Aliancia za rodinu: Prezidentka La Manif pour tous vyjadrila plnú podporu nadchádzajúcemu referendu

1,392
Kultúra života

Ludovine de La Rochére vyzvala Slovákov, aby sa v referende postavili za svoje hodnoty, za deti, rodinu a manželstvo

Aliancia za rodinu (AZR) predstavila dnes na tlačovej besede v Bratislave ďalšiu medzinárodnú aktivistku, ktorá podporuje nadchádzajúce referendum na Slovensku (7.2.) o ochrane rodiny. Je ňou prezidentka francúzskeho občianskeho hnutia La Manif pour tous (LMPT – Demonštrácia pre všetkých) Ludovine de La Rochére, ktorú v podvečerných hodinách (16.30 h) pozvali na stretnutie a verejnú diskusiu v kinosále parlamentu podpredsedovia Národnej rady SR Erika Jurinová a Ján Figeľ.

Prezidentka LMPT vyjadrila plnú podporu referendu v SR a vyzvala občanov, aby prišli hlasovať trikrát "za" nastolené referendové otázky – za deti, manželstvo a rodinu. Kriticky v tejto súvislosti poukázala na francúzsku vládu, ktorá plebiscit k týmto otázkam neumožnila. Následkom sú opakované státisícové demonštrácie v uliciach francúzskych miest, najväčšia podľa odhadov až miliónová, sa konala v Paríži. „Povzbudzujem Slovensko a jeho občanov, aby sa postavili za svoje hodnoty, za deti, rodinu a manželstvo. Vo Francúzsku sme situáciu podcenili a dnes musíme demonštrovať na uliciach. Musíme dokonca bojovať za to, aby sa deti nestali kúpiteľným tovarom cez prenájom materníc a umelé oplodnenie, aby sa nestali predmetom adopcií homosexuálnych párov. Každé dieťa potrebuje k výchove matku i otca,“ zhrnula situáciu Ludovine de La Rochére, prezidentka hnutia, ktoré vzniklo ako reakcia na kultúrne zmeny uskutočnené súčasnou vládou Francúzska redefinovaním manželstva.

Referendum o rodine na Slovensku podporil aj pápež František a na účasť v ňom tiež vyzvala Konferencia biskupov Slovenska pastierskym listom. O čo v referende ide? Prvá otázka znie: Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a ženou? Druhá: Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie, adopcia detí a ich následná výchova? Tretia: Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania. Odporcovia takto nastolených otázok nielen na Slovensku, ale prakticky v celej EÚ argumentujú, že ide o hrubý zásah do ľudských práv. Oponenti predovšetkým zo združení LGBT (lesba, gay, bisexuál, transsexuál) s podporou niektorých liberálne orientovaných strán a spolkov označujú prívržencov referenda za fundamentalistov, čo do značnej miery polarizuje spoločnosť nielen na Slovensku, ale aj v Európe.