Česko zavádza trestný čin za hanobenie triedy a podnecovanie nenávisti k homo, trans, asexuálom i transgender osobám

1,457
Kultúra smrti

Česká republika mení trestný čin podnecovania k triednej, pohlavnej alebo násilnej nenávisti a k násiliu. Hanobenie triedy definované životným štýlom, vzdelaním, príjmom i autoritou bude trestné. Rovnako trestné bude podnecovanie nenávisti k ľuďom s rôznym pohlavným stotožnením a spôsobom, ako niektorí vykonávajú pohlavní styk. Česko tak podľa informácií portálu Česká-justice.cz plní požiadavky Európskej únie.

Uvedené novinky vyplývajú z dôvodovej správy českého Ministerstva spravodlivosti k návrhu novely trestného zákona, ktorým sa upravujú trestné činy násilia proti skupine obyvateľov a jednotlivcom a hanobenie takýchto jedincov, vrátane podnecovania k násiliu a hanobenia rôznych skupín obyvateľov Českej republiky. Medzi obete trestných činov z nenávisti budú novo do trestného zákona pridané osoby patriace do skupín trieda, sexuálna orientácia a pohlavná identita. “Návrh zákona je možné vo vzťahu k diskriminácii vnímať pozitívne, pretože zvyšuje trestnoprávnu ochranu osôb LGBT pred nenávistnými a násilnými prejavmi,” uvádza sa v dôvodovej správe k návrhu.

Európskej únii nestačí existujúci český trestný zákon, ktorý pri hanobení delí obyvateľov podľa príslušnosti k národu, jazyku, rase, etnickej skupine alebo k politickému presvedčeniu či náboženskému vyznaniu. Aktuálne musí Česká republika pri hanobení rozdeliť obyvateľov oveľa podrobnejšie, a to ešte na príslušníkov triedy, osoby bez vyznania a homosexuálov, transsexuálov a asexuálov. Navrhovaná právna úprava sa týka oblastí, ktoré sú špecifikované v rámcovom rozhodnutí Rady 2008/913/SVV o boji proti niektorým formám a prejavom rasizmu a xenofóbie prostredníctvom trestného práva.

Trieda

Z dôvodovej správy vyplýva, že príslušníkom nejakej triedy je každý. Ľudia s podobným vzdelaním, životným štýlom a príjmami vytvoria triedu. Podľa odbornej literatúry sa triedou chápe typ sociálnej vrstvy z hľadiska sociálnej stratifikácie. Ide teda o sociálne vymedzenú skupinu ľudí, ktorí majú podobné sociálne pozície a status – životný štýl, prestíž, práva, autoritu, ale aj majetok, príjmy, vzdelanie atď.

Sexuálna orientácia

Do Trestného zákona budú zapísaní aj ďalší adresáti podnecovania k nenávisti alebo násilia v Českej republike, a to aj napriek tomu, že takéto podnecovanie sa v ČR prakticky nevyskytuje. “Rovnako sa navrhuje doplniť znaky sexuálnej orientácie a” pohlavné identita “. Tieto znaky vyplývajú z požiadavky vznesených v správe ECRI – predovšetkým bod 123. V správe sa okrem iného konštatuje, že, v krajine [Českej republike] všeobecne panuje voči odlišne sexuálne orientované osobám široká tolerancia. Návrh tak popiera jednu zo zásad, na ktoré má údajne stáť Európska únia, teda zásadu subsidiarity, píše server Česká-justice.cz

Transsexualita a transgender

Menovaný server ďalej konštatuje, že ak sa doteraz v ČR podnecovanie nenávisti a násilia nevyskytovalo, môže sa to s novelou zmeniť, zvlášť keď ide dôvodová správa do mimoriadnych detailov výkladu o pohlavných rolách. Trestné podľa výkladu bude aj podnecovanie nenávisti proti jednotlivcovi, ktorý odmieta svoje pohlavné znaky, prechádza zmenou pohlavia alebo túto zmenu naopak odmieta alebo dokonca nemá vôbec žiadny záujem o sex a necíti mať pohlavie. V dôvodovej správa sa totiž uvádza, že „pod sexuálnou orientáciou je nutné chápať homosexualitu, bisexualitu, asexualitu a takisto nemožno teoreticky vylúčiť heterosexualitu, hoci v praxi k takýmto prípadom zrejme nebude dochádzať. V nadväznosti na povinnosti vyplývajúce z členstva v Európskej únii je dnes sexuálna orientácia chráneným diskriminačným dôvodom.“

Pod ochranou trestného zákona budú aj transgender osoby. Podľa dôvodovej správy sú za transgender „označovaní ľudia, ktorí nie sú úplne konformní s rodovou identitou, ktorá sa od nich očakáva na základe ich biologického pohlavia, ktoré im bolo priradené pri narodení. Na rozdiel od transsexuálnych osôb si transgender ľudia však neželajú alebo nemajú potrebu podstupovať akékoľvek lekárske zákroky smerujúce k zmene pohlavia.“

Sociálne siete a sloboda prejavu

Dôvodová správa tiež informuje, že novela obsahuje aj obmedzenie práva na slobodu prejavu. Návrh zákona obmedzuje slobodu prejavu zakotvenú v článku 17 Charty základných práv a slobôd, k tomuto obmedzeniu však dochádza v súlade s požiadavkami stanovenými v odseku 4 tohto článku – jedná sa o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných. To znamená, že práva LGBTI osôb dostali prednosť pred právom slobody prejavu. Táto strohá informácie však má značný význam pre všetkých, ktorí vyjadrujú svoje názory na tzv. sociálnych sieťach, uzatvára server Česká-justice.cz.