pietro-parolin-1-810x500.jpg

EXKLUZÍVNE: Kardinál Parolin potvrdil, že Vatikán chce tento rok obnoviť tajnú dohodu s Čínou

18
Kultúra smrti
  • Vatikán plánuje obnoviť dohodu s Čínou tento rok.
  • Dohoda umožňuje ČKS menovať biskupov s kontrolou Vatikánu.
  • Kritika dohody zo strany katolíckych duchovných a odborníkov na Čínu.
  • Prenasledovanie katolíkov sa zvýšilo od implementácie dohody.

Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin pre LifeSiteNews potvrdil, že Svätá stolica má v úmysle obnoviť svoju tajnú dohodu s komunistickou Čínou ešte tento rok.

Kardinál Parolin v e-mailovej výmene potvrdil, že veľmi kontroverzná čínsko-vatikánska dohoda, ktorú má Svätá stolica s komunistickými úradmi v Pekingu, sa má obnoviť na jeseň tohto roku.

Odpovedajúc na otázku LifeSiteNews, či Vatikán zamýšľa obnoviť túto dohodu, Parolin uviedol “s odkazom na vašu otázku o dohode Svätej stolice’s Čínou … dúfame, že ju obnovíme.” 

“V tomto bode vedieme dialóg aj s našimi čínskymi partnermi,” dodal kardinál štátny sekretár.

Parolin pôsobí vo funkcii vatikánskeho štátneho sekretára a hlavného diplomata od októbra 2013 a v diplomatických službách Svätej stolice pôsobí od roku 1986. Jeho potvrdenie zámeru Vatikánu’prichádza v čase, keď sa má v septembri alebo októbri uskutočniť tretie dvojročné obnovenie vysoko utajovanej dohody s Čínou. 

Oficiálne tajná dohoda sa považuje za uznanie štátom schválenej cirkvi v Číne a umožňuje Čínskej komunistickej strane (ČKS) menovať biskupov. Pápež si zrejme ponecháva právo veta, hoci v praxi má kontrolu ČKS. Údajne tiež umožňuje odvolanie legitímnych biskupov, ktorí majú byť nahradení biskupmi schválenými ČKS.

V rozhovore v júli 2023 Parolin obhajoval tajnú povahu dohody a uviedol, že “text je dôverný, pretože ešte nebol definitívne schválený.”Dohoda, ktorá “sa točí okolo základného princípu konsenzuálnosti rozhodnutí týkajúcich sa biskupov,” sa uskutočňuje “dôverou v múdrosť a dobrú vôľu všetkých,” povedal Parolin.

V júlových komentároch Parolin dodatočne obhajoval dohodu ako nevyhnutný prostriedok “dialógu” s komunistickými autoritami v Číne.

Pápež František aj Parolin boli hlasne obhajovali dohodu, pričom pápež pred jej obnovením v roku 2022 uviedol, že dohoda “prebieha dobre.”

Iste, v liste čínskym katolíkom z roku 2018 František opísal dohodu ako vytvorenie “novej kapitoly Katolíckej cirkvi v Číne.”

Ale za múrmi vatikánskeho’Apoštolského paláca sa objavila kritika zo strany katolíckych duchovných, obhajcov slobody a odborníkov na Čínu.

Vysoko utajovanú čínsko-vatikánsku dohodu hongkonský emeritný kardinál Joseph Zen štylizoval ako “neuveriteľnú zradu,” pričom obľúbený kardinál ďalej obvinil Vatikán z “zapredania” čínskych katolíkov. 

V roku 2018 prelát vyzval Parolina k rezignácii, pričom kritizoval jeho “úplné odovzdanie” Cirkvi komunistickým úradom.

“Je to”zrada skutočnej Cirkvi,” kardinál Zen vtedy povedal o dohode v júli 2020 a potom dodal: “Nie je to’ojedinelá epizóda. Je to’už dlhodobá politika Vatikánu, ktorá nemá uraziť čínsku vládu.”

ČÍTAŤ: Katolícka diecéza v Hongkongu ‘spolupracuje s ČKS’ na uskutočnení ‘sinicizácie’: Správa  

Sotva v roku 2018 zaschol atrament na dohode, stránka AsiaNews, ktorá pravidelne dokumentuje únosy a mučenie podzemných katolíkov, informovala, že “(u)podzemní katolíci trpko podozrievajú Vatikán, že ich opustil.”

Pred prvým obnovením dohody v roku 2020 vtedajší americký minister vnútra prof.americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo varoval, že “(t)ejto Vatikán ohrozuje svoju morálnu autoritu, ak dohodu obnoví.” Odkázal na článok, ktorý napísal na túto tému a v ktorom uviedol, že “je’jasné, že čínsko-vatikánska dohoda neochránila katolíkov pred straníckymi’úkladmi.”

Zaiste, za takmer šesť rokov od implementácie dohody sa prenasledovanie katolíkov – najmä “podzemných” katolíkov, ktorí neprijímajú štátom kontrolovanú cirkev – preukázateľne zvýšilo. 

Čítajte: Dohoda pápeža Františka’ s komunistickou Čínou viedla k väčšiemu prenasledovaniu katolíkov

Dohoda viedla k zvýšenému nárastu náboženského prenasledovania, čo za priamy dôsledok dohody označila aj komisia amerického Kongresu pre Čínu. Vo svojej správe za rok 2020 komisia napísala, že prenasledovanie, ktorého sme svedkami, je “intenzity, akú sme nevideli od čias kultúrnej revolúcie.”

“Všetci biskupi, ktorí odmietajú vstúpiť do Katolíckeho vlasteneckého združenia, sú ČKS umiestňovaní do domáceho väzenia alebo miznú,” expert na Čínu Steven Moser povedal LifeSite začiatkom tohto mesiaca. “Hoci Vatikán pred niekoľkými rokmi povedal, že čínsko-vatikánska dohoda od nikoho nevyžaduje, aby sa pripojil k tejto schizmatickej organizácii, odmietnutie má za následok prenasledovanie a tresty. A Vatikán stojí bokom a nič nerobí.” 

ČÍTAŤ: Čínski katolícki biskupi a kňazi zostávajú uväznení komunistickým režimom napriek dohode s Vatikánom  

Najbližšie k tomu, aby Svätá stolica priznala nedostatky v dohode, sa vyjadrila prostredníctvom svojho ministra zahraničných vecí, arcibiskupa Paula Gallaghera. Arcibiskup, ktorý pôsobí ako vatikánsky sekretár pre vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami, vlani povedal, že dohoda nebola “najlepšou možnou dohodou” kvôli “druhej strane.”

Ješte minulý mesiac ju Gallagher opísal ako stále “užitočný prostriedok pre Svätú stolicu a čínske úrady na riešenie otázky menovania biskupov,” hoci veľmi opatrne priznal obmedzenia dohody. 

Čítajte: Vatikán vymenoval biskupa v komunistickej Číne v ‘rámci’ tajnej dohody, ale otázky zostávajú

Súčasne séria biskupských menovaní od posledného obnovenia dohody v októbri 2022 poukázala na prvenstvo moci, ktorú má v dohode Peking. V troch známych prípadoch ČKS vymenovala nových biskupov alebo ich vymenovala do nových diecéz, pričom Vatikán musel doháňať udalosti a vyjadriť diplomaticky formulovanú frustráciu. 

Nový vývoj v prospech Vatikánu v dohode sa preto zdá byť nepravdepodobný. V júli 2023 Parolin mal vyjadriť nádej, že Svätá stolica dúfa v“otvorenie zriadeného styčného úradu Svätej stolice v Číne”, ktorý“by nielen uprednostnil dialóg s civilnými orgánmi, ale aj prispel k úplnému zmiereniu v rámci čínskej cirkvi a jej ceste k želanej normalite.”

ČÍTAŤ: Čínski komunisti presadzujú ‘socialistickú politiku’ v diecéze, ktorú uniesli z Vatikánu

Ale Gallagher vyslovil minulý mesiac, že hoci “sme vždy verili, že by to bolo užitočné,” zo strany čínskych úradov v tejto veci nebola “ochota ani otvorenosť”.