Communion_1.jpg

Nemeckí biskupi chcú diskutovať s pápežom Františkom o svätom prijímaní pre protestantov

412
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Aktualizácia z 2. mája 2018: Pôvodná verzia tejto správy uvádzala, že nemeckí biskupi sa majú stretnúť s pápežom Františkom. V skutočnosti sa stretnú s hodnostármi niekoľkých kongregácií. Pápež sa môže, ale aj nemusí zúčastniť týchto stretnutí.

2. máj 2018 (LifeSiteNews.com) – Predstavitelia Nemeckej biskupskej konferencie sa vo štvrtok tohto týždňa stretávajú s vatikánskymi hodnostármi v snahe vyriešiť ďalšiu spornú otázku Františkovho pontifikátu: Dovolí sa protestantom v Nemecku pristupovať k sv. prijímaniu v súlade s tým, ako to vo svojom nedávno publikovanom pláne naznačila Nemecká biskupská konferencia?

Pápež František prejavil podporu nemeckým biskupom keď naňho neúnavne tlačili vo veci podávania sv. prijímania rozvedeným a neplatne „znovuzosobášeným“ katolíkom, a preto sa teraz ocitol v ťažkej situácii: je konfrontovaný s plánom, navrhnutým nemeckými biskupmi, kde by mal aplikovať rovnaké odôvodnenie sv. prijímania pre protestantskú stránku v manželstve s katolíkom/katolíčkou.

Aj napriek tomu, že pápež František údajne spočiatku podporoval tú menšinu nemeckých biskupov, ktorí protestovali proti tomuto plánu a ktorých podporila aj Kongregácia pre náuku viery vo Vatikáne, Nemecká konferencia biskupov verejne poprela, že plán bol odmietnutý. Svätá Stolica potom súhlasila so stretnutím s nemeckými biskupmi, ktorí tvoria väčšinu Nemeckej biskupskej konferencie a ktorí podporujú tento návrh (plán).

Nemecká delegácia sa skladá z týchto cirkevných hodnostárov: kardinál Reinhard Marx, arcibiskup Mníchova a Freisingu a predseda Nemeckej biskupskej konferencie; kardinál Rainer Maria Woelki, arcibiskup Kolína; štyria ďalší nemeckí biskupi, vrátane Karl-Heinz Wiesemanna, prezidenta Komisie pre náuku viery pri Nemeckej biskupskej konferencii; Rudolfa Voderholzera, viceprezidenta tejto komisie a Gerharda Feigeho, prezidenta Komisie pre ekumenizmus pri Nemeckej biskupskej konferencii. Členom delegácie je aj páter Hans Langerdorfer, S.J., generálny tajomník Nemeckej biskupskej konferencie.

Delegácia sa stretne s hodnostármi z Kongregácie pre náuku viery pri Svätej Stolici, Pápežskej rady pre podporu kresťanskej jednoty a Pápežskej rady pre legislatívne texty.
Rozhodnutie Svätej Stolice zrejme naznačí, ako ultraliberálni nemeckí biskupi, ktorých názory sú v rozpore s náukou katolíckej viery a súčasnou Eucharistickou praxou, ešte stále „panujú“ nad pápežom.

Františkov postoj v minulosti totiž naznačuje sympatizovanie s ´intercommunion´ (podávanie sv. prijímania aj osobám nekatolíckeho vierovyznania) s luteránmi.

Odpoveď pápeža Františka na nátlak biskupov sa síce predpovedať nedá, avšak jeho konanie v posledných rokoch naznačuje, že je vcelku prístupný názoru, že by sa nekatolíckym kresťanom, menovite luteránom, malo dovoliť prijímať Eucharistiu.

V roku 2015 sa luteránka, vydatá za katolíka, spýtala pápeža Františka počas verejnej audiencie na možnosť prijímať sv. prijímanie so svojím manželom. Pápež jej v neurčitej odpovedi poradil:

„Vždy sa vráťte naspäť k svojmu krstu: ´Jedna viera, jeden krst, jeden Pán´. O tomto nám hovorí aj Pavol a od tohto sa treba odraziť a pokračovať ďalej. Nikdy by som sa neopovážil dovoliť to, lebo to nie je v mojej kompetencii. Jeden krst, jeden Pán, jedna viera.“ A potom dodal svoje povestné: „Porozprávajte sa s Pánom a kráčajte ďalej“, pričom očividne ponechal rozhodnutie v tejto veci na ženino vlastné svedomie.

Prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, kardinál Robert Sarah, za tento výrok pápeža decentne napomenul:

„To sa nedá, to nie je o tom, že ja sa mám porozprávať s Pánom, aby som vedel či mám ísť na sväté prijímanie. Je to síce moje svedomie, ktoré mi napokon povie ´Choď´, no musí byť jasne poučené o pravidlách Cirkvi, ktoré hovoria, že na to, aby som mohol ísť na sväté prijímanie, musím byť v stave posväcujúcej milosti, bez hriechu, a vyznávať vieru Katolíckej cirkvi.“ 

V roku 2016 dostala skupina fínskych luteránov pri návšteve Ríma a po audiencii u pápeža sväté prijímanie aj napriek tomu, že rešpektovali zákaz Cirkvi v tomto smere aj tým, že v rade na sväté prijímanie dali jasne najavo že chcú iba požehnanie a nie Eucharistiu.

Luteránsky biskup Samuel Salmi vtedy povedal, že „aj on sám dostal sväté prijímanie“ a dodal, že „to nebolo náhodou“, rovnako ako nebola náhoda keď minulý rok pápež zjavne akceptoval názor luteránky na prijímanie svätého prijímania s jej katolíckym manželom. Napriek tomu, že Helsinská katolícka diecéza vo Fínsku verejne odmietla a neuznala podanie svätého prijímania luteránskej delegácii a nazvala tento čin „chybou“, Svätá Stolica nikdy nepotvrdila, že toto ´intercommunion´ bolo chybou.