Bývalý kanadský minister žiada kontrolu bohoslužieb a škôl moslimskej menšiny

1,274
Kultúra smrti

OTTAWA – Bývalý premiér Britskej Kolumbie a federálny minister zdravotníctva Ujjal Dosanjh vyzval parlament, aby zaviedol licenčný systém bohoslužieb a súkromných škôl. Má sa tak zabezpečiť, že sa nebudú oslabovať „kanadské hodnoty“.

Chceme vedieť, čo ich to učia,“ povedal bývalý liberálny politik Národnému bezpečnostnému výboru senátu 16. februára počas svojej prezentácie. „Ak sa domnievame, že to nie je v zhode s potrebou budovať starostlivú a všeobsažnú, teda spravodlivú spoločnosť, potom môžeme jednoducho vytvoriť zákon o tom, že im nebudeme dávať fondy alebo charitatívny status. Nechajme ich vyhladovať.“

Národný bezpečnostný výbor Senátu sa zameriava na prieskum a podávanie správ o bezpečnostných hrozbách, ktorým Kanada čelí - vrátane hrozby ďalších islamistických teroristických útokov v Kanade, ktoré sú prioritné.

Dosanjh povedal: My nemáme len povinnosť, my máme právo požadovať, aby neučili zabíjať za to, že ich niekto urazil alebo kvôli niečomu podobne hlúpemu,“ čo bol jasný odkaz na to, čo Kráľovská kanadská jazdná polícia označila „radikalizáciou násilia“, o ktorej sa premiér Stephen Harper vyjadril, že sa môže stať v niektorých kanadských mešitách.

Harper 30. januára odpovedal na otázku, ako bude novozavedená legislatíva proti teroru rozlišovať medzi niekým, kto sa „radikalizuje“ a „dospievajúcimi, ktorí sa len hrajú v pivnici“.

Harper povedal, že podpora terorizmu je závažným trestným činom bez ohľadu na to, aký má osoba vek alebo či je v pivnici, v mešite alebo niekde inde“.

Dosanjh povedal Bezpečnostnému výboru, že sa obáva toho ignorácie moslimského extrémizmu väčšinou spoločnosti, čo bude mať neblahé následky.

Avšak jeho výzva na univerzálnu vládnu kontrolu všetkých kostolov a škôl by mohla porušiť právo na slobodu náboženského vyznania všetkých kanadských náboženských inšitúcií.

Podľa správy Ottawa Citizen odpovedal na tieto obavy tak, že novinárom po pondelkovom zasadnutí povedal, že odborníci by mali zistiť, ako by sa takýto dohliadací systém mohol vykonať bez toho, aby boli porušené práva Charty.

Video z pondelkového zasadnutia Výboru pre národnú bezpečnosť a obranu zo 16. februára je k dispozícii tu na stránkach kanadského parlamentu.