Arcibiskup sa pokojne modlí, zatiaľ čo mu obnažené aktivistky nadávajú a oblievajú ho vodou

9,131
Kultúra života

BRUSEL – Hlava katolíckej cirkvi Belgicka, arcibiskup André-Joseph Leonard, preukázal mierumilovnosť, keď ho napadli štyri obnažené ženy, ktoré na neho kričali, nadávali mu a poliali ho vodou. On však zostal pokojne sedieť so zavretými očami a modlil sa.

Nebolo to po prvýkrát, čo arcibiskupa napadli za to, že obhajoval učenie cirkvi o homosexualite a poukázal na životný štýl homosexuálov.

Tento incident sa odohral na Slobodnej univerzite v Bruseli, kde sa arcibiskup zúčastnil na diskusii o rúhaní.

Štyri ženy z hnutia FEMEN, ktoré podporuje potraty a homosexuálov, sa na pódiu vyzliekli a odhalili na prsiach a chrbte nápisy ako „moje telo, moje pravidlá“ či ďalšie urážlivé heslá. Taktiež držali transparenty s nápismi „zastavte homofóbiu“. Ženy napokon obliali arcibiskupa vodou z fliaš v tvare Panny Márie.

Počas tohto niekoľkominútového incidentu arcibiskup Leonard sedel celý mokrý so zavretými očami a modlil sa. Po tejto skúške trpezlivosti pobozkal podobizeň Panny Márie na jednej z fliaš. V správe belgického večerníka Le Soir sa uvádza: „Bol veľmi pokojný a pohrúžený do modlitby. Bolo vidieť, že sa za nás modlil,“ povedal jeden z účastníkov konferencie.

Podľa hnutia FEMEN si arcibiskup útok zaslúžil kvôli rozhovoru, v ktorom povedal, že kresťanom, ktorí majú sklon k homosexualite, navrhuje celibát tak, ako je to v prípade nezadaných.

Už v roku 2007 bol arcibiskup Leonard, vtedy ešte ako biskup, obvinený z priestupku voči belgickému zákonu proti rasizmu za to, že označil homosexuálne správanie ako „abnormálne“. V roku 2008 ho zbavili obvinenia z homofóbie po tom, čo predstúpil pred súd.

V roku 2010 sa ako nový arcibiskup Bruselu stal terčom hnutí homosexuálov, keď povedal, že AIDS je dôsledok neuváženého sexuálneho správania, vrátane sexuálnej aktivity homosexuálov. Za tento výrok ho odsúdil aj belgický premiér.

V roku 2010 ho v katedrále napadol muž, ktorý mu do tváre hodil čerešňový koláč. A opäť v roku 2011 mu aktivisti za homosexuálne práva na pôde Katolíckej univerzity neďaleko Bruselu hodili do tváre pudingový koláč.

Arcibiskup Leonard je veľkým podporovateľom belgického pro-life hnutia a počas prvého ročníka „Marec za život“ v roku 2010 predniesol príhovor.