„Rodičovské práva musia byť zachované“, hovorí kardinál Burke

928
Kultúra života

Keď synoda prechádzala do svojej druhej polovice, kardinál Raymond Burke a pro-rodinní odborníci sa vyslovili, že musia byť zachované práva rodičov, ako primárnych vychovávateľov svojich detí.

Odborníci a kardinál Burke vyslovili takýto apel na tlačovej konferencii neďaleko námestia svätého Petra. Túto tlačovú konferenciu zorganizovala skupina Voice of Family (Hlas rodiny), ktorá je medzinárodnou koalíciou tvorenou dvadsiatimi šiestimi pro-life a pro-rodinnými organizáciami, roztrúsenými na piatich kontinentoch.

„Nech Boh inšpiruje a posilňuje prácu tejto biskupskej synody, aby v súlade s jej povahou a účelom mohla pomôcť Svätému Otcovi pri obrane a podpore nemenného učenia a nemennej praxe Cirkvi v oblasti manželstva a rodiny,“ povedal kardinál.

Vysvetlil, že Druhý vatikánsky koncil „jasne uvádza, že primárna zodpovednosť za vzdelávanie detí patrí rodičom“. Varoval tiež, že „v súčasnej dobe musia byť rodičia obzvlášť ostražití, pretože na niektorých miestach sa školy, bohužiaľ, stali nástrojmi sekulárnej agendy nepriateľskej voči kresťanskému životu. Tým mám na mysli napríklad takzvanú „rodovú (gender) výchovu“ vyučovanú na niektorých školách. Tá je priamym útokom na samotné základy manželstva, a teda aj na rodinu.“

Kardinál Burke pochválil skupinu Voice of the Family za „jej veľmi dôležitú prácu pri napomáhaní“ synode o rodine.

John-Henry Westen, spoluzakladateľ Voice of the Family a šéfredaktor LifeSiteNews.com, najväčšieho pro-life spravodajstva na svete, sa predstavil ako otec ôsmich detí a povedal:

Som tu, aby som obránil svoje deti a povzbudil otcov na celom svete, aby urobili to isté. Hovorím o súčasnom svetovom pokuse nanútiť všetkým deťom sexuálnu výchovu, ktorú je vhodnejšie nazývať sexuálnym, než výchovou. Je smutné, že hoci je táto „výchova“ vulgárna, v mnohých častiach západného sveta ju podporuje a zavádza aj mnoho biskupov Katolíckej cirkvi, ktorí majú na starosti katolícke školské vzdelávanie.

Maria Madiseová, manažérka Voice of the Famiy, vydala vyhlásenie Voice of the Family. Toto vyhlásenie uvádza, že odsek 86 pracovného dokumentu synody (Instrumentum laboris)

„obsahuje priamy útok na práva rodičov. Odsek uvádza, že ,aj keď si rodina zachováva svoje výsadné miesto v oblasti výchovy, nemôže byť jediným miestom odovzdávania učenia o sexualite‘. Toto tvrdenie je priamo v rozpore s katolíckym učením, ktoré potvrdzuje právo a povinnosť rodičov, byť na prvom mieste pri zabezpečovaní výchovy svojich detí v sexuálnej oblasti.

Dodala: „Vážne sa zlyháva pri rozlišovaní a odsudzovaní štruktúry hriechu, ktorá sa začína zakladať po celom svete a ktorá má tendenciu kaziť deti“ a spýtal sa: „Ako je možné, že synodálne orgány sú také slepé zoči-voči duchovnému nebezpečenstvu a zároveň nebezpečenstvu pre život a blaho rodičov a ich detí vo vnútri, ako aj mimo Cirkvi?“

Dr. Thomas Ward, ktorý je členom korešpondentom Pápežskej akadémie pre život a bývalým prezidentom Národnej asociácie katolíckych rodín (angl. skr. NACF), zhromaždeným novinárom povedal:

Mnohovravné znenie odesku 86 dokumentu Instrumentum laboris uvádza, že tieto kurzy majú byť podávané „v správnom jazyku sexuality“. Niet tam zmienky o jazyku Ježiša Krista o čistej láske. V skutočnosti sa slovo čistota ani neuvádza. Nie je tam žiadna zmienka, že takéto kurzy musia byť autenticky katolícke, ani to, že musia byť pod kontrolou katolíckych rodičov, ani to, že z nich musí byť vylúčená agenda týkajúca sa antikoncepcie, interrupcie a homosexuality. Nie je tam ani žiadna zmienka o tom, že v katolíckych školách sa rodičia môžu bez nátlaku rozhodnúť, či v prípade potreby takéto kurzy povolia. A nie je tam ani žiadna zmienka o tom, že rodičia musia byť najprv s náležitým varovaním informovaní o obsahu a potom, ak chcú, sa môžu pridať, a nie aby to bolo tak, že sa musia [z niečoho, čo neschválili] odhlasovať.

Synodálni otcovia musia odmietnuť odsek 86 a ďalšie „škodlivé“ časti dokumentu Instrumentum laboris „v záujme prežitia katolíckych rodín, a teda Cirkvi,“ povedal Dr. Ward.