Švédsko: Abortívna tabletka nečakane zvýšila počet potratov

3,014
Kultúra smrti

STOCKHOLM - Predstaviteľov švédskej vlády prekvapili výsledky štatistiky, ktorá ukazuje, že od uvedenia abortívnej tabletky „ráno po“ počet potratov paradoxne stúpol.

Švédske noviny písané v angličtine The Local citujú Catharinu Zätterströmovú, podpredsedníčku švédskej Asociácie pôrodných asistentiek: „Dúfali sme, že tabletka pomôže percento potratov znížiť.“

Množstvo potratov od roku 1997 stúplo z 18,4 potratov na 1000 žien na 20,9. Najnovšie dostupné štatistiky potvrdzujú, že v roku 2011 sa vo Švédsku vykonalo 37 693 potratov. Zätterströmová uviedla, že predaj abortívnej tabletky sa od roku 2001, kedy bola uvedená na trh, zdvojnásobil.

„Je to zvláštne a smutné,“ uviedla. „To, že sa predaj zvýšil, je v poriadku, ale bolo by oveľa lepšie, ak by sme vynašli naozaj účinnú antikoncepciu.“

Vo všetkých krajinách, kde sú potraty legálne, cítiť frustráciu predstaviteľov verejného zdravotníctva z toho, že ich snaha ponúknuť antikoncepciu ako riešenie na zníženie neplánovaných tehotenstiev a potratov zlyhala. Avšak mnohí ochrancovia života už dlho poukazujú na spojitosť medzi zvýšenou dostupnosťou antikoncepcie a zvýšením sexuálnej aktivity, a teda aj potratov, a to najmä u mladých ľudí.

Väčšina krajín, ktoré zverejňujú podrobné štatistiky o potratoch, odhalila, že potrat slúži ako posledná možnosť, keď zlyhá antikoncepcia. Predstavitelia verejného zdravotníctva v Británii najnovšie pozorujú, že sa potrat začína čoraz viac využívať ako samotná forma antikoncepcie.

Brian Clowes, výskumník z americkej pro-life organizácie Human Life International, napísal o tom, ako „antikoncepčná mentalita“ paradoxne vedie k potratom. Tvrdí, že sa vždy začína predpokladom, že ak niekto používa antikoncepciu, vyhne sa nežiaducim „dôsledkom“, akými sú deti. Keď antikoncepcia zlyhá a žena otehotnie, „pár automaticky siaha po ďalšej neprirodzenej a čisto technickej možnosti - po potrate.“

Tvrdí: „Celá dynamika životodarnej lásky v kontexte manželskej zmluvy sa tak degraduje, automatizuje, vyprázdňuje a zosmiešňuje. Pretože ak sa vyskytne „neplánované tehotenstvo“, považuje sa za systémovú chybu. Pár teda dieťa neberie ako dar od Boha, ale ako votrelca, a tak automaticky siaha po ďalšom prostriedku, aby túto systémovú chybu napravil.“

Švédsko patrí medzi prvé krajiny západného sveta, kde sa v roku 1938 za určitých okolností povolilo vykonávať potraty. Od roku 1974 sa potrat môže zákonne vykonávať na požiadanie do 18. týždňa tehotenstva. Ak by žena chcela potrat podstúpiť neskôr, musí získať súhlas zdravotníckej komisie. Potrat môže byť vykonaný iba v prípade, že ide o „záchranu života matky“.

Potrat je ďalej obmedzený kritériom „životaschopnosti“, čo je vo všeobecnosti od 22. týždňa. Avšak od tohto obmedzenia sa bežne upúšťa, ak sa dieťa podľa lekárov má narodiť poškodené.

Výskumné centrum Pew Forum on Religion in Public Life jednoducho dodáva: „Doposiaľ potraty vo Švédsku nikdy neboli politicky kontroverznou témou.“ Vláda priznáva, že sa v krajine ročne vykoná 35 000 - 40 000 potratov.