Švajčiarsko: Prostitúcia je legálna, no počet prípadov obchodovania s bielym mäsom stúpa

2,910
Kultúra smrti

Švajčiarskou vládou podporený verejný dom, kde zákazník môže prísť autom a nemusí vystupovať, ktorý financoval švajčiarsky finančný kapitál, zožal taký úspech, že rakúska vláda uvažuje o prijatí takého istého opatrenia. Zürich je najväčšie a najbohatšie mesto Švajčiarska a jeho predstavitelia oslávili úspech tohto pilotného projektu.

Nová regulácia pouličnej prostitúcie dosiahla svoje ciele chrániť obyvateľov a sexuálnych pracovníkov,“ uviedlo mesto vo vyhlásení, citovanom novinami The Guardian. Prostitútky musia platiť mestu za licenciu na používanie zariadenia, musia účtovať klientom DPH a deklarovať svoj príjem vláde.

Prostitúcia je vo Švajčiarsku legálna od roku 1942. Krajina bola dlho oslavovaná ako jedna z „najprogresívnejších“ v Európe. Ženám, ktoré pracujú v schválených verejných domoch a určených obvodoch s „červenými svetlami,“ ponúkajú licencie.

Nová schéma, ktorá začala pred rokom, obsahuje aj zariadenia pripomínajúce autogaráže, kde môže prostitútka obslúžiť klienta v jeho vozidle. Podporovatelia hovoria, že tieto „bordelové“ autogaráže vybavené alarmom a sprchami boli zavedené, aby pomohli regulovať rozširovanie prostitúcie do predmestských obytných štvrtí.

Medzitým viedenská radkyňa Sandra Frauenberger povedala pre noviny Die Presse, že na členov rady urobil dojem úspech Zürichu. „Musíme to najskôr prediskutovať,“ povedala. „Boxy sú na programe ďalšieho stretnutia Správnej rady.“

Poprela, že by boli sťažnosti kvôli licencovanej prostitúcii založené na morálnych námietkach. Povedala: „Rezidenti prosto nechcú žiadny hluk alebo sa boja rizika obťažovania.“

Aj keď toto opatrenie politici oslavujú ako úspech, polícia v Švajčiarsku vyjadrila obavy ohľadom značného nárastu obchodovania s bielym mäsom vo vnútri EÚ.

Článok na Swissinfo.ch s titulkom „Sexpriemysel prekvitá“ poznamenal, že podľa vládnych záznamov má švajčiarska prostitúcia hodnotu 3,2 miliardy švajčiarskych frankov (asi 2,66 miliardy eur) ročne. V článku sa cituje správa polície, ktorá hovorí, že výskyt prostitúcie sa zvýšil o 20 percent od roku 2003.

Avšak to neznamená, že občania Švajčiarska sa dávajú na prostitúciu, keďže v tej istej správe sa poznamenáva, že zvýšenie počtu prostitútok bol sprevádzaný zvýšením počtu prípadov obchodovania s bielym mäsom, hlavne z východnej Európy.

Správa píše, že väčšina prostitútok pracujúcich vo Švajčiarsku sú „imigrantky“ a polícia varuje pred ďalším nárastom podobných zločinov kvôli jednoduchosti presunu cez národné hranice v rámci EÚ.

Podľa správy sa v bazilejskom kantóne otvárali dva verejné domy za mesiac od roku 2003 a popritom mala Ženeva až 50 percentný nárast prostitúcie.

Správa publikovaná v máji ohľadom obchodovania s bielym mäsom na parlamentnom zhromaždení Rady Európy uvádza, že Švajčiarsko bolo jednou z krajín, ktorá zažila „alarmujúci trend“ nárastu prípadov obchodovania s bielym mäsom, spolu s Nemeckom, Islandom, Čiernou Horou, Nórskom, Srbskom a Tureckom. V rokoch 2008 až 2010 sa počet prípadov zvýšil o 18 percent, kým počet usvedčených sa znížil o 13 percent.

Správa uvádza, že „obchodovanie v rámci EÚ je typické pre väčšinu identifikovaných a predpokladaných prípadov. 61 percent obetí obchodovania sú občania EÚ.“

Niektorí z účastníkov rozhovoru, ktorí boli zapojení do vytvárania súhrnnej správy v Nemecku, Švajčiarsku a Holandsku „indikovali, že rok 2007 predstavoval míľnik, keďže väčšina obetí pochádza z Rumunska a Bulharska,“ uvádza sa v správe.

Podobná správa o obchodovaní s bielym mäsom vo Švajčiarsku od amerického ministerstva zahraničných vecí uvádza, že Švajčiarsko „je predovšetkým destináciou, a do menšej miery tranzitnou krajinou, pre ženy a deti podrobené sexuálnemu vykorisťovaniu a deti nútené k žobraniu a krádežiam.“

Americká správa uvádza, že obete pochádzajú hlavne zo strednej a východnej Európy, vrátane Maďarska, Poľska, Bulharska, Slovenska, Česka, Slovinska, Rumunska, Ukrajiny a Moldavska.

Federálna polícia odhadla, že celkový počet možných obetí obchodovania s bielym mäsom, ktorí sa vyskytujú vo Švajčiarsku je medzi 2 až 3 tisíc,“ hovorí americká správa.

Poznamenáva, že švajčiarska vláda „nie je plne v súlade s minimálnymi štandardami pre elimináciu obchodovania s bielym mäsom,“ ale že „vyvíja značné úsilie, aby bola.“