MicrosoftTeams-image-1-810x500.jpeg

Najvyšší africký kardinál hovorí, že Fiducia Supplicans "bola na kontinente pochovaná

33
Kultúra života
  • Kardinál Ambongo podporil kritiku Fiducia Supplicans a povedal, že dokument bol v Afrike pochovaný.
  • Kardinál Sarah vyjadril silnú podporu kamerunským biskupom v odmietnutí homosexuálneho "požehnania".
  • Kardinál Sarah vyzval afrických členov Synody k boju proti diktatúre relativizmu.
  • Kardinál Ambongo odmietol Fiducia Supplicans a vyhlásil, že v Afrike nie je miesto pre požehnanie homosexuálnych párov.

Vedúci africký prelát, kardinál Fridolin Ambongo Besungu, podporil nedávnu kritiku Fiducia Supplicans kardinála Roberta Saraha’a ďalej uviedol, že dokument “bol v Afrike pochovaný”. 

Komentár afrického kardinála’odznel na tlačovej konferencii, ktorá sa konala na okraj stretnutia afrických členov prebiehajúcej synody o synodalite. Odpovedajúc na otázky novinárov 64-ročný kardinál Ambongo pochválil a privítal nedávny príhovor kardinála Roberta Saraha. 

“S veľkou pozornosťou som sledoval príhovor kardinála Saraha“a myslím si, že to, čo povedal, je pravda,” uviedol. 

Fiducia Suplikáni nebola primárne o kultúrnych aspektoch; skôr bolo najlepšie pristupovať k nej z pohľadu teológie, morálky, Biblie a Magistéria,” uviedol prelát, ktorý pôsobí ako predseda Sympózia biskupských konferencií Afriky a Madagaskaru (SECAM) a zároveň je arcibiskupom Kinshasy v Konžskej demokratickej republike.

Kardinál Sarah’v rozsiahlom prejave, ktorý predniesol začiatkom tohto mesiaca v Kamerune, vyjadril silnú podporu kamerunským biskupom’ vlastným odmietnutie homosexuálneho “požehnania”, ktoré zastávajú Fiducia Suplikáni. 

Čítajte: Kardinál Sarah: V mene pravdy evanjelia a ľudskej dôstojnosti a spásy celého ľudstva v Ježišovi Kristovi ’” povedal: "Africkí biskupi ‘hovorili za celú Cirkev’ odmietnutím homosexuálnych ‘požehnaní’

Vy “hovorili za celú Cirkev’”.

Kardinál Sarah však zároveň vyzval členov Synody z Afriky, aby svoj hlas na Synode využili na boj proti “nesprávnemu prezentovaniu diktatúry relativizmu.”Upozornil, že cieľom takéhoto relativizmu “je umožniť porušovanie náuky a morálky na určitých miestach pod zámienkou kultúrneho prispôsobenia.”

Gvinejský prelát uviedol ako príklady viaceré kontroverznejšie otázky, ktoré presadzujú rôzni aktivisti v Cirkvi, a načrtol ich ako súčasť “diktatúry relativizmu.”

Chcel by povoliť ženský diakonát v Nemecku, ženatých kňazov v Belgicku, zámenu vysväteného kňazstva a krstného kňazstva v Amazónii. 

Kardinál Sarah kritizoval aj niektorých pápežských menovníkov na synode, ktorí sú za “ženské diakonie”: “Niektorí nedávno menovaní teologickí experti neskrývajú svoje plány. A s falošnou láskavosťou vám povedia: ‘Buďte si istí, že v Afrike vám tento druh inovácie nebudeme vnucovať. Nie ste na to kultúrne pripravení.’”

V pozoruhodnom slovnom obrate kardinál Ambongo vyhlásil, že celý africký kontinent je “jednotný” v odmietaní “požehnania” pre homosexuálne “páry.”

“Cirkev v Afrike je zjednotená v spoločenstve, neexistuje žiadne rozdelenie; myslím si, že na celom svete ľudia súhlasia a sú v jednom šíku s Cirkvou v Afrike,” vyhlásil kardinál Ambongo, ktorý pôsobí ako jeden z blízkych poradcov pápeža Františka” v Rade kardinálov C9. 

“To je dôvod, prečo už nebudeme hovoriť o Fiducii Suplikánov; bola pochovaná,” vyhlásil.

Dodal, že Fiducia Supplicans dokonca “zohrala úlohu v snahe zvrhnúť túto otázku synodality”, ale dodal, že teraz “sa vraciame na správnu cestu.”

Kým mnohí africkí biskupi odmietli Fiducia Supplicans už v priebehu niekoľkých dní od jej vzniku, kardinál Ambongo viedol kontinentálny krok k vyhlásil 11. januára, že katolícki biskupi na kontinente nebudú uplatňovať Fiduciu Suplikánov’homosexuálne “požehnanie,” s tým, že by to bolo v rozpore s africkou kultúrou, ktorá je “hlboko zakorenená v hodnotách prirodzeného zákona týkajúcich sa manželstva a rodiny.”

Následne prezradil, že k tomuto kroku došlo vďaka jeho priamej spolupráci s pápežom Františkom a Fiduciou Suplikánmi”, autorom kardinálom Víctorom Manuelom Fernándezom. 

ČÍTAJTE: Pápež František sa priamo podieľal na odmietnutí požehnania pre homosexuálne ‘páry’

Africký kardinál priletel do Ríma, kde spolupracoval s Františkom a Fernándezom na príprave dokumentu, ktorý bol zverejnený 11. januára. Uviedol, že pre vatikánske archívy bola vyhotovená súkromná verzia, ktorú podpísal aj Fernández – hoci verejnú verziu podpísal len kardinál Ambongo.

Odhaľujúc tieto podrobnosti počas prejavu o niekoľko dní neskôr, kinshaský kardinál prítomným povedal, že “v Afrike nie je miesto na požehnanie homosexuálnych párov.”

Však sa objavili určité rozpory, pričom biskupi na severe Afriky krátko po liste kardinála Ambonga’z 11. januára vyhlásili, že zostávajú otvorení tomu, aby sa takéto “požehnanie” ponúkalo v ich regiónoch. 

Podľa vyhlásenie prišlo od predsedu miestnej biskupskej&nbspkonferencie kardinála Cristóbal Lópeza Romera, ale kardinál Ambongo v nasledujúcich týždňoch pokračoval vo svojom odmietavom postoji voči Fiducii Suplikánom bez obmedzenia. 

Zaiste, opis Fiducia Supplicans kardinála Ambonga’ako “pochovaného” v Afrike je pozoruhodný, pretože poznamenáva jeho pokračujúce a veľmi verejné odmietanie tohto textu napriek tomu, že je jedným z blízkych pápežových poradcov. Len pred dvoma týždňami strávil dva dni s Františkom a zvyškom Rady kardinálov C9, pričom diskutovali o rôznych aspektoch cirkevného života vrátane “úlohy žien v Cirkvi” a synody o synodalite.

Čítajte: Ženský anglikánsky ‘biskup’ oslovil pápeža Františka a kardinálov poradcov na tému ‘úloha žien v Cirkvi’