371314630_686830116824194_4979319410087002624_n-810x500.jpg

Texaské mesto sa stalo najnovším útočiskom pre nenarodené deti v USA

131
Kultúra života
  • Mesto Midlothian v Texase prijalo nariadenie zakazujúce potraty.
  • Starosta a väčšina rady podporili ochranu života nenarodených detí.
  • Nariadenie rozširuje zákaz potratov a umožňuje súkromné žaloby.
  • Mesto Midlothian sa stalo mestom útočiskom pre nenarodené deti.

Odmietnutie zodpovednosti: Názory vyjadrené v tomto príspevku sú výhradne názormi hosťujúceho autora.

V utorok 27. februára mestská rada mesta Midlothian v Texase (popul. 38 635), ktoré sa nachádza asi 30 minút od Fort Worthu, prijala “Nariadenie zakazujúce potraty a vyhlasujúce Midlothian za mesto útočiska pre nenarodené deti” v pomere hlasov 5:2.

Za nariadenie hlasovali starosta Justin Coffman a členovia rady Mike Rodgers, Anna Hammonds, Ed Gardner a Hud Hartson. Členovia rady Allen Moorman a Clark Wickliffe hlasovali proti tomuto opatreniu.

Vďaka tomuto hlasovaniu sa mesto Midlothian stalo 51. mestom v štáte Texas, 68. mestom v krajine a 75. politickým útvarom v krajine, ktorý prijal vykonateľné nariadenie zakazujúce interrupcie.

Starosta Justin Coffman sa podelil: “Som hrdý na to, že som sa mohol podieľať na prijatí nariadenia v meste Midlothian, ktoré sa stalo mestom útočiskom pre nenarodené deti. Verím v potvrdenie života a ochranu zdravia a blaha našich súčasných a budúcich občanov od maternice až po hrob.”

Cesta k víťazstvu pre Midlothian sa neuskutočnila zo dňa na deň. Proces sa začal v novembri 2021, keď obyvateľ Midlothianu Hugh Reynolds začal spolupracovať s Ashley Leenertsovou z organizácie Texas Right To Life. O šesť mesiacov neskôr, v utorok 26. apríla 2022, bolo mestu Midlothian predložené nariadenie. Na tomto zasadnutí vystúpili pred mestskou radou zástupcovia organizácie Texaské právo na život aj organizácie Právo na život vo východnom Texase (organizácia, ktorá stála na čele tejto iniciatívy v celom štáte a v krajine) a odpovedali na otázky rady’týkajúce sa navrhovanej vyhlášky.

Čítajte: Jedna z najlepších pro-life apologétiek na svete’mala dieťa a zmenilo jej to život

Počas tohto stretnutia vtedajší starosta Richard Reno povedal, že nariadenie “presahuje zastavenie potratov a zasahuje do života našich ľudí,” a vyjadril želanie predložiť nariadenie komunite v celomestských voľbách. S vedomím, že ak by bol podaný návrh na prijatie tohto opatrenia, nariadenie by bolo zlikvidované, vtedajší radný Justin Coffman navrhol predložiť posúdenie navrhovaného nariadenia a požiadal vtedajšieho starostu Richarda Reno, aby vytvoril výbor, ktorý by sa touto otázkou zaoberal. Člen Rady Hud Hartson tento návrh podporil, pričom návrh bol prijatý jednomyseľne v pomere 7:0.

V utorok 24. mája 2022 sa diskusia posunula ďalej. Mestská rada v pomere hlasov 5:2 prijala uznesenie o vytvorení výboru, ktorý preskúma nariadenie a predloží ho späť mestskej rade. Členovia rady Ted Miller a Clark Wickliffe boli vtedy jediní dvaja členovia rady, ktorí hlasovali proti tomuto opatreniu. V tomto výbore boli vtedajší starosta Richard Reno, vtedajší radný Justin Coffman, Dan Altman, Karena Blackwellová, Lisa Taylor-Cooková, Joan Davisová, Jamie McNulty, Wayne Shuffield, Betty Tryonová a Greg Wilhelm. Výbor sa stretol niekoľkokrát a pracoval na tom, o čom mnohí z nich verili, že to bude nariadenie, ktoré prijme ich mestská rada.

Dňa 27. septembra 2022 sa člen výboru Dan Altman podelil s odporúčaním výboru’prijať navrhované nariadenie. Po mnohých diskusiách tam a späť mestská rada mesta Midlothian hlasovala v pomere 4:3 proti prijatiu navrhovaného nariadenia. Proti vyhláške vtedy hlasovali vtedajší starosta Richard Reno, vtedajší člen rady Wayne Sibley, vtedajší člen rady Walter Barrack a člen rady Clark Wickliffe. Za nariadenie hlasovali členka mestskej rady Anna Hammondsová, vtedajší radca Justin Coffman a radca Hud Hartson.

Občania Midlothianu mali dosť toho, že ich starosta a väčšina členov mestskej rady neobstáli na celý život. Prišli voľby a zanedlho mal Midlothian nové zloženie mestskej rady. Najhlasnejší hlas za nariadenie, vtedajší člen rady Justin Coffman, bol teraz starostom mesta Midlothian v Texase. Všetci tí, ktorí v minulosti hlasovali proti vyhláške, s výnimkou jedného člena mestskej rady, už neboli vo funkcii.

Na utorkovom zasadnutí’viedol novozvolený člen mestskej rady Ed Gardner spolu s členom výboru Danom Altmanom a riaditeľom organizácie Právo na život vo východnom Texase otázky starostu a mestskej rady týkajúce sa navrhovanej vyhlášky. Hoci sa členovia rady Allen Moorman a Clark Wickliffe pokúšali pridať pozmeňujúce návrhy, ktoré by oslabili už aj tak strohé nariadenie, ich snahy zlyhali a nariadenie bolo schválené v pôvodnej podobe.

Midlothianské nariadenie zakazuje potraty a napomáhanie potratom na území mesta Midlothian na miestnej úrovni, pričom rozširuje mechanizmus súkromného presadzovania, ktorý sa nachádza v texaskom zákone o srdcovom tepe, z bodu zistiteľného srdcového tepu na bod počatia.

Midlothianské nariadenie okrem toho zakazuje aj držbu a distribúciu liekov vyvolávajúcich potrat na území mesta Midlothian a umožňuje súkromným osobám podať žalobu na každého, kto toto ustanovenie porušuje, s výnimkou matky nenarodeného dieťaťa. A napokon, midlothianské nariadenie umožňuje komukoľvek v Midlothiane podať žalobu proti komukoľvek, kto vedome napomáha alebo navádza na potrat vykonaný v rozpore s akýmkoľvek zákonom prijatým texaským zákonodarcom.

Čítajte: Pro-lifers to strategize at major retreat in Florida with Fr. Orsi budúci mesiac

Toto by zahŕňalo ponúkanie alebo vedomé poskytovanie dopravy k poskytovateľovi potratov alebo od neho, poskytovanie pokynov prostredníctvom telefónu, internetu, interaktívnej počítačovej služby alebo akéhokoľvek iného komunikačného prostriedku týkajúceho sa samoplatcovského potratu alebo spôsobov získania dobrovoľných potratov, ponúkanie alebo poskytovanie peňazí, digitálnej meny alebo iných prostriedkov s vedomím, že budú použité na zaplatenie, kompenzáciu alebo úhradu nákladov na samovoľný potrat alebo nákladov spojených s obstaraním samovoľného potratu, ponúkanie alebo poskytovanie “služby potratovej duly, poskytovanie odporúčaní na poskytovateľa potratov, nútenie alebo vyvíjanie nátlaku na tehotnú matku, aby podstúpila potrat, a účasť na akomkoľvek správaní, ktoré z niekoho robí spolupáchateľa potratu podľa § 7.02 texaského trestného zákonníka.

Aj keď súčasné nariadenie nezakazuje zasielanie liekov vyvolávajúcich potrat do mesta Midlothian ani obchodovanie s potratmi obyvateľov Midlothianu do iných štátov, člen rady Ed Gardner sa vyjadril, že by sa nebránil v budúcnosti predložiť pozmeňujúce návrhy, ktoré by súčasné nariadenie sprísnili. Ďalším ustanovením, ktoré v midlothianskej vyhláške chýba, je ustanovenie, ktoré by zakazovalo akejkoľvek osobe prevážať pozostatky nenarodeného dieťaťa, ktoré bolo usmrtené pri dobrovoľnom potrate, od akéhokoľvek poskytovateľa potratov mimo štátu Texas cez mesto Midlothian alebo do mesta Midlothian alebo sa zbavovať takýchto pozostatkov v rámci hraníc mesta Midlothian.

Advokát Jonathan F. Mitchell súhlasil, že bude mesto Midlothian zastupovať bez akýchkoľvek nákladov pre mesto alebo daňových poplatníkov v prípade akýchkoľvek súdnych sporov, ktoré môžu vzniknúť v súvislosti s prijatím ich nariadenia o meste útočisku pre nenarodené deti. Záujemcom o to, aby ich mesto prijalo vykonateľné nariadenie zakazujúce potraty, odporúčame podpísať online petíciu od Iniciatívy útočišťa miest pre nenarodené deti.

Prevzaté so súhlasom Živej akcie.