planned_p_and_guttmacher-810x500.jpg

Američania za život sa nesmú uspokojiť s polovičatými opatreniami na obranu nenarodených detí

9
Kultúra života
  • Inštitút Guttmacher sa obáva straty podpory hnutia za život.
  • Hnutie za život odmieta kompromisy a zastáva právo na život každého človeka.
  • Potratový priemysel manipuluje s mladými matkami a zneužíva ich situáciu.
  • Spoločnosť by mala rešpektovať život a podporovať matky vo voľbe pre život.

Inštitút Guttmacher sa intenzívne obáva, že už nie je schopný kooptovať polovicu hnutia za život, a dúfa, že inkrementalistické opatrenia - dlho zosmiešňované ako proregulačná odnož potratového priemyslu - by sa mohli stať normou. Podľa jej vlastného priznania takzvané 15-týždňové zákazy nie sú ničím takým, keď 97 % potratov sa uskutoční v prvých 15 týždňoch.

Až šesťtýždňové zákazy sú stále šesťtýždňovou sezónou otvorených dverí pre deti, keď podľa vlastnej bilancie Guttmacher’63 % potratov vykonaných v Amerike sa uskutočňuje chemickou cestou.

Ujasnime si to raz a navždy. Hnutie za život nemá záujem o polovičaté opatrenia alebo kompromisy. Buď má pravdu potratový priemysel a ľudský život je lacná a jednorazová záležitosť, alebo má pravdu hnutie za život a každý človek si zaslúži základné právo na existenciu.

Spor nikdy nebol o tom, či sa dohodneme na tom, kedy možno zabíjať nenarodené deti, ale skôr o tom, či je táto prax vôbec prijateľná v civilizovanej spoločnosti. Nikdy nešlo o ukončenie Roeovej; ide o to, aby sa potraty stali morálne nemožnými.

Kým demokrati sú naďalej v zajatí poskytovateľov potratov, ako je napríklad plánované rodičovstvo, republikáni zrejme dúfajú, že zotrvávanie v stave superpozície nejako pomôže volebnej matematike v novembri. Pre Američanov, ktorí sú za život, je a zostáva takáto superpozícia absolútne nedostatočná — a oni to vedia.

Potratový priemysel samozrejme obhajuje multimiliardový biznis, ktorý presviedča mladé matky, aby zničili svoje deti.

Podľa vlastných údajov Guttmacher’Planned Parenthood je organizácia s obratom 2 miliardy dolárov dotovaná takmer miliardou dolárov z darov a ďalšími 700 miliónmi dolárov z federálnych a štátnych daní. Takýto gigant neustále hľadá nové obete. Ako ich získavajú? Tým, že presvedčí inak racionálne zmýšľajúcich ľudí, aby sa znížili k bezmyšlienkovitému uspokojovaniu sa, a potom im poskytne únik pred následkami takéhoto konania.

Povedzme si jasne aj v tejto veci. Keď verejné osobnosti ako komik Bill Burr a moderátor nočnej talk show Bill Maher môžu nahlas povedať tichú časť — že potrat je naozaj odobratie života — toto už nie je verejná diskusia o tom, kedy sa začína život, ale skôr o tom, kto má moc rozhodovať, kedy sa život končí.

Inštitút Guttmacher a plánované rodičovstvo pritom budú obhajovať to, čo sa bežne definuje ako podstatná črta moderného neoliberalizmu, a to, že každý človek je vlastníctvom sám pre seba a že vláda ani zákon nemajú právo zasahovať do osobnej autonómie a individuálnej slobody človeka’

V tvrdení, že jednotlivci sú konečným cieľom spoločnosti, je však klamstvo. Premena osobného potešenia na najvyššie dobro a ťažkých rozhodnutí na jeho opak nevytvára’spravodlivú spoločnosť. Namiesto spoločnosti rovnosti a rešpektu pomohol potratový priemysel vytvoriť spoločnosť postavenú na manipulácii a zneužívaní.

Ženy už nie sú rešpektované pre svoju ženskosť, ale skôr sa od nich žiada, aby odhodili to, čo ich robí najviac ženskými, aby sa mohli podieľať na neoliberálnej spoločnosti.

Guttmacher’s vlastné čísla z roku 2005 uvádzajú, že takmer tri zo štyroch potratov sa uskutočnili preto, lebo mladé matky verili, že nebudú mať podporu. Takmer polovica uviedla obavy zo vzťahov alebo strach z toho, že bude osamelým rodičom. Jedna zo šiestich — číslo, ktoré by nás malo všetkých zdesiť — uviedla, že ich partner nútil, aby išli na potrat.

Ďalšia štúdia z roku 2017 v Journal of American Physicians and Surgeons uvádza, že takmer tri z každých štyroch žien, ktoré podstúpili interrupciu, sa cítili buď pod nátlakom, alebo pod nátlakom.

Toto je peklo, ktoré Guttmacherov inštitút a plánované rodičovstvo obhajujú v mene osobnej autonómie. Ak platí starý truizmus, že pri každom potrate je výsledkom jeden mŕtvy a jeden zranený, ako môže potratový priemysel v noci spávať, keď vie, že drvivá väčšina jeho obetí je pod nátlakom, aby prijala jednu formu násilia v nádeji, že tým vyváži inú?

Odpoveďou je 20 miliónov dolárov rozdelených medzi 53 riaditeľov pobočiek plánovaného rodičovstva, z ktorých deväť sú muži, ktorí tlačia na potraty žien, a 70 % týchto obetí sú podľa Pew Research menšiny.

Keď bývalá sudkyňa Najvyššieho súdu USA Ruth Bader Ginsbergová v roku 2009 povedala The New York Times, že potratová politika v Amerike bola vytvorená kvôli “obavy z rastu populácie a najmä z rastu populácie, ktorej nechceme mať príliš veľa,”otázka siaha ďalej ako k tomu, kto rozhoduje v otázkach života a smrti, ale skôr hlboko zasahuje do jadra iných otázok. Vážime si každú ľudskú osobu? Podporujeme ženy ako matky? Alebo ako obyčajné kolieska v ekonomike?

Pochybujeme o tom, že by demokrati aj republikáni mohli urobiť oveľa viac pre podporu matiek, ktoré sa rozhodli pre život. Otázka, kde stanoviť toto číslo, však nie je šesť, 15 alebo 24.

Bill Maher má pravdu. Existujú len dve čestné možnosti: 0 alebo 40. Američania, ktorí sú za život, by sa nemali uspokojiť s polovičatými opatreniami, alebo áno? Robiť to je jednak nečestné, jednak je to zapredanie miliónov pro-life Američanov ako pro-regulatívnej odnože už aj tak materiálne obohateného potratového priemyslu.

Shaun Kenney je viceprezidentom American Life League, národnej’najstaršej katolíckej pro-life organizácie v Spojených štátoch.