suicide_easier-810x500.jpg

Federálna správa navrhuje, aby Britská Kolumbia umožnila závislým osobám vlastniť ešte viac drog

11
Kultúra smrti
  • Federálni výskumníci chcú zvýšiť limity držby kokaínu v Britskej Kolumbii.
  • Aktuálna politika dekriminalizácie tvrdých drog je nedostatočná podľa užívateľov.
  • Nová politika nezohľadňuje návyky užívateľov a môže zvýšiť riziko poškodenia.
  • Program "bezpečných dodávok" drog kritizujú liberáli a vedú k násiliu v mestách.

Vzdor tomu, že drogová kríza sa od dekriminalizácie len zhoršuje, federálni výskumníci teraz presadzujú, aby Britská Kolumbia povolila držbu ešte väčšieho množstva kokaínu, pričom tvrdia, že súčasné limity držby neumožňujú závislým kúpiť si dostatočné množstvo. 

Podľa federálnej správy, ktorú 23. apríla zverejnil Blacklock’s Reporter, súčasný program dekriminalizácie v Britskej Kolumbii schválený vládou premiéra Justina Trudeaua’stanovil limity na držbu kokaínu “príliš nízko.”

“Ľudia, ktorí užívajú drogy, sa menej obávajú zatknutia a cítia sa pohodlnejšie, keď majú pri sebe látky, ktoré potrebujú,” uvádza sa v správe Kanadského inštitútu pre výskum zdravia. “Hranica 2,5 gramu je príliš nízka a nereflektuje vzorce užívania a nakupovania látok” užívateľmi.” 

Podľa politiky, ktorá sa začala uplatňovať začiatkom roka 2023, začala federálna vláda povoľovať ľuďom v rámci provincie držať až 2,5 gramu tvrdých drog – vrátane kokaínu, opiátov, extázy a metamfetamínu – bez trestnoprávneho postihu, ale predaj drog zostal trestným činom.   

Táto politika bola široko kritizovaná, najmä po tom, čo sa zistilo, že provincia porušila tri rôzne rekordy v počte predávkovaní drogami počas prvého mesiaca platnosti nového zákona.   

Vedci však teraz tvrdia, že nová politika je pre užívateľov drog nedostatočná.   

“Ľudia, ktorí užívajú drogy, uviedli 2.5 gramová hranica je príliš nízka a nereflektuje ich návyky pri užívaní látok,”v správe sa uvádza. “Hoci niektorí ľudia uviedli, že politika nebude mať vplyv na ich nákupné návyky, pretože si nemôžu kúpiť veľké množstvo naraz, iní naznačili, že ich to môže prinútiť vyhľadávať látky častejšie, čo by mohlo zvýšiť riziko poškodenia.”  

“Nákup vo veľkom môže byť ekonomickejší najmä pre ľudí, ktorí užívajú drogy,” pokračoval a dodal, že je “bežnou praxou nakupovať vo veľkom a deliť sa alebo zdieľať medzi rovesníkmi.”  

Odporúčanie prichádza v čase, keď počet úmrtí na predávkovanie drogami v Kanade v posledných rokoch prudko vzrástol, najmä v Britskej Kolumbii.  

Vplyv dekriminalizácie tvrdých drog v rôznych častiach Kanady bol odhalené v nedávnom dokumentárnom filme Aarona Gunna’ Kanada umiera, a v U.K. Telegraph novinár Steven Edginton’v minidokumente, Kanada’s Woke Nightmare: A Warning to the West.    

Gunn hovorí, že dokumentuje “všeobecný spoločenský chaos a explóziu užívania drog v každom väčšom kanadskom meste.”   

“Počet úmrtí na predávkovanie vzrástol za posledných 10 rokov o 1000 percent,” povedal vo svojom filme a dodal, že “[e]každý deň sú vo Vancouveri náhodne napadnutí štyria ľudia.”   

Podobne začali odsudzovať Trudeauov’program “bezpečných dodávok” aj liberáli, ktorí ich spájajú s “chaosom” v mestách.  

Bezpečná dodávka“ je termín používaný na označenie vládou predpísaných liekov, ktoré sa podávajú závislým osobám v domnienke, že kontrolovanejšia dávka drog znižuje riziko predávkovania – kritici tejto politiky tvrdia, že podávanie drog závislým len umožňuje ich správanie, ohrozuje verejnosť, demotivuje k vyliečeniu zo závislosti a neznížilo, a niekedy dokonca zvýšilo počet úmrtí na predávkovanie tam, kde sa zaviedlo.    

Minulý týždeň liberálny poslanec Dr. Marcus Powlowski odhalil, že násilie zo strany užívateľov drog sa stalo v Ottawe problémom, najmä v oblastiach v blízkosti takzvaných “bezpečných zásob” drogových miest, ktoré pôsobia v okruhu niekoľkých blokov od parlamentného kopca.    

“Pred niekoľkými mesiacmi som bol v centre mesta v bare tu v Ottawe, nie že by som to robil často, ale pár kolegov, s ktorými som sa stretol, jedného napadli, keď išiel do baru, druhému sa vyhrážali,” povedal Powlowski.   

“V priebehu mesiaca som sa vracal po Wellington Street z centra mesta, z Rideau Centre, a môj 15-ročný syn išiel za mnou,” pokračoval. “Bolo to v noci a uprostred ulice bol niekto, kto kričal a hulákal, obťažoval autá.”