosexualitu, spolužitie pred manželstvom a iné zmeny týkajúce sa učenia Cirkvi o morálke.

Vyjadril sa: „Nepodľahneme svetskej agende, ani sa hromadne nezrútime. Nie je naším zámerom nasledovať tieto radikálne činitele vo všetkých kresťanských cirkvách, vrátane niekoľkých katolíckych cirkví v jednej či dvoch krajinách a byť mimo diania.“

Ak majú ľudia nesprávny smer cesty a Cirkev povie, že je to v poriadku, nie je to jej dobrý smer. Veľa ľudí, ktorí sú vonku a neprijímajú naše názory, to privítajú,“ povedal. „Ale určite nie tí, ktorí sedávajú v laviciach; tí dobrí ľudia.“

Správy v dnešných talianskych novinách sú plné toho, ako sa biskupi Synody búrili proti pokusom samotného synodálneho úradu kontrolovať tieto informácie a propagovať názory tohto malého „radikálneho“ zoskupenia.

Kardinál Pell, ktorý je členom užšieho snemu pápeža Františka a prefektom novovytvoreného Ekonomického sekretariátu Rímskej kúrie, vo svojom rozhovore pre Catholic News Service potvrdil intrigánske praktiky na usmerňovanie Synody.

Vyjadril sa, že otázka týkajúca sa poskytovania Eucharistie rozvedeným a znovuzosobášeným párom je podporovaná „len niekoľkými synodálnymi otcami a nie ich väčšinou.“ Dodal však, že  „je to len vrcholec ľadovca, iba zámienka. Oni mieria k väčším zmenám, než je uznanie civilných a homosexuálnych zväzkov.“

Cirkev sa nemôže uberať týmto smerom“, pretože „by to bola kapitulácia od krás a silných stránok tradície Katolíckej cirkvi“.

Napriek snahám generálneho sekretára kardinála Lorenza Baldisseriho obmedziť správu z pracovných skupín biskupov len na krátky prehľad napísaný ním samotným, sa biskupi údajne proti tomu postavili a žiadali uverejnenie plného znenia správy z rokovaní. Oznámenie otca Federica Lombardiho o zverejnení celého znenia dokumentu bolo po niekoľkých slovných prejavoch, namierených proti návrhu kardinála Baldisseriho, prijaté s nadšením, zatiaľ čo pápež František vraj ostal tichý a ľahostajný.

Otcovia Synody sa jednomyseľne rozhodli zverejniť krátke prehľady z rozličných pracovných skupín,“ povedal kardinál Pell, „pretože sme chceli, aby katolícki veriaci vedeli, čo sa naozaj dialo, keď sa diskutovalo o manželstve a rodine. Jednoducho si myslím, že ľudia budú spokojnejší.“

Príbeh o vzbure biskupov je v Ríme témou číslo jeden. Matteo Matzuzzi v talianskom denníku Il Foglio píše, že návrh napísať ďalšie zhrnutie diskusií biskupov bolo poslednou kvapkou. Kardinál Pell prehovoril prvý a nasledovalo ho mnoho iných, vrátane bruselského arcibiskupa Andre-Josepha Léonarda, kardinála Wilfrida Napiera z juhoafrického Durbanu a kardinála štátneho sekretára Pietra Parolina.

Kardinál Christoph Schönborn tlači povedal: „Rozhodnutie zverejniť zhrnutia bolo prijaté väčšinovo.“ Denník Il Foglio poznamenal, že texty „sú jasné a sú v protiklade s tým textom, ktorý schválil kardinál Walter Kasper.“

V protiklade k vytrvalým tvrdeniam kardinála Kaspera, že väčšina biskupov súhlasí s jeho zámermi, kardinál Pell pre Catholic News Service povedal, že iba tri z desiatich pracovných skupín Synody podporovali návrh kardinála Kaspera.

Prvý zverejnený dokument Synody, nazývaný „Relatio“, medzi inými spornými otázkami tiež naznačuje, že biskupi chceli, aby sa Cirkev naučila „vážiť si a akceptovať“ homosexuálnu orientáciu osôb. Kardinál Pell označil tento dokument za „tendenčný“ a „pokrivený“.

„[Relatio] nie je celkom výstižným popisom pocitov synodálnych otcov, pretože v okamžitej reakcii na dokument … tri štvrtiny tých, ktorí prehovorili, boli s ním v nesúlade,“ povedal kardinál.

Kardinál Pell tiež kritizoval Relatio hovoriac: „Hlavným nedostatkom bolo učenie týkajúce sa Písma ako aj zaobchádzanie s cirkevnou tradíciou. Akoby tam bola idealizovaná vízia každej nedokonalej [manželskej] situácie.“

Jeden otec mi hovoril o tom, že by nechcel, aby si ten pôvodný dokument čítali jeho dospelé deti, pretože by boli zmätené. Podobné názory boli vyjadrené aj v niektorých pracovných skupinách,“ dodal kardinál.

Vyjadril sa, že „Kristovo učenie o manželstve nie je ťažobou, ale je to dlhodobý proces. Je tu pre naše bezpečie. A tajomstvom každej katolíckej vitality je vernosť Kristovým učeniam a tradícii Cirkvi.“

Povedal, že dôraz pápeža Františka, aby sme „žili toto učenie  v milosrdenstve a láske”, bolo „úžasným zdôraznením“.

Našou úlohou je žiadať od ľudí, aby sa zastavili, aby sa modlili a aby sa nadýchli. Musíme si uvedomiť, že z učenia Katolíckej cirkvi sa nepoľaví. Našou úlohou je tiež pracovať na redukovaní rozdelení a zamedziť akejkoľvek radikalizácii skutočností alebo stanovísk,“ dodal kardinál Pell.