Žena počatá pri znásilnení: „Som vďačná, že žijem.“

2,808
Kultúra života

New York – Kým delegáti OSN za zatvorenými dverami diskutovali o formulácii možnosti prístupu znásilnených žien k potratom, len o niekoľko blokov ďalej dve ženy volia presne opačný postup. Vystúpili so silným argumentom o prelomení začarovaného kruhu násilia. Podľa ich názoru by žena mala odmietnuť potrat, aj keď dieťa, ktoré čaká, je dôsledkom znásilnenia.

Keď ľudia hovoria, že by ženy tehotné po znásilnení mali ísť na potrat, poviem vám, bolí to, prezrádza Rebecca Kiesslingová, ktorá bola počatá pri brutálnom znásilnení. Chápem, že ľudia do toho veľmi nechcú strkať nos. Pre väčšinu je to len abstraktný koncept.

Kiesslingová predniesla prejav na akcii usporiadanej organizáciou C-FAM, ktorá vydáva týždenník Friday Fax, a organizáciou REAL Women of Canada. Prítomných bolo 70 účastníkov, a to aj napriek podozrivej, na poslednú chvíľu ohlásenej, zmene miesta konania.

Jej príbeh sa priamo dotýkal tohtoročnej témy Komisie pre postavenie žien (CSW) o predchádzaní násiliu páchaného na ženách a dievčatách. Kiesslingovú teror sprevádzal aj počas ďalšieho života. Týrali ju jej adoptívni rodičia a priateľ ju bil. Vyrazil jej dokonca zuby, ale vďaka charitatívnemu programu ich má dnes už opravené.

Žiarivo sa usmiala na obecenstvo a trochu vážnejšie pokračovala. Toto je ďalší príklad z môjho života, že to, čo sa stalo, bolo síce naozaj, naozaj strašné, ale vzišlo z toho aj niečo krásne... som veľmi vďačná za nové zuby, ale to zo mňa nerobí podporovateľku domáceho násilia. Rovnako ako to, že som vďačná za svoj život, zo mňa nerobí zástankyňu znásilnení.

Liz Carlová, ktorú v sedemnástich rokoch znásilnili a otehotnela, sa rozhodla dať svojho syna na adopciu. Teraz má šesť rokov a sú v pravidelnom kontakte.

Veľmi som sa tomu bránila, ale teraz je to už dobré, priznala Carlová. Ak by som si bola vybrala inú možnosť, možno by to bolo v poriadku. Ale on by nebol. Tento svet by neozdobil svojou prítomnosťou. A ja som presvedčená, že v momente, keď sa narodil, sa svet stal lepším miestom.

Vytušila, na čo je veľa ľudí zvedavých, a síce, či jej vlastný syn nepripomína násilníka. Keď sa naňho pozriem, nevidím nič iné ako najkrajšie dieťa na celom svete. Keď ho vidím, teším sa.

Počas tohtoročného zasadnutia CSW propotratové skupiny zintenzívňujú svoje úsilie o lepší prístup k potratom. Zameriavajú sa najmä na potraty u obetí znásilnení. Silne pretláčajú stratégiu vytvorenia nového práva na potrat ako náhradu pre ženy znásilnené počas vojny.

Keď sa Kiesslingovej podarilo nájsť svoju biologickú matku, dozvedela sa o okolnostiach svojho počatia. Tá pripustila, že ak by bol potrat legálny, určite by ho podstúpila.

V skutočnosti dnes žijem vďaka pro-life aktivistom, zákonodarcom a voličom, vyhlásila. Ak vaša matka rozhodla o tom, že budete žiť, dobré pre vás. Moja sa však takto nerozhodla – o tom, že budem žiť, rozhodli zástancovia práva na život. A niektorí z nás potrebujú hrdinov.