shutterstock_552493561-e1696601169461-810x500.jpg

63 % výsledkov Google News je zaujatých smerom doľava, zistila skupina na ochranu médií

14
Neutral
  • Trudeauov zákon Online Harms Act treba zastaviť
  • Výsledky vyhľadávania Google sú silne zaujaté doľava
  • Veľká väčšina zdrojov na Google News je ľavicová
  • Technologické spoločnosti manipulujú informácie, treba konať

Posielajte naliehavú správu kanadským zákonodarcom, aby zastavili Trudeauov’‘Online Harms Act’

Výsledky správ, ktoré sú prezentované používateľom Google, sú podľa nedávnej analýzy spoločnosti AllSides Technologies Inc., ktorá sa zaoberá analýzou médií, silne zaujaté smerom doľava.

Správa udelila internetovému gigantovi hodnotenie “Leans Left” po preskúmaní 494 článkov z domovskej stránky Google News a 480 článkov z výsledkov vyhľadávania Google News v priebehu dvoch týždňov od októbra do novembra 2023. Zistilo sa, že 63 percent výsledkov pochádzalo z ľavicových alebo ľavicovo orientovaných zdrojov, oproti len 6 percentám, ktoré boli pravicové alebo pravicovo orientované, 16 percentám v politickom strede a 15 percentám, ktorým nebolo udelené hodnotenie zaujatosti.

Na domovskej stránke Google’sa “najčastejšie objavovali zdroje CNN (Ľavica), New York Times (Ľavica), Reuters (Stred), Fox News (Pravica) a Yahoo! News (Lean Left),”uvádza sa v správe. “Všetkých 10 top zdrojov, ktoré boli kurátormi, bolo hodnotených ako ľavicové alebo ľavicové, okrem Reuters a Fox News.”

Ješte viac nevyrovnané boli zaujatosti zdrojov, ktoré priniesli konkrétne vyhľadávacie výrazy. Sedemdesiatšesť percent výsledkov pre “potraty” bolo ľavicových alebo naklonených, 77 percent pre “klimatické zmeny,” 78 percent pre “ekonomiku,” a 67 percent pre “voľby.

Analýza ďalej uvádza, že výsledky na ľavici aj na pravici sa v porovnaní s rokom 2022 mierne zvýšili a výsledky považované za reprezentujúce stred klesli o 10 %. 

Konzervatívci a iní nespokojenci s ľavicovou ortodoxiou už roky kritizujú najväčšie svetové&nbspinformačné a komunikačné platformy, vrátane Google, Facebook a (do konca minulého roka 2022) Twitter, za to, že využívajú svoj obrovský vplyv na skresľovanie správ, zdrojov, myšlienok a argumentov, ktoré ich používatelia vidia a zdieľajú prostredníctvom ich služieb – niekedy pritom jednajú v súčinnosti s federálnou vládou USA.

Však napriek rozsahu a vytrvalosti takýchto snáh sa rôzne hlasy od Kanadský premiér Justin Trudeau po Organizáciu Spojených národov až po takzvané “skupiny na podporu technickej spravodlivosti” vyzvali veľké technologické spoločnosti, aby urobili ešte viac pre manipuláciu toho, čo verejnosť vidí na internete podľa svojich predstáv.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeau’‘Online Harms Act’