Bývalá olympionička čakajúca trojičky odmietla potrat

3,907
Kultúra života

Bývalá britská olympionička, ktorá čaká trojičky, odmieta radu lekárov „selektívneho redukovania,“ čiže potrat dvoch detí v prospech  tretiehože. 

V októbri minulého roku 35-ročným manželom - gymnastke Jaime Halseyovej a hráčovi rugby, Stevovi - oznámili, že čakajú trojičky. Dve z troch detí sú identické dvojičky a majú to byť dievčatká.

Vyšetrenie ultrazvukom v 12. týždni ukázalo, že jedno z jej identických dvojčiat bolo o 25% menšie ako druhé, preto ju poslali ku špecialistovi, ktorí uviedol, že šanca na prežitie všetkých troch detí je 50 % a navrhol jej, aby s dvoma deťmi podstúpila potrat.

Jaime, ktorá bola v roku 2000 prvou ženskou gymnastkou na trampolíne v tíme Veľkej Británie na olympijských hrách v Sydney a viedla svoj tím na olympijských hrách v Pekingu v roku 2008, povedala, že by neobetovala životy dvoch svojich detí, aby zachránila len jeden.

„Náš prvý ultrazvuk sme mali v 12. týždni v Northamptone a okamžite nás poslali za špecialistom do nemocnice Johna Radcliffa v Oxforde,“ povedala Jaime pre miestne noviny Northampton Chronicle.

„Povedali nám, že jedno z dvojčiat je o 25% menšie ako druhé, a preto je tam obrovské riziko ďalších obmedzení rastu. Taktiež riskujem tým, že moje telo vystavujem trojitej záťaži, aby boli zdravé, takže mi odporučili potrat,“ povedala.

„Ale iní ľudia majú trojčatá a nebola som pripravená zabiť dve zdravé deti, len aby som mala ľahší život,“ uviedla.

Jaime a Steve, ktorí už majú dvojročnú dcéru Flo, sú odhodlaní priniesť všetky tri deti bezpečne na svet.

Jaime  bolo v 26. týždni povedané, že bude musieť porodiť cisárskym rezom, a predtým, než si deti zoberú domov, budú musieť zostať v inkubátoroch a byť sledované kvôli prípadným problémom.

„Keby to bolo moje prvé tehotenstvo, bola by som vydesená, ale keď vidím, aká je Flo úžasná, dodáva mi to istotu,“ povedala Jamie. „Som odhodlaná uskutočniť to. Nemohla by som žiť s vedomím, že som dve z nich obetovala, aby som zachránila jedno.“

„Momentálne sa cítim taká veľká, ako som bola tesne pred pôrodom s Flo. Ale najťažšie je neplánovať si, čo bude potom, keď sa narodia. Na kontroly chodíme skoro každý týždeň, keďže veci sa neustále menia.“

Steve pripomenul, že „pre Jaime bolo veľkým míľnikom dosiahnutie 24. týždňa.“

Povedal, že cisársky rez môže byť naplánovaný po 30. týždni, aby mali čo najväčšiu šancu na prežitie, a zároveň, aby nebola Jamie vo väčšom ohrození.

„Ak sa narodia po 30. týždni, potom je oveľa väčšia šanca, že sa narodia s menšími problémami,“ povedal.

„Posledná kontrola dopadla dobre a všetky tri deti dobre rastú. Jedno dieťatko je stále menšie, ale všetky tri sú veľmi aktívne, čo je dobrá správa.“

„Mali sme tiež šancu vidieť tváre našich troch malých dievčat na 3D sonografii, čo bolo naozaj vzrušujúce,“ povedal Steve. „Nikdy sme ani na sekundu nepomysleli na to, aby sme si dali vziať dve z detí, všetky tri chceme priviesť do našej šťastnej rodiny.“

Steve a Jamie žijú v Abingtone, v Northamptone. Steve pracuje ako učiteľ telesnej výchovy a trénuje mládežnícke rugby tímy. Jaime je trénerkou na trampolínach a začala podnikať v domácom pečení koláčov.