BBC pod tlakom priznala nevyváženú reportáž o opozícií Cirkvi proti Hitlerovi

818
Milko Kostovič
Kultúra života

BBC pripustila, že bolo nepravdivé opísať Cirkev ako "mlčiacu" tvárou v tvár nacizmu.  

Vnútorný prieskum BBC zistil, že program neprávom obvinil Katolícku cirkev z "mlčania" o holokauste. 

Po návšteve pápeža Františka v Osvienčime v júli, spravodajstvo BBC One prinieslo správu, v ktorej uviedli: “Mlčanie bolo odpoveďou Katolíckej cirkvi, keď nacistické Nemecko démonizovalo židov a následne sa ich pokúsilo vykoreniť z Európy."

V odozve nato, podal člen hornej snemovne Lord Alton z Liverpoolu a Leo Chamberlain, bývalý riaditeľ školy v Ampleforth, oficiálnu sťažnosť. 

Takmer o šesť mesiacov neskôr, redakčná rada BBC dospela k záveru, že článok bol nespravodlivý. Podľa rady, reportér BBC "nevenoval náležitú váhu verejným vyhláseniam pápežov či úsiliu, vynaloženého na pokyn Pia XII k oslobodeniu židov z nacistickej perzekúcii a podporil názor, ktorý bol v rozpore s faktami."

Pius XII, ktorý bol pápežom počas Druhej svetovej vojny, bol obvinený z tichého súhlasu k holokaustu, najznámejšie v knihe z roku 1999 "Hitlerov pápež", ktorá spôsobila veľkú kontroverziu medzi historikmi. Jej autor John Cornwell, odvtedy už ustúpil z niektorých svojich tvrdení.

V kritickom blogu na adresu správy BBC, Lord Alton poukázal na to, že mnohí historici chválili Pia za jeho úspechy v boji proti nacizmu. Poslanec citoval Pinchasa Lapideho, židovského historika a izraelského diplomata, ako hovoril, že Pius XII “bol aktívny pri zachrane najmenej 700,000, no pravdepodobne až 860,000 židov pred istou smrťou v rukách nacistov.”

Cez svoje diplomatické styky, pápežská stolica pod Piom XII pomohla židom bezpečne odísť z východnej Európy. Taktiež vydávala krstné listy maďarským židom aby mohli utiecť. Tisícky židov boli tiež ukrytí v samotnom Vatikáne. 

Lord Alton citoval židovské kroniky a ich pochvalu Pia (“Takéto činy budú vždy pamätané") a zmienku Alberta Einsteina z roku 1940, že “iba Cirkev sa vzpriamene postavila Hitlerovej kampani potláčania pravdy… som preto prinútený sa priznať, že to čím som niekedy pohŕdal, dnes bezvýhradne chválim.”

Lord Alton tiež upriamil pozornosť na mnohých katolíkov, ako z Cirkvi tak aj laikov, ktorí sa postavili Hitlerovi - od biskupa Clemensa von Galen z Münsteru, ktorý otvorene odsúdil nacistický program eutanázie, po Franza Jägerstättera, rakúskeho farmára, popraveného za odmietnutie bojovať za Wehrmacht. Obaja boli blahorečení.

Po tohtotýždňovom rozhodnutí, povedal Lord Alton pre Catholic Herald: “BBC správne uznalo, že ide presne o kolektívny útok na katolíkov povedať, že sa vôbec nevyjadrili a nič nespravili proti nacizmu. Som im za to vďačný."

Dodal, že predstava o mlčiacej Cirkvi bola “novinárska kačica, ktorá sa opakuje pre číre ignorantstvo alebo preto, že v príbehu nesedia fakty.”

Lord Alton sa tiež zmienil o "irónii", že časť zo správy pochádzala z osvienčimskej cely sv. Maximiliána Kolbeho. Sv. Maximilián, ktorý zomrel za iného väzňa, “bol uväznený za publikovanie odsúdenia nacistov v jeho časopise Rytier, ktorý mal náklad vyše jedného milióna výtlačkov. Potom sa ťažko jedná o mlčanie."  

Lord Alton vyzval na “nový dokument BBC, ktorý vyhodnotí dôkazy a opraví skreslené predstavy a vlečúce sa opakované polopravdy a nepravdy.”

Redakčná rada BBC oznámila, že spravodajský tím zodpovedný za správu, bol upovedomený, “aby každý ďalší príspevok bližšie odrážal historické porozumenie.”